Detox a hubnutí

Kde se vzaly toxiny?
Toxiny se dostávají do našeho těla především z nezdravé stravy, ale také například užíváním léků. Můžeme je ale „pochytat“ i z ji-ných zdrojů, například ze vzduchu. Obzvláště bohatý na toxické látky je tabákový kouř, neblahý vliv má ale i městský smog. Svůj díl viny nesou rovněž bakterie, viry, plísně a parazité. V neposlední řadě nám ubližuje i náš způsob života – v kuchyni používáme plas-tové nádoby, které uvolňují mikroplasty, nebo jsme třeba k Váno-cům dostali nekvalitní kosmetické, čisticí a aromatizační prostřed-ky či jen dýcháme obyčejný prach.Na lidské tělo mají vliv i tzv. toxiny nehmotné. K nim patří stres, negativní emoce a vnitřní toxický monolog, deficit vztahů, ale i pří-rody. V neposlední řadě je to rovněž nadměrná stimulace v po-době televize, reklamy, internetu... Tyto zdroje vytvářejí záplavu informací, které nestíháme přijímat ani zpracovat.
Jak začít?
Detoxikace nebo také očištění těla se v žádném případě netýká drastických diet, nebo snad hladovění. Lidské tělo se toxinů zbavuje prakticky neustále. Ty, které přijmeme zejména v potravě, nápojích, lécích atd., se detoxikují přímo v tenkém střevě. Je tedy důležité posilovat střevní flóru, aby byla schopná bojovat s vetřelci a správně pracovala. K tomu jsou vhodná probiotika, lněné semínko, psyllium, ale také lehká zdravá strava a dostatek tekutin. Spousta toxinů se vylučuje potem a močí. A proto je potřeba se důkladně starat o své ledviny a lymfatický systém. V tomto případě je na prvním místě dodržo-vání dostatečného pitného režimu. Pomoci může i sauna či lymfatické masáže. Ke správnému proudění lymfy přispívají také bylinné čaje, ale i svižná chůze nebo plavání.
Další detoxikační a „opravující“ enzymy se pak nachází především v játrech, moz-ku a slezině. Do svého jídelníčku proto zařaďte potraviny, jako jsou citrusy, luště-niny, zelený čaj nebo jahody a brusinky. Ty jsou totiž bohaté na flavonoidy. Slezině prospívá například kořenová zelenina nebo červená řepa. Činnost mozku pak pod-poří i brokolice, která obsahuje velké množství vitamínu K. Skvěle také pomáhají enzymy, které jsou obsažené v zázvoru, pálivé paprice nebo zelených potravinách. Především chlorela, spirulina nebo mladá pšenice a mladý ječmen jsou bohaté na vitamíny, minerály i vlákninu. Zároveň obsahují dostatek proteinů, což ocení hlavně vegetariáni. O játra se pak postará ostropestřec mariánský, který podporu-je jejich přirozenou očistu. Vaše fyzické i mentální zdraví je na prvním místě, tak na co čekáte? Věnujte svému tělu čas i pozornost – zaslouží si to.