Sladidla & sirupy
Vyměňte bílý cukr za zdravější a nízkokalorická sladidla
Na klasický bílý cukr existuje mnoho názorů. Často se však shodují v tom, že není zdraví prospěšný. V posledních letech si cukr dokonce vysloužil přezdívku „bílý zabiják” a podobně. Zvyšuje totiž riziko různých onemocnění, přibýváme kvůli němu na váze a dokonce si na něm vytváříme i závislost. V našich jídelníčcích bychom ho proto měli nahradit sladidly, které tělu tolik neublíží. Mnohé z alternativních přírodních sladidel nezvyšují hladinu krevního cukru a nezpůsobují kažení zubů. V domácnostech holdujících zdravému životnímu stylu by proto tyto alternativy k cukru rozhodně neměly chybět.
Jaká sladidla jsou k dostání?
V dm online shopu najdete hned několik variant, které vám pomohou bílý cukr z jídelníčku škrtnout:
- umělá sladidla – například na bázi cyklamátu sodného a sacharinu sodného
- přírodní sladidla jako je stévie, oblíbený březový cukr nazývaný také Xylitol, rýžový, javorový, agávový nebo čekankový sirup, nerafinovaný třtinový cukr, cukr z kokosových květů a další.
Pořídit je můžete v tekuté a sypké formě, ale také jako praktické tabletky s dávkovačem. Sladidla od dm značky dmBio jsou ještě navíc v bio kvalitě.
Přírodní sirupy nebo sypká sladidla?
Jak sypká, tak i tekutá sladidla se skvěle hodí jako ingredience pro vaření a pečení. Tekutá sladidla, jako je agávový nebo javorový sirup, jsou vhodná ke slazení studených pokrmů. Využijete je pro dochucení bílého jogurtu, smoothie, zálivek salátů nebo jako polevu na vaše oblíbené palačinky. Perfektně se také hodí i pro dochucení snídaňové kaše.
Jejich nízkoenergetickou alternativou je čekankový sirup. Ten je méně kalorický a navíc obsahuje důležitou vlákninu. Pro přípravu moučníků jsou velkými favority přírodní třtinový a kokosový cukr, které vynikají svou karamelovou chutí.
Sladidla a jejich dávkování
U některých sladidel je dávkování stejné jako u cukru, jsou ale i taková, na které si musíte dát pozor. Například stévie je několikrát sladší, a proto byste měli pečlivě nastudovat dávkování. Myslete na to, že při použití sladidel je třeba přizpůsobit recept. Když použijete při pečení na oslazení třeba agávový sirup, těsto bude řidší, a proto je dobré ho něčím zahustit, abyste dosáhli chutného výtvoru jako obvykle.
Vaření a pečení se sladidly není žádná věda, je to jen o zvyku. Oslaďte si život s výrobky z dm online shopu a prospějte svému zdraví. Objednejte si vše pohodlně online na dm.cz s doručením až k vám domů nebo na vámi vybranou prodejnu.