DIY: Ovesný nápoj
Pokud upřednostňujete rostlinné nápoje místo kravského či jiného mléka, můžete si snadno vyrobit svůj vlastní v několika málo krocích. Zde se dozvíte, jak velice jednoduše připravit domácí ovesný nápoj.
Ovesný nápoj jako rostlinná alternativa
Veganství, různé nemoci, alergie, intolerance nebo prostě jen preference ovesného nápoje jsou jen některé důvody, proč mnoho lidí dává přednost rostlinné variantě před kravským mlékem. Ovesný nápoj si můžete snadno vyrobit doma. Popíšeme vám, jak na to a co budete k výrobě domácího ovesného nápoje potřebovat.
Varianty přípravy
Existují tři různé způsoby výroby ovesného nápoje, ale základní ingredience zůstávají stejné. Pokud dáváte přednost přírodnímu ovesnému nápoji, tj. bez speciální příchuti, pracujte s ovesnými vločkami, vodou a případně trochou sladidla, jako je cukr, med nebo agávový sirup. V závislosti na tom, kolik času máte na výrobu, můžete zvolit jednu z následujících variant.
Varianta č. 1: Ovesný nápoj vyrobený vařením
Zahřátím ovesného nápoje můžete usnadnit jeho trávení, ale někdy se tím částečně ztrácí cenné živiny. I přesto však ovesný nápoj obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek, které zůstávají zachované i v případě, že ho připravíte zahřátím. Při přípravě varem je potřeba více vody než při výrobě bez vaření, protože ovesné vločky i poté nabobtnají.
Varianta č. 2: Ovesný nápoj z celých zrn
Pokud máte více času, můžete zvolit i metodu bez vaření a místo ovesných vloček použít celá ovesná zrna. V tomto případě si svůj čerstvý ovesný nápoj budete moci vychutnat až následující den.
Varianta č. 3: Ovesný nápoj během chvilky
Při této metodě není potřeba vaření ani namáčení, hodí se tedy pro všechny, kteří spěchají nebo na přípravu nemají tolik času.
dm drogerie
12. 8. 2024
Chuťovky
•
Bez laktózy
•
Děti & rodina
•
Rychlé & snadné
•
Snídaně
•
Veganské
•
Využití zbytků
Přísady
Ovesné vločky,
vodu,
podle chuti sůl, vanilku, kokos, med, skořici,
datle,
a další.
Příprava
Varianta č. 1
V hrnci přiveďte 1,5 l vody k varu.
Do vody nasypte 100 g jemných ovesných vloček a přidejte případně špetku soli a zvolené sladidlo. Celou směs nechte povařit cca 2 minuty.
Budoucí výrobek nechte vychladnout a poté směs rozmixujte najemno.
Nyní je potřeba vzniklou kaši scedit. Nejlépe vám pomůže speciální sáček na výrobu rostlinného nápoje, sýrařské plátno, pevná utěrka nebo velmi jemné síto.
Hotový ovesný nápoj můžete plnit do skleněných lahví. Skladujte v ledničce a zkonzumujte do tří dnů.
Varianta č. 2
Namočte 100 g ovesných zrn do vody a nechte je tak cca 12 hodin (ideálně přes noc).
Následně zrna sceďte, přidejte 1 l čerstvé vody a směs rozmixujte, dokud nevznikne jemná kaše.
Kaši nyní sceďte a ovesný nápoj je hotový.
dm tip: Pokud se rozhodnete domácí ovesný nápoj ochutit nebo osladit, přidávejte ingredience až při druhém kroku, aby se všechny přísady společně dobře promixovaly.
Varianta č. 3
Do výkonného mixéru nasypte 100 g jemných ovesných vloček, přidejte 1 l vody a podle chuti špetku soli, sladidlo nebo jinou zvolenou přísadu pro ochucení.
Budoucí ovesné mléko několik minut dobře mixujte.
Vzniklou kaši velmi dobře sceďte a uchovanou tekutinu, váš ovesný nápoj, plňte do lahví.
Rady k domácí výrobě
Pokud si chcete vyrobit domácí ovesný nápoj, ale nemáte po ruce již zmíněný speciální sáček, můžete k vymačkání tekutiny z kaše použít také plátno nebo pytlík na jemné prádlo. Stejně dobře poslouží i husté síto. Důležité je, aby tekutina mohla projít a kaše se nedostala do finálního produktu. Vymačkanou ovesnou hmotu určitě hned nevyhazujte. Můžete ji totiž použít například při pečení. Proč si neudělat výborné a zdravé ovesné sušenky? Ovesnou hmotu můžete také použít k výrobě domácího müsli.
Proč ovesný nápoj používat?
Ovesné vločky jsou bohaté na živiny a také velmi chutné a všestranně použitelné. Nejenže se z nich skvěle připravuje ovesný nápoj, ale jsou výborné i samotné jako součást snídaně, stejně dobře fungují k zahuštění ve smoothie, ve slaných pokrmech, nebo dokonce při pečení v koláčích a sušenkách. Ovesné vločky obsahují mnoho nenasycených mastných kyselin a komplexních sacharidů, vlákninu, vitamíny B a E a také kyselinu listovou a další minerální látky, které jsou prospěšné pro zdraví.
dm tip: Pokud si chcete vyrobit vlastní ovesný nápoj, dbejte na čistotu při práci a plňte ho pouze do sterilizované lahve, nápoj pak vydrží v chladničce až tři dny.
Nechte se inspirovat: Nápady na různé druhy ovesného nápoje
Výroba domácího ovesného nápoje není složitá a už vůbec nemusí být nudná. Ovesné nápoje lze chuťově ozvláštnit a podle potřeby přidat vanilku, skořici nebo kakao. Pokud máte rádi ovesný nápoj spíše sladší, můžete přidat med, agávový sirup nebo datle. Při výrobě můžete použít také svůj oblíbený druh ovoce nebo ořechů a společně ho rozmixovat s ovesnými vločkami. Svůj nápoj tak zajímavě dochutíte.
dm tip: Při výrobě domácího ovesného nápoje používejte suroviny v bio kvalitě. Pokud máte rádi ovesný nápoj méně hutný, jednoduše přidejte více vody pro požadovanou konzistenci.
FAQ
Jak si vyrobit domácí ovesný nápoj?
Jak si vyrobit domácí ovesný nápoj?
Ovesné vločky namočte do vody a poté i s vodou rozmixujte. Vzniklou kaši poté sceďte nebo přefiltrujte a hotový nápoj naplňte do lahve.
Kolik vody je potřeba na litr ovesného nápoje?
Kolik vody je potřeba na litr ovesného nápoje?
Na výrobu jednoho litru ovesného nápoje je zapotřebí přibližně 3,4 litru vody.
Je ovesný nápoj zdravý?
Je ovesný nápoj zdravý?
Ovesný nápoj obsahuje důležité vitamíny, minerály, vlákninu a antioxidanty, které jsou základními živinami pro vyváženou stravu.
Konec seznamu