Rýže
Rýže jako příloha i hlavní chod
Rýže je obilnina původem z Číny, která je neoddělitelnou součástí různých asijských jídel. Své místo si ale našla i v tradiční české kuchyni. Její příprava je lehká a rychlá a pochutná si na ní celá rodina. Navíc ji můžete připravit naslano i nasladko. Vyzkoušejte třeba pravé italské rizoto ze speciální rýže. Dětem zase můžete naservírovat rýžovou kaši ochucenou ovocem a kakaem. V dm online shopu najdete bohatou nabídku rýže i ve 100% bio kvalitě například od naší značky dmBio. Zařaďte do svého jídelníčku tuto všestrannou surovinu ať už jako přílohu nebo hlavní pokrm a objednejte si ji pohodlně online.
Rychle, chutně, jednoduše a jídlo je na stole
Nejen těstoviny, ale i rýže je sázkou na jistotu, pokud potřebujete rychle vykouzlit chutný pokrm nebo přílohu, co dá nejméně práce. Stačí ji propláchnout, zalít vodou, osolit a nechat chvíli vařit. V dm online shopu najdete několik druhů, které se liší nejen svou chutí, ale i velikostí zrníček nebo konzistencí po uvaření. Velmi oblíbeným druhem je celozrnná rýže, která obsahuje cenné látky ukrývající se ve slupce. Nemáte rádi, když se uvařená rýže lepí? Sáhněte po basmati rýži. Po uvaření ji můžete servírovat jako kopečky k masu nebo do ní přidat orestované tofu a zeleninu. Za pár minut tak máte teplý pokrm na stole, na kterém si všichni pochutnají.
dm tip: Rýže se skvěle hodí i pro pečení a na přípravu dezertů. Vyzkoušejte doma rýžový nákyp s meruňkami nebo japonské koláčky mochi. Překvapte rodinu či návštěvu touto zdravou sladkou tečkou.
Rozmanitost rýže a její druhy
Na talířích sníme podle statistických údajů asi 6,5 kg této bílé obiloviny ročně. V obchodech je ovšem k dostání nejen její klasická bílá varianta, najdete i žlutou, hnědou, černou, směsi a další. V zásadě se rýže dělí do 3 kategorií podle velikost zrn na:
- krátkozrnnou a oválnou,
- střednězrnnou,
- dlouhozrnnou.
Ovšem nejen velikost zrn hraje důležitou roli. V závislosti na odrůdě a zemi pěstování obsahuje různé živiny, má jinou konzistenci a jinak chutná. Na přípravu španělské paelly se hodí jiná odrůda než na japonské sushi nebo italské rizoto. Asi nejběžnějším typem u nás je natural, parboiled, jasmínová a basmati.
I samotný způsob vaření ovlivňuje její chuť - rýži můžete uvařit ve vroucí vodě, podusit, dát do trouby nebo ji osmahnout na pánvičce. Hotový rýžový pokrm pak už stačí jen dochutit podle libosti kořením či vhodnou omáčkou. Objevte v nabídce dm online shopu široký sortiment rýže a vyberte si tu, která vaše chuťové pohárky potěší nejvíc.