DIY: Arašídové máslo
Ať už jemné, nebo křupavé, arašídové máslo je důležitou součástí mnoha asijských a afrických pokrmů. U nás je nejvíce známé jako pomazánka na pečivo. Byla by ale škoda používat ho jen jako pomazánku, protože v kuchyni má mnohem širší využití. V našem článku se dozvíte, jak si snadno a rychle vyrobit své vlastní arašídové máslo.
Odkud pocházejí arašídy?
V našich končinách bohužel nelze koupit regionálně vypěstované arašídy. Plody podzemnice olejné zvané arašídy nebo také burské oříšky, lidově buráky, patří do čeledi luštěnin a pocházejí z And v Jižní Americe. Vzhledem ke svému významu se však pěstování rozšířilo do celé tropické a subtropické oblasti, tj. arašídy se pěstují také v západní Africe, Číně nebo Indii. Protože jsou velmi zdravé, neměly by i přes svou dlouhou cestu chybět v našem jídelníčku. Pokud se rozhodnete pro bio arašídy, kupujete produkt bez pesticidů a podporujete ochranu životního prostředí v příslušné pěstitelské oblasti a svoje zdraví.
Všestranné využití arašídového másla
Arašídové máslo se těší velké oblibě především v severní Americe. Nejčastěji slouží jako základ pro rychlou svačinku, kdy se namaže na sendvič a navrch se dá ještě marmeláda. Arašídové máslo nebo arašídový krém má ale mnohem širší využití: Zejména v Asii a Africe se často používají k přípravě různých tradičních pokrmů. Hodí se do dušených jídel, pokrmů připravovaných ve woku nebo jako přísada na pečení koláčů, sušenek a dalších sladkostí. Jak už to tak ale bývá, běžně kupované arašídové máslo je v mnoha případech produktem masového průmyslu a ne každému vyhovuje. Proto byste rozhodně měli věnovat pozornost tomu, jaké přísady se v hotovém produktu skrývají. Další možností je, že si můžete jednoduše vyrobit své vlastní arašídové máslo doma. Je to velmi rychlé, snadné a dokonce ušetříte peníze. A co víc, pokud si ho vyrobíte doma, můžete se sami rozhodnout pro jeho výslednou chuť a konzistenci. Jestli sladké nebo slané, jemné nebo spíše křupavé, anebo zcela neobvykle s přidaným chilli nebo vanilkou? Nechte se inspirovat na následujících řádcích.
Arašídový krém vs. arašídové máslo
Arašídový krém by ve skutečnosti měl obsahovat pouze arašídy, stejně jako tomu je u mandlového nebo jiného ořechového krému. Obvykle se do arašídového krému přidává pouze trochu soli. Naproti tomu arašídové máslo se skládá z více složek, jak můžete vidět v receptu níže.
Je arašídové máslo zdravé?
Arašídové máslo je velmi kalorické, ale obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek, jako jsou bílkoviny, nenasycené mastné kyseliny, vláknina a draslík. Měli byste však dávat pozor na složení kupovaných, hotových produktů, protože často obsahují hodně cukru nebo palmového oleje. Domácí arašídové máslo je proto skvělou alternativou, pokud se chcete sami rozhodnout, jaké suroviny chcete konzumovat. Arašídy jsou běžně k dostání také v bio kvalitě.
Arašídové máslo: Recept na doma
Domácí arašídové máslo si můžete vyrobit v několika málo krocích a budete k tomu potřebovat jen pár ingrediencí. Zde vám ukážeme, jak si ho úspěšně vyrobit:
dm drogerie
14. 8. 2023
Bez laktózy
•
Bez lepku
•
Chléb & pečivo
•
Chuťovky
•
Děti & rodina
•
Krémy
•
Rafinované & úsporné
•
Rychlé & snadné
•
Snídaně
•
Veganské
•
Vegetariánské
•
Využití zbytků
Přísady
400 g arašídů
50 ml arašídového oleje nebo jiného neutrálního oleje, např. slunečnicového
3 polévkové lžíce cukru
Výkonný mixér
3 zavařovací sklenice (150 ml)
Příprava
Na pánvi opražte arašídy po dobu 2 až 3 minut.
Vložte oříšky do mixéru společně s olejem a cukrem a mixujte po dobu asi 3 minut do požadované konzistence.
Pokud máte své arašídové máslo radši o něco jemnější, můžete přidat ještě 1 až 2 polévkové lžíce oleje.
Hotové arašídové máslo následně naplňte do zavařovacích sklenic a skladujte v chladu.
Užitečné rady
Arašídy namočte do vody
Arašídy, stejně jako mnoho jiných ořechů, luštěnin a semen, obsahují kyselinu fytovou. Ta brání vstřebávání vitamínů a minerálů. Abyste ji narušili, naložte arašídy přes noc do vody, poté je opláchněte vodou a slijte. Namáčení je důležité, pokud jich konzumujete velké množství. Pokud si vyrábíte vlastní arašídové máslo, můžete tento krok vynechat.
Křupavá verze
V případě, že preferujete arašídové máslo křupavé, opražte 50 g arašídů, nasekejte je najemno a zamíchejte do hotového arašídového másla.
Tipy na vylepšení
Pokud si budete vyrábět vlastní arašídové máslo, můžete si ho samozřejmě vylepšit podle svých představ a chutí. To provedete tak, že vybranou extra přísadu vložíte do mixéru spolu s ostatními ingrediencemi. Fantazii se meze nekladou: Přidat můžete med, kakao, vanilku, skořici, mořskou sůl nebo chilli.
Správné skladování
Domácí arašídové máslo plňte do čistých zavařovacích sklenic a skladujte v chladu. Neotevřená sklenice má trvanlivost několik týdnů.
FAQ
Je domácí arašídové máslo zdravé?
Je domácí arašídové máslo zdravé?
Domácí arašídové máslo je nejlepší alternativou ke kupovaným produktům, protože se můžete sami rozhodnout, jaké ingredience pro přípravu zvolit.
Kolik arašídů je potřeba na výrobu jedné sklenice arašídového másla?
Kolik arašídů je potřeba na výrobu jedné sklenice arašídového másla?
Na sklenici s obsahem 250 ml arašídového másla potřebujete asi 170 g arašídů. Pokud si však arašídové máslo vyrobíte sami, nepotřebujete o mnoho více surovin.
Jak dlouho je domácí arašídové máslo trvanlivé?
Jak dlouho je domácí arašídové máslo trvanlivé?
Pokud si arašídové máslo vyrobíte sami, měli byste ho naplnit do zavařovacích sklenic a uchovávat v chladničce. V neotevřeném stavu pak vydrží několik týdnů.
Jaký olej se používá při výrobě arašídového másla?
Jaký olej se používá při výrobě arašídového másla?
Pro domácí přípravu arašídového másla můžete použít arašídový olej nebo jiný neutrální olej jako např. slunečnicový nebo řepkový olej.
Vhodné produkty
Konec seznamu


