Marmelády, džemy & medy
Med a marmeláda v kuchyni
Někdo si dá na snídani rád opečenou slaninu s míchanými vajíčky, jiný zas nedá dopustit na svoji ranní misku müsli s ovocem. Ať už jste milovníky jakékoliv snídaňové varianty, čerstvému křupavému pečivu s vrstvou lahodného medu nebo kvalitní ovocnou marmeládou odolá jen málokdo. A pokud si rádi dopřejete nějakou sladkou dobrotu k rannímu či odpolednímu šálku kávy nebo čaje, moučníky osvěžené marmeládou nebo slazené medem jsou pro vás to pravé.
Med získáváme od včel, to ví každý. Ale víte, kdo přišel jako první s nápadem, udělat z ovoce marmeládu? První pokusy o tuto pochoutku, kterou bychom mohli nazvat jakýmsi džemem, se datují do časů starověkého Říma. Římané tehdy zkusili přidat do kompotu ze švestek cukrovou třtinu a první marmeláda byla na světě. Název samotný pak pochází z portugalského slova „marmelo“.
Jaký je rozdíl mezi marmeládou a džemem?
Marmelády dnes koupíte nejen sladké z klasického ovoce, v obchodech jsou k dostání i exotické varianty s lehce nakyslou chutí. Ne všechny produkty, které pod tímto označením známe, jsou ovšem skutečně marmelády. Podle předpisů z EU se jedná o marmeládu pouze v případě, pokud byla vyrobena z citrusových plodů - např. pomerančů. Dále musí obsahovat minimálně 7,5 % ovocné dužiny nebo slupky. Správné označení této pochoutky z jiného ovoce než jsou citrusové plody by tedy mělo být džem, ovocný rosol, ovocná pomazánka, zavařenina a další. Slovo marmeláda ovšem běžně používá většina lidí, ať už se o ni jedná nebo ne. Co se týče konzistence, není zde velký rozdíl a člověk si na ní vždy pochutná!
Med - lahodná pochoutka od včeliček
Med neboli sladké tekuté zlato produkují včely již přes více než 40 milionů let. Není proto divu, že si na něm pochutnávali již staří Římané, Egypťané, Řekové nebo Germáni. V té době platil med za jídlo bohů. Používal se ovšem i pro své hojivé účinky a dokonce i jako zkrášlovací prostředek. Včelí med, jak ho dnes známe, pochází od včelařů, kteří se věnují chovu včel. Především díky své přirozené slakosti je velmi oblíbený jako sladidlo čaje a kávy. Obsahuje navíc důležité minerály, aminokyseliny a vitamíny - je tedy zdravější než cukr.
Med se dělí do 3 základních kategorií:
- květový,
- medovicový (lesní)
- a smíšený.
dm tip: Objevte všestranné využití medu v kuchyni a nahraďte jím běžný cukr. Vyzkoušejte ho například jako topping na müsli, do moučníků nebo jako medovou marinádu při grilování masa.
Vedle širokého výběru kvalitních marmelád a včelích medů najdete v dm online shopu i bohatý sortiment sladkých pomazánek a krémů. Vybírat můžete z nugátových, čokoládových, lískooříškových pomazánek a dalších variant z nejrůznějších ořechů a oříšků v bio kvalitě. V nabídce máme samozřejmě i lahodné veganské varianty. Objednejte nyní na dm.cz s doručením až k vám domů!