Sůl & pepř
Nepostradatelné koření v každé kuchyni
Sůl a pepř jsou základním druhem koření, které nesmí chybět na žádném stole a v žádné kuchyni. Využívají se hojně při vaření i dochucování již hotových pokrmů. Špetku soli ovšem najdete i v receptech na moučníky, dezerty, buchty a jiné sladké dobroty. Mimo jiné jsou tyto slané krystalky i velmi oblíbené pro své blahodárné účinky na zdraví v podobě různých kosmetických výrobků. Mají tedy opravdu velmi všestranné využití.
Slánka a pepř tvoří prostě nerozlučnou dvojku, které používáme tak často, že mají oproti jiným dochucovadlům i svá vlastní slovesa: osolit a opepřit. Dokonce ji najdeme i jako přenesený význam v mnohým slovních spojeních jako: „Nemastná, neslaná.” nebo „Potřebuje to jako sůl.”
Objevte rozmanitost druhů soli
Že je sůl bílá a nezdravá? Tento mýtus už v dnešní době dávno neplatí. Objevte pestrou paletu tohoto zdánlivě stejnochutného druhu koření na dm.cz. Poznejte nové chutě a experimentujte v kuchyni!
Jaké druhy tradičních i netradičních solí existují?
- Kamenná neboli kuchyňská - je asi nejběžnějším druhem u nás a nejde o velmi zdravou variantu, protože při jejím zpracování ztrácí důležité minerální látky a je chemicky čištěna. Její nadměrná konzumace může vést až ke zdravotním problémům.
- Mořská - získává se procesem odpařování mořské vody a ponechává si tak důležité minerály a i přirozeně obsažený jód.
- Himalájská - je známá především pro své charakteristické zbarvení do růžova nebo červena. Díky svému původu z úpatí Himalájských hor a následnému šetrnému zpracování je bohatá na minerály a stopové prvky.
- Bylinná - obsahuje příměsi různých bylin. Při vaření a dochucování tak už nemusíte přidávat další koření. Navíc dodá pokrmu krásné aroma.
- Černá - je původem z Indie a má velmi specifickou chuť a aroma vajíček, které je způsobeno sírou. Za její zbarvení je zodpovědné aktivní uhlí, které podporuje trávení.
Tradiční i netradiční chutě a barvy pepře
Na světě existuje více než 1600 druhů pepře. V českých kuchyních se ovšem asi nejvíce používá pepř černý. Původem je z Indie, odkud si získal svoji oblíbenost v gastronomii napříč všemi kontinenty díky své výrazné chuti. Další, u nás jedny z nejznámějších druhů, jsou bílý, zelený, růžový nebo také velmi pálivý kajenský pepř. Neliší se ovšem pouze svojí barvou, ale samozřejmě i chutí. Zatímco černý je ideální pro přípravu gulášů a k masu, k rybám a smetanovým omáčkám se více hodí bílý.
dm tip: Udělejte si doma vynikající pepřovou omáčku z nakládaného pepře ke steaku. Je snadná, rychlá a masu dodá úžasnou chuť a aroma.
V sortimentu dm online shopu najdete široký výběr různých variant těchto základních druhů koření a dalších ochucovadel, které vám doma zaručeně přijdou vhod. Záleží vám na kvalitě potravin? Vyzkoušejte potraviny ve 100% bio kvalitě od naší značky dmBio.