Co je psyllium a k čemu je dobré?
Psyllium se osvědčilo díky svým mnoha pozitivním účinkům na zažívací potíže. O tomto přírodním produktu se říká, že má pro organismus i další užitečné vlastnosti – tedy pokud se užívá správně. Níže se dozvíte, co je psyllium a na co si při jeho užívání dávat pozor.

dm drogerie
Doba čtení 6 min.
•
3. 11. 2025

Co je psyllium?
Psyllium jsou slupky semen jitrocele a již po tisíciletí jsou využívány jako přírodní prostředek pro vnitřní užití a podporu činnosti střev. Plantago psyllium (jitrocel) pochází ze Středomoří. Někdy se mu také přezdívá „bleší jitrocel“ podle vzhledu semen připomínajících blechy. Dnes se nejčastěji používá poddruh Plantago ovata (jitrocel vejčitý), který se pěstuje hlavně v Indii a Pákistánu a těší se oblibě jako blahodárná rostlina. Získává se z něj totiž prášek nebo granulát známý jako indické psyllium, hojně využívaný pro své blahodárné účinky na trávení.
Proč se semena loupou?
Použití slupek semen místo olejnatého jádra má jednoduchý důvod. Vyhledávané účinné látky se nacházejí především na vnitřní straně osemení. To je však samo o sobě tak tvrdé, že bychom neporušená semena z velké části vyloučili nestrávené a bez účinku. Osemení se tedy strojově zpracovávají a semena a slupky se poté ve vícestupňových postupech oddělují, aby se do těla dostaly potřebné rostlinné látky.
Jaké složky obsahuje psyllium?
Psyllium tvoří z přibližně 80–85 % vláknina, která dokáže absorbovat kapalinu o objemu asi čtyřicetinásobku vlastní hmotnosti. (Pro srovnání: Chia semínka zvládnou maximálně 12 %.) Asi 20–30 % vlákniny představují rozpustné polysacharidy (hlavně tzv. arabinoxylany), které po absorbování vlhkosti vytvářejí gelovitou látku. Semena dále obsahují následující složky:
- Vodu,
- bílkoviny (asi 2 %),
- tuky (asi 1 %),
- sekundární rostlinné látky,
- další složky.
Jelikož je podíl složek mimo vlákninu tak malý, z hlediska výživy jsou fakticky irelevantní.
Na co je dobré psyllium?
Co do nutriční hodnoty nemůže být řeč o psylliu jako potravině. Mnohem důležitější je jeho schopnost enormně nabobtnat. Psyllium totiž dokáže absorbovat velké množství vody, často mnohonásobek své vlastní hmotnosti. Tím se výrazně zvětší jeho objem a získá typickou gelovitou konzistenci. Tato fyzická změna je zásadní pro jeho účinek – jak při zpracování potravy, tak při regulaci trávení. Může například změkčit stolici nebo prodloužit pocit sytosti.
Na co pomáhá psyllium? Mimo jiné se často používá jako:
- Osvědčená pomoc při zácpě nebo průjmu,
- regulace a zlepšení činnosti střev,
- doplněk stravy pro zvýšení příjmu vlákniny,
- pojivo nebo zahušťovadlo při zpracování potravin.
Účinky psyllia
Ať už po něm sáhnete v případě potřeby nebo ho užíváte jako běžný doplněk stravy, psyllium díky schopnosti bobtnat umí stimulovat pohyby střev (peristaltiku). Zvýšený objem stolice tlačí na střevní stěny, její měkčí konzistence zároveň usnadňuje vylučování. Vzniklá gelovitá látka navíc vytváří ochranný film a slouží jako potrava pro prospěšné střevní bakterie.
Pomoc při zažívacích potížích
Pravděpodobně nejčastějšími důvody pro užívání psyllia jsou zácpa a průjem. Pokud začnete užívat psyllium, účinek by se měl dostavit přibližně po 12 až 24 hodinách, ale může to celé trvat i několik dní. Na co je dobré psyllium při špatném trávení?
- Psyllium má během zácpy mírně projímavý účinek. Zvětšuje objem stolice, změkčuje ji a pomáhá postupovat střevy.
- Může regulovat průjem tím, že absorbuje přebytečnou tekutinu, a naopak zpevňuje stolici.
Jaké zdravotní přínosy má psyllium?
Snížení hladiny cholesterolu
Snížení hladiny cholesterolu
Podle některých studií absorbuje gelovitá látka vytvořená z psyllia žlučovou kyselinu, kterou pak člověk vylučuje nestrávenou. Vzhledem k tomu, že žlučová kyselina se tvoří z cholesterolu a tělo ji musí doplňovat, více se tím metabolizuje LDL cholesterol. Snižuje se tak hladina „špatného“ cholesterolu v těle.
Snížení hladiny cukru v krvi
Snížení hladiny cukru v krvi
Vláknina v psylliu údajně způsobuje, že se do krve pomaleji vstřebávají sacharidy. Hladina cukru v krvi tedy nestoupá tak rychle, což uleví slinivce při produkci inzulinu. Cukrovkáři, kteří potřebují inzulin, by se však o užívání psyllia měli poradit se svým lékařem.
Hubnutí
Hubnutí
Praktický účinek vlákniny? „Plný“ žaludek zajistí pocit sytosti. Nebudete proto mít takovou chuť k jídlu.
Citlivý konečník
Citlivý konečník
Psyllium změkčuje stolici a gelovitá vrstva funguje zároveň jako „lubrikant“. V případě análních fisur, hemoroidů, operací konečníku nebo zánětu to může mít vliv na snadnější vyprazdňování.
Zánětlivá onemocnění střev
Zánětlivá onemocnění střev
Psyllium může zmírnit příznaky zánětlivých onemocnění střev (Crohnova choroba, ulcerózní kolitida). Důležitým faktorem je tvorba protizánětlivé mastné kyseliny butyrátu. Ten vzniká rozkladem psyllia bakteriemi tlustého střeva.
Celkový zdravotní stav
Celkový zdravotní stav
Bezproblémové trávení a pravidelné vyprazdňování zlepšují celkový zdravotní stav člověka. Některé lékařské studie se zabývaly také antihypertenzními účinky při užívání psyllia. Taková souvislost však zatím nebyla zcela vědecky prokázána.
Psyllium ve stravě
Jak zařadit psyllium do pravidelné stravy? Díky tomu, že slupky semen nemají žádnou chuť, můžete je celkem snadno začlenit do svého každodenního jídelníčku. Je důležité dodržovat doporučenou dávku a dostatečně pít.
Jaká dávka je správná?
Pokud se rozhodnete pro už hotové přípravky, jako jsou například kapsle, nezapomeňte na správné dávkování. Jinak můžete smíchat vždy 1 lžičku psyllia (asi 5 gramů) ve sklenici vody (200 mililitrů). Ihned poté vypijte další dvě sklenice vody a ujistěte se, že během dne máte dostatek tekutin. Maximální doporučená denní dávka, rozložená do několika porcí, je pro dospělé celkem 30 gramů.
Je psyllium vhodné i pro děti?
Lékařské studie prozatím chybí. Experti proto nedoporučují podávat psyllium malým dětem mladším šesti let. Možná zdravotní rizika jsou příliš velká. Starším dětem (od školního věku) podávejte psyllium pouze po konzultaci s pediatrem. Průjem a zácpu u dětí je totiž ze zásady lepší nechat objasnit lékařem.
Psyllium jako přísada
Psyllium můžete samozřejmě předem namočit i do jiných tekutin, například nezahuštěné polévky, džusu nebo mléka. Můžete ho také do něčeho přimíