Meal prep aneb krabičkování – ušetřete čas i peníze
Navařit si dopředu, jídlo zamrazit a mít jej po ruce, kdykoli bude potřeba. Ukážeme vám, jak díky krabičkování ušetříte nejen cenný čas a peníze, ale také přispějete ke svému pocitu pohody.

dm drogerie
Doba čtení 5 min.
•
11. 2. 2025

Co je krabičkování aneb meal prep?
Už naše babičky věděly, že nakoupit do zásoby a vařit si dopředu šetří nejen peníze, ale zároveň se jedná o velmi praktický postup. Dnes dokonce nese specifické označení, avšak princip zůstává stejný. Meal prep je zkratka pro přípravu jídla (anglicky meal = pokrm, prep je zkratkou pro preparation = příprava). Jedná se o přípravu nejrůznějších pokrmů na následující dny nebo jejich přípravu podle týdenního krabičkového plánu a následné uložení do lednice nebo zamražení. V případě potřeby lze jídla rychle ohřát, vzít s sebou do kanceláře nebo si je dát jako svačinu.
Má to smysl?
Výhody přípravy jídel jsou zřejmé: Při správném plánování a přípravě šetříte nejen drahocenný čas, ale také peníze. Příprava jídel může být navíc opravdu zdravá a pomoci vám dlouhodobě zlepšit stravovací návyky. Díky meal prep máte lepší kontrolu nad porcemi svého jídla, dokážete vařit vyváženě a kreativně, zasytit se bez stresu a vyhnout se návalům chutí. Velmi důležitý je také aspekt udržitelnosti: Díky správně sestavenému týdennímu plánu přípravy jídel a díky odpovídajícímu nákupnímu seznamu ušetříte spoustu peněz už během nákupu. Riziko, že nakoupíte více, než jste plánovali, nebo že se potraviny zkazí, je s plánováním jídelníčku na minimu. Díky meal prep ušetříte také cennou energii, protože kuchyňské spotřebiče už budete používat pouze k ohřívání předvařených pokrmů. Zmrazením se pak uchovávají cenné potraviny a předvařené pokrmy zůstanou ještě déle čerstvé.
Co vše potřebujete?
Ústředním bodem meal prep krabičkování je správná příprava, plánování a skladování pokrmů. Věnujte dostatek času vytvoření týdenního plánu přípravy jídel a sepsání nákupního seznamu pro celý nákup. Pokud je to možné, nakupujte vždy čerstvé a sezónní potraviny a zpracujte je co nejdříve – např. v pátek proveďte plánování a připravte nákupní seznam, v sobotu vyrazte na celotýdenní nákup a v neděli se dejte do vaření. Doma byste také měli mít dostatek nádob na uskladnění všech jídel. V ideálním případě by měly být dózy těsně uzavíratelné, snadno čistitelné a také snadno stohovatelné. Nejvhodnějším materiálem je sklo – je odolné, žáruvzdorné a lze ho mýt v myčce. Pokud chcete, můžete se poohlédnout po krabičkách s několika přihrádkami, ve kterých lze jednotlivé složky pokrmu skladovat odděleně. K uchovávání jsou ideální také obyčejné sklenice od marmelády. Kromě nezbytného kuchyňského náčiní pro přípravu pokrmů budete samozřejmě potřebovat dostatek místa v chladničce a/nebo mrazničce, abyste mohli předpřipravené pokrmy skladovat až do doby jejich konzumace.
dm tip: Pro lepší přehled oceníte, když budete jednotlivá jídla označovat štítky s datem.
Které potraviny je vhodné krabičkovat?
Ideální jsou pokrmy, které lze snadno ohřát. Vhodná jsou jídla z jednoho hrnce, kari, těstoviny, pokrmy s rýží, stejně jako masové a rybí pokrmy a vegetariánská jídla, jako jsou nákypy a polévky. Na krabičkování se však hodí i čerstvé pokrmy, např. saláty nebo snídaňové müsli a smoothie. U hlavních chodů dbejte na vyvážený poměr a kombinujte čerstvou zeleninu s kvalitními zdroji bílkovin a sytými přílohami. K rybě, masu, luštěninám a tofu můžete podávat zeleninu všeho druhu. Jako další, sytější příloha se skvěle hodí brambory, quinoa, pšenice a kuskus. K dokonalosti už pak chybí jen čerstvé, sušené nebo mražené koření a vlastnoručně zhotovené omáčky a marinády, které lze rovněž připravit dle principu meal prep.
