Hlavní navigaceNavigace kategoriíHlavní obsah

Jak zvýšit odolnost v říjnu? 

Přečtěte si praktické rady a tipy 

Vím, jak zklidním svou mysl #prosteja

V říjnu bychom měli dle tradiční čínské medicíny věnovat pozornost především žaludku a trávení. Žaludek je emočně nejcitlivější orgán našeho těla, proto je potřeba zaměřit se na svoji psychiku a snažit se vyhýbat stresu. Právě teď je správný čas podpořit tělo adaptogeny. Ptáte se, co jsou adaptogeny? Jedná se o bylinky, které údajně zvyšují odolnost vůči stresu a zlepšují schopnost přizpůsobit se novým čili změněným podmínkám (což znamená, že ve stejné situaci díky adaptogenům naše tělo nepodlehne stresu, autonomní nervová soustava nezačne jednat v sympatiku, ale zůstaneme v klidovém stavu). Poznáme to v situacích, které se nám dějí pravidelně a my v nich reagujeme se zvýšeným neklidem – například vnímáme rozčilení v koloně v autě, zažijeme emoční výbuch při jednání s dospívajícími dětmi, potrápí nás časová tíseň v práci a podobně.) Adaptogeny rovněž mohou podpořit přirozenou obranyschopnost organismu. Jedním z nejznámějších adaptogenů je ženšen. Pro říjen je skvělou volbou také rozchodnice růžová, která kromě toho, že je adaptogenem, také pomáhá uvolňovat stresem stažený žaludek, čímž může pomoci předcházet žaludečním neurózám. Podpořte i vy své trávení.

Konec seznamu

Zhoršená činnost žaludku bývá způsobena v první řadě nesprávnou funkcí žaludečních šťáv. Důsledkem disharmonie žaludku bývají často afty, bolestivé nebo krvácející dásně, bolest zubů a popraskané koutky úst. Proti překyselení a nadměrné tvorbě žaludečních šťáv vám pomůže umeocet nebo zásadité tablety. Na zvýšení odolnosti vůči stresu, a zároveň proti aftům, vyzkoušejte B-komplex, ideálně s postupným uvolňováním. Pokud jsou trávicí potíže dlouhodobější, je skvělou volbou masticha, která prý chrání a regeneruje celý trávicí trakt, napomáhá usídlení symbiotických bakterií a může být i prevencí krvácení z dásní a zápachu z úst.  

Konec seznamu

V rámci stravování už zpravidla začínáme jíst hutnější, protože lehká letní jídla nás nezahřejí a tělo přirozeně tíhne k tomu, aby se zahřálo i pomocí stravy. Do svého jídelníčku tak můžete zařadit tepelně upravenou (pečenou, vařenou i dušenou) zeleninu, jako jsou různé druhy dýní, červená řepa, brokolice, kapusta a také kořenovou zeleninu – mrkev, celer a petržel.  

Ne nadarmo se říká, že nejlepším lékem je prevence. Abychom podpořili správnou činnost žaludku a tvorbu optimálního množství žaludečních šťáv, je třeba se jako první zaměřit na to, jak jíme potravu. Hlídejte si tyto 4 základní a naprosto klíčové body: 

1. Jezte pomalu. 

Klíčové trávicí enzymy pro trávení sacharidů se tvoří v ústech. Právě proto je opravdu důležité řádně rozkousat každé jídlo. Tím můžeme předejít plynatosti a jinému diskomfortu v dutině břišní. 

2. Jezte pozorně.

Ani toto není žádná nová věc, přesto je velmi převratná. Je vědecky dokázané, že když jídlu nevěnujeme plnou pozornost, ale jíme například u vyřizování e-mailů, prohlížení sociálních sítí nebo u televize, mozek z důvodu nesoustředění nezíská potřebné informace, v důsledku čehož můžeme mít stále hlad. Často pak sáhneme po rychlém zdroji energie, kterým jsou například jednoduché cukry. Můžeme se tak snadno dostat do začarovaného kruhu, který neprospívá ani našemu trávení, ani váze.

3. Jezte ve svém rytmu. 

Někomu vyhovuje jíst 3× denně, někomu 6× denně. Je důležité najít si svůj rytmus a pak ho dodržovat. Tím žaludku i celému trávení hodně usnadníme práci. Proto se rozhodně vyplatí najít si svůj model rytmu a ten pak dodržovat s odchylkou cca 30 minut, neboť naopak přílišné lpění na striktnosti dodržování zásad může vést ke stresu. 

Rovnováhu můžeme podpořit mimo jiné esenciálními oleji. Vyzkoušejte na sobě uvolňující účinky vůně pomeranče, levandule, eukalyptu nebo máty. 

Konec seznamu

V říjnu už je vhodné začít doplňovat vitamín D3, buď denně, nebo v týdenní tabletě. Vitamín D3 potřebuje každá buňka v našem těle. Tento vitamín podporuje vstřebávání vápníku, dle dostupných informací může pozitivně ovlivňovat náladu, zlepšovat výkonnost při sportovních aktivitách, přispívat k optimálnímu stavu kůže a podporovat růst vlasů. Zvýšenou potřebu vitamínu D mají zejména senioři, těhotné ženy a lidé s nadváhou. 

Konec seznamu

Konec seznamu