Antioxidanty: Ochrana před volnými radikály

Antioxidanty jsou pro naše tělo nesmírně důležité. Mají ochrannou funkci, chrání organismus před poškozením způsobeným volnými radikály. Konzumací antioxidantů podpoříte zdraví nejen jednotlivých buněk, ale také celé pokožky. Potraviny bohaté na antioxidanty a doplňky stravy totiž tělu dodávají potřebné mikroživiny, které účinně bojují se zmíněnými volnými radikály. 

dm-drogeriemarkt

dm drogerie

Doba čtení 5 min.

23. 9. 2025

Různé potraviny na stole: losos, vejce, ovoce, zelenina, semínka, ořechy, bylinky

Co jsou antioxidanty?

Pojem antioxidanty se skládá ze dvou částí: „anti“ a „oxidant“. Předpona „anti“ znamená „proti“, zatímco výraz „oxidant“ označuje vysoce reaktivní chemickou látku, která může vstupovat do chemické oxidační reakce s jinými molekulami. V biologii a medicíně se tyto oxidanty souhrnně označují pojmem „volné radikály“.

Antioxidanty působí proti těmto volným radikálům. Jsou to doslova „lapači radikálů“. Jejich úkolem je „zachytit“ volné radikály a zneškodnit je. Existuje celá řada antioxidantů, a tedy i způsobů, jak toho dosáhnout.

Odkud se berou volné radikály?

Volné radikály jsou součástí našeho životního prostředí a vznikají dokonce i v lidském těle. Tam se účastní různých metabolických procesů – někdy jako žádoucí, jindy jako nežádoucí vedlejší produkt. A právě antioxidanty s nimi umí bojovat.

Kromě toho existují ještě volné radikály absorbované z vnějších nebo exogenních látek, které tělo samo rozkládá na volné radikály. Typickými příklady těchto vnějších vlivů a příčin oxidačního stresu jsou:

  • Toxiny v životním prostředí, jako jsou těžké kovy (rtuť, olovo či chrom) nebo pesticidy (DDT, PCP nebo PPBDE).
  • Cigaretový kouř, kde při jednom potáhnutí do těla vzniká až tisíc různých volných radikálů.
  • Alkohol a jeho metabolizace v těle.
  • Sluneční záření a jeho vliv na různé látky v kůži.

Tvorbu volných radikálů vyvolává také vystavení teplu, rentgenovému nebo radioaktivnímu záření. Proto je důležité přijímat antioxidanty, které proti nim působí.

Oxidační stres a jeho následky

Volné radikály jsou vysoce reaktivní molekuly, které mají jediný cíl. Co nejrychleji vstoupit do chemické reakce s jinou molekulou. Tím způsobují tzv. oxidační stres. Přitom může dojít k poškození molekul, metabolických produktů, enzymů, hormonů a dokonce i buněčných membrán. Často vyvolávají celou řadu škod, protože tyto reakce produkují další volné radikály. Pokud je DNA poškozena volnými radikály, může dojít k mutacím a dalším závažným následkům, jako je vznik degenerativních onemocnění nebo rakoviny. Antioxidanty mohou tato rizika snížit.

Příklady dalších onemocnění, která se v současné době spojují s oxidačním stresem, jsou:

  • Kardiovaskulární onemocnění,
  • Alzheimerova choroba,
  • Parkinsonova choroba,
  • diabetes,
  • některé oční choroby.

Příklady antioxidantů

Antioxidanty jsou velmi heterogenní, tedy různorodou, skupinou molekul. Všechny mají společný antioxidační účinek, ale výrazně se liší strukturou i složením. Tři nejdůležitější příklady antioxidantů jsou: 

  • Vitamíny, jako jsou vitamín C a vitamín E,
  • minerály a stopové prvky jako zinek, selen a železo,
  • sekundární rostlinné látky, jako jsou flavonoidy nebo karotenoidy.

Výhody a účinky antioxidantů

Antioxidanty neutralizují svým působením volné radikály. Mnoho antioxidantů reaguje s volnými radikály, aniž by vytvářely nové volné radikály. Některé antioxidanty však mají také ochranný účinek nebo zastavují řetězící se poškození způsobené volnými radikály. Často mají například funkci ochrany buněk nebo buněčných membrán, kdy vážou volné radikály a zneškodňují je. Stopové prvky jsou často součástí speciálních antioxidačních ochranných mechanismů v těle, například při působení enzymů.

Věděli jste, že: Tělo při ochraně před volnými radikály dokonce vytváří celou antioxidační síť. Antioxidanty na sebe vzájemně působí a ještě umocňují svůj účinek. Můžeme si to představit jako druh imunitního systému, který chrání proti volným radikálům.

Nejlepší antioxidanty

Nejlepší antioxidant je ten, který tělo potřebuje zrovna v daném okamžiku. Proto je důležité zásobovat metabolismus a antioxidační síť všemi možnými antioxidanty.

Vitamíny

Mezi vitamíny s antioxidačním účinkem patří vitamíny A, C a E, betakaroten a vitamín B2.

Minerály

Mnoho minerálů a stopových prvků je součástí antioxidační sítě. Patří mezi ně zinek, mangan, selen, měď a železo.

Sekundární rostlinné látky

Sekundární rostlinné látky, jako jsou polyfenoly, flavonoidy, lykopen, antokyany, zeaxantin a karotenoidy, hrají důležitou roli při ochraně před volnými radikály.

V čem jsou antioxidanty?

Antioxidanty jsou obsažené v mnoha potravinách. Patří mezi ně například ovoce a zelenina, luštěniny a ořechy, celozrnné výrobky a kvalitní rostlinné oleje, například olivový olej.

Zelenina s antioxidačním účinkem

Pokud jde o zeleninu, čím barevnější, tím lepší. Mnoho odborníků na výživu hovoří o pomyslném semaforu:

  • Zelená zelenina, tedy špenát, hlávkový salát nebo spirulina.
  • Žlutá zelenina, tedy žlutá paprika nebo mrkev.
  • Červená zelenina, tedy červené zelí, červená řepa, červená paprika nebo rajčata.

Ovoce s antioxidanty

Pomyslný semafor platí také u ovoce. Antioxidační účinky najdeme v různých druzích ovoce, od zelených hroznů, přes žlutý ananas, červené třešně až po mnoho druhů bobulovitých plodů. Citrusové plody všeho druhu jsou vhodné také díky vysokému obsahu vitamínu C.

Další potraviny s antioxidanty

Kromě výše uvedených potravin rostlinného původu, jako jsou ovoce, zelenina, luštěniny, celozrnné výrobky nebo ořechy a oleje, patří mezi potraviny s antioxidanty také výrobky bohaté na minerály a stopové prvky, jako jsou například ryby a vejce. Poskytují vysoce kvalitní aminokyseliny a tuky, které přispívají k antioxidační ochranné funkci organismu.