Bude se vám hodit
Konec seznamu
Na co dát pozor při předvařování a mražení jídla
- Plánujte jídla podle jejich trvanlivosti: Čerstvé a syrové potraviny vydrží v lednici první 2 dny, vařené a tepelně upravené potraviny zmrazte nebo uchovávejte v lednici maximálně 4 dny.
- Rýži a těstoviny byste neměli vařit příliš doměkka, jelikož pak mohou být po ohřátí rozbředlé.
- Špenát, fenykl a červenou řepu není vhodné příliš dlouho skladovat a ohřívat by se tyto potraviny měly maximálně jednou.
- Každý pokrm nejlépe rozdělte na jednotlivé porce (podle počtu osob).
- Obsah krabiček nechte před uložením do lednice nebo mrazáku zcela vychladnout.
- V lednici si pohlídejte teplotu, která by neměla přesáhnout 4 °C.
- Mléčné produkty, vejce, ovoce a zeleninu s vysokým obsahem vody není vhodné mrazit.
- Hluboce zmrazené pokrmy nechte pomalu rozmrazit v lednici, nikoli při pokojové teplotě.
- Spoléhejte se na své smysly – pokud má připravený pokrm nakyslý zápach, vypadá zkaženě nebo divně chutná, nekonzumujte jej.
Krabičkové recepty na předpřípravu pokrmů
K naší velké radosti je internet plný nápadů na meal prep snídaně, obědy do kanceláře a lahodné rodinné večeře. Zkuste to také, přejeme vám mnoho radosti při zkoumání, plánování a vaření. Dobrou chuť.
FAQ
Co je to meal prep krabičkování?
Co je to meal prep krabičkování?
Meal prep je zkratka pro přípravu jídla (anglicky meal = pokrm, prep je pak zkratkou pro preparation = příprava) a jedná se vlastně o moderní výraz pro staré dobré vaření dopředu. Meal prep znamená předvaření jídel na několik dní předem nebo jejich přípravu podle týdenního plánu a následné uložení do lednice nebo zmrazení. Takto budete mít jídlo vždy po ruce, budete vědět, co v něm je, a můžete také ušetřit cenný čas a peníze.
Jak dlouho vydrží krabička v lednici?
Jak dlouho vydrží krabička v lednici?
Čerstvé a syrové potraviny vydrží v chladničce 2 až 3 dny, vařené a tepelně upravené potraviny lze v chladničce skladovat až 4 dny. Vše, co přesahuje týdenní plán, by mělo být zmrazeno. Připravené pokrmy je nejlepší uchovávat při teplotě nižší než 4 °C, tak budou mít bakterie a plísňové kultury menší šanci se množit.
Je možné uvařit si na 5 dní dopředu?
Je možné uvařit si na 5 dní dopředu?
Ano, při správné přípravě můžete potraviny předvařit a zmrazit až na týden. Před přípravou pokrmů je důležité zvážit jejich trvanlivost. Syrové pokrmy by se měly spotřebovat během 1 až 2 dnů. Uvařené pokrmy lze uchovávat v chladničce až 4 dny. Na zbývající dny lze jídla zmrazit a podle potřeby je ohřívat. K vaření dopředu kupujte vždy čerstvé potraviny.
Co se hodí na krabičkování?
Co se hodí na krabičkování?
Pro předpřípravu jídla jsou ideální potraviny, které lze snadno ohřát. Pokrmy z jednoho hrnce, kari, těstoviny a rýže jsou stejně vhodné jako vydatné pokrmy z masa a ryb a vegetariánská jídla, jako jsou nákypy a polévky. Skvěle se dají připravit také čerstvé pokrmy, jako jsou saláty nebo snídaňová müsli a smoothies. Dbejte na vyváženost hlavních jídel a kombinujte čerstvou zeleninu s hodnotnými zdroji bílkovin a sytými přílohami.