Rajská omáčka
Lahodná omáčka, kterou nepohrdne ani ten nejmenší strávník.
Čufty:
- 500 g mletého masa (lze použít krůtí, hovězí, vepřové, mix hovězí, vepřové nebo telecí)
- sůl a pepř (volte dle stáří dítěte), trocha petrželky
- 1/2 malé cibulky (nejlépe šalotky)
Omáčka:
- 1 a 1/2 střední cibule
- 1 - 2 lžíce dmBio řepkového oleje
- 3 střední mrkve
- 3 plechovky dmBio krájených rajčat
- 1/3 tuby dmBio rajčatového protlaku
- 3 bobkové listy
- dmBio mletá skořice
- sůl, dmBio černý pepř, dmBio třtinový cukr dle chuti (volte dle stáří dítěte)
- 500 ml zeleninového nebo hovězího vývaru plus voda dle hustoty (vývar lze nahradit dmBio zeleninovým vývarem, jen zde pozor na množství soli v případě, že omáčku podáváte malým dětem)
Nejprve si připravíme čufty. Do mletého masa přidáme trochu (bylinkové) soli, trochu pepře, posekanou petrželku a na velmi jemno pokrájenou cibuli. Vše rukami promícháme a vytvoříme malé kuličky cca 2 cm veliké.
A nyní začneme dělat omáčku. Rozpálíme si hrnec na střední plamen, přidáme tuk a na jemno pokrájenou cibuli. Restujeme do zlatova. Oloupeme si a pokrájíme mrkev na kostičky. Když nám cibule začíná zlátnout, tak k ní přidáme mrkev a také lehce orestujeme. Dále přidáme rajčata, rajský protlak, vývar, bobkové listy (vždy si je předem spočítejte, abyste věděli, kolik jich máte později lovit), trochu soli a pepře a povaříme. Když nám zelenina změkne, vyndáme bobkové listy a důkladně rozmixujeme dohladka. Kdyby byla omáčka hustá, přidáme ještě trošku vody.
Nakonec celou omáčku dochutíme skořicí, cukrem a solí. Opravdu to chce pomalu přidávat, popř. ještě mixovat tyčovým mixérem a ochutnávat. Nejde říct přesný poměr, protože někdy jsou rajčata sladší a někdy kyselejší. Při dochucování opět nahlížejte na stáří dítěte, pro které tuto omáčku vaříte.
Nyní necháme omáčku pomaličku probublávat a vrátíme se k masu. Rozpálíme si pánev a vložíme na ní kuličky masa. Tady opravdu záleží, jaké maso použijeme. Pokud krůtí nebo telecí, tak je dobré pod maso přidat trochu řepkového oleje. Ten je nejvhodnějším tukem pro tepelnou úpravu. Takové vepřové je hodně tučné a během chvíle pustí svůj tuk. Kuličky opečeme ze všech stran tak, aby se nám tuk a výpek nepřepaloval, lepší je zvolit střední plamen. Nyní vyjmeme kuličky z pánve.
A to je vše. Opět ochutnáme omáčku, popř. ještě dochutíme a můžeme podávat. Výborná je s houskovým knedlíkem, já ji ale miluji ze všeho nejvíc s obyčejnými těstovinami - kolínky.
Kdyby na vás bylo omáčky hodně, nebojte se ji ihned zamrazit. My si takhle vždy odložíme cca 3 porce a když se nám nechce vařit, je to skvělá pomoc. Což s dětmi ocení každý rodič.