Oleje & octy
Oleje a octy dodají vašemu jídlu skvělou chuť
Ať už v kuchyni vaříte cokoliv, nikdy nezapomínejte na správné ochucení. Kvalitní oleje a octy jsou při přípravě pokrmů velcí pomocníci, kteří promění i jednoduchá jídla v gastronomický zážitek. Podívejte se na náš široký sortiment octů a olejů a dalších přísad na vaření. Vše přehledně a na jednom místě v dm online shopu.
Jaký olej vybrat?
Oleje jsou neodmyslitelnou součástí při přípravě pokrmů – používáme je ke smažení, pečení či dochucování salátů. Není ovšem olej jako olej. Na trhu existuje celá řada různých druhů olejů, které se liší svým složením, kvalitou a použitím. Některé jsou vhodné spíše pro teplou a jiné pro studenou kuchyni. Výborné oleje v bio kvalitě vyrábí např. dmBio.
Víte, který olej na co použít?
- Řepkový olej je klasika. Snad každý ho má doma. Tento typ oleje má vysoký bod zakouření, tzn. teplotu při které se začne přepalovat. Z tohoto důvodu je vhodný pro tepelnou úpravu jídla.
- Olivový olej je další oblíbenou variantou. Je ideální k přípravě salátů, dresinků nebo dipů. Jeho bod zakouření je poměrně nízký, proto je pro tepelnou úpravu naprosto nevhodný, což platí dvojnásobně v případě extra panenských olejů.
- Kokosový olej je skvělou volbou pro pečení moučníků. V receptu jím můžete nahradit tuhé tuky jako je máslo nebo margarín, protože kokosový olej při pokojové teplotě tuhne. Pokud ho chcete mít v tekuté podobě, stačí olej na chvilku ohřát. Vyzkoušejte kvalitní bio kokosový olej od značky Purity Vision nebo Rinnovare.
- Avokádový olej je univerzální. Můžete ho využít na pečení, vaření i smažení. Jeho máslová chuť však nejvíce vynikne v domácích dipech. Avokádový olej je navíc bohatý na antioxidanty a důležité vitamíny.
- Lněný olej se perfektně hodí k dochucování salátů, omáček nebo pomazánek. Má vysoký obsah minerálů a vitamínů, které působí blahodárně na trávení, ale i pokožku a vlasy.
dm tip: Přečtěte si v online magazínu active beauty další zajímavé informace o využití kokosového ořechu v kuchyni i při péči o pokožku.
Octy ochutí, dochutí a navíc jsou zdravé
Pokud patříte k milovníkům salátů, obstarejte si balzamikový ocet. Pár kapek dodá zelenině jemnou sladkokyselou chuť. Použít ho navíc můžete také k dochucení masa.
I jednoduchý pokrm jako salát by měl vypadat opticky lákavě a chutně - při stylingu jídla proto doporučujeme sáhnout po krémové variantě. Díky jeho konzistenci s ním můžete krásně dozdobit samotný pokrm i jeho okolí.
Jablečný ocet je pro naše zdraví velmi prospěšný. Šetrnou výrobou si zachovává důležité minerály a vitamíny, které prospívají celému organismu. Mimo jiné je jablečný ocet vhodný při detoxikaci i jako doplněk na hubnutí.