Recepty pro váš jednodenní detox
Inspirujte se návody na odlehčenou snídani, oběd a večeři.

Chcete udělat něco dobrého pro své tělo a zbavit se nadbytečné zátěže? Pro vaši očistu jsme sestavili jednodenní plán s chutnými recepty. S těmito recepty si můžete jednoduchým způsobem odpočinout a pročistit se.
Jednodenní detox - jak začít:
Nejlepší je naplánovat si detox den na víkend nebo na volný den - vyhraďte si čas jen pro sebe. Příprava na detox den začíná už předchozí večer: jděte brzy spát. Snažte se odpočinout si. Následující ráno po probuzení si ještě chvíli poležte v posteli a psychicky se připravte na nový den. Co plánujete? Na co se těšíte? Za co jste vděční?
Soustřeďte se na své dýchání a začněte den malou meditací. Protože kromě správné stravy hrají při detox kúře důležitou roli i vaše myšlenky a dostatek pohybu.
Během detox kúry byste se měli vyhnout následujícím produktům:
- potraviny s obsahem cukru
- sůl
- káva
- alkohol
- červené maso
- mléčné produkty
Tělo potřebuje tyto živiny:
Během detox kúry vaše tělo s radostí přijme cenné živiny. Proto byste se měli ujistit, že přijímáte dostatek výživných jídel s vysokým obsahem vlákniny. Měli byste zkombinovat svůj jídelníček s dostatkem vody, neslazeného čaje, vlastnoručně lisovaných ovocných šťáv nebo vlastnoručně připravených smoothies.
Jednodenní detox: naše recepty
- První jídlo: 1 sklenice teplé zázvorové vody
- Snídaně: jáhlová kaše s borůvkami a ořechy
- Oběd: rajčatovo-čočkový guláš s kapustou a kurkumou
- Svačina: zelené detox smoothie
- Večeře: frittata ze sladkých brambor
První jídlo: teplá zázvorová voda
Teplá zázvorová voda je skvělou alternativou k ranní kávě. Teplou zázvorovou vodou můžete ráno nastartovat svůj metabolizmus na vysoké obrátky.
Zázvorová voda se připravuje jako zázvorový čaj, ale pije se při pokojové teplotě. Na jeden šálek (cca 250 ml) potřebujete kousek zázvoru velkého jako palec.
Zázvor nakrájejte na co nejtenčí plátky a vložte do hrnce nebo jiné vhodné nádoby. Plátky zázvoru zalijte vroucí vodou. Pak ho nechte asi 10 minut louhovat a počkejte, dokud nálev nedosáhne požadované teploty.
Vyzkoušejte:
Snídaně: jáhlová kaše s borůvkami a ořechy
Teplá jáhlová kaše představuje vynikající způsob, jak začít den zdravě.
Přísady:
- 50 g jáhel
- 150 ml mandlového nápoje
- 2 datle
- 1/2 čajové lžičky mleté skořice
- 1/2 čajové lžičky mleté vanilky
- 1/2 čajové lžičky kokosového oleje
- 1 polévková lžíce javorového sirupu
- ořechy
- mražené borůvky
Příprava:
- Datle nakrájíme nadrobno.
- Datle a jáhly přivedeme do varu s mletou vanilkou, mletou skořicí a mandlovým mlékem.
- Vše necháme dusit při nízké teplotě.
- Přimícháme ořechy, mražené ovoce, kokosový olej a javorový sirup.
- Nalijeme do misky a pěkně přizdobíme.
Produkty na přípravu snídaně:
Oběd: rajčatovo-čočkový guláš s kapustou a kurkumou
Dobrá zpráva: guláš se připravuje velice rychle. Čočka je skvělým zdrojem bílkovin a energie a rychle vás zasytí.
Přísady na 2 porce:
- 250 g červené čočky
- 400 g loupaných rajčat (čerstvé nebo konzervované)
- 4 listy kapusty
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 polévková lžíce kokosového oleje
- 2 čajové lžičky kurkumy
- 400 ml zeleninového vývaru
- čerstvá petrželka
Příprava:
- Rajčata zbavíme vnější slupky.
- Listy kapusty nasekáme nahrubo.
- Nakrájíme cibuli a stroužek česneku.
- V hrnci rozehřejeme kokosový olej a pak krátce podusíme cibuli, česnek a červenou čočku. Následně podlijeme zeleninovým vývarem.
- Přidáme 2 čajové lžičky kurkumy a rajčata. Potom přidáme listy kapusty a vše podusíme 10 minut.
- Dochutíme podle chuti solí, pepřem a petrželkou.
Produkty na přípravu oběda:
Svačina: zelené detox smoothie
Toto zelené smoothie je pro detox kúru ideální, protože poskytuje zdravé živiny a dodává novou energii.
Přísady na 2 porce:
- 1/2 salátové okurky
- 1 zralé avokádo
- 100 g rukoly
- 1/4 ananasu
- šťáva z 1/2 limetky
- 100 ml neslazeného kokosového mléka
- 100 ml pramenité vody
Příprava:
- Omyjeme zeleninu a podle potřeby očistíme.
- Odšťavníme okurku.
- Do mixéru dáme rukolu, ananas, avokádo, limetkovou šťávu a pramenitou vodu, a uděláme pyré.
- Přidáme okurkovou vodu a opět zpracujeme na pyré.
Doporučujeme:
Večeře: frittata ze sladkých brambor
Přísady:
- 1,5 sladkého bramboru (batatas)
- 1 polévková lžíce olivového oleje a trocha oleje na pokapání
- 1 snítka rozmarýnu
- 1/2 červené cibule nakrájené na kolečka
- 1 stroužek česneku
- 3 vejce
- 50 ml rýžového nápoje
- sůl, pepř
- 1 hrst dýňových jadérek
Příprava:
- Troubu si předehřejeme na 200 stupňů.
- Sladké brambory (batáty) nakrájíme na kostky, přendáme na plech a pokapeme olivovým olejem.
- Odtrhneme lístky rozmarýnu, nakrájíme je nadrobno a posypeme jimi sladké brambory - brambory pečeme v troubě 20 minut.
- Brambory posypeme cibulí a česnekem a znovu pečeme v troubě dalších 10 minut.
- V misce vyšleháme vejce a rýžové mléko se solí a pepřem.
- Olivový olej prudce zahřejeme. Na pánev přidáme směs sladkých brambor a cibuli a rovnoměrně je rozprostřeme, následně zalijeme vaječnou směsí a teplotu snížíme na střední oheň - vajíčko necháme trochu ztuhnout.
- Když je vrchní část frittaty téměř pevná, posypeme ji dýňovými jádry a pánev vložíme do trouby na 10 minut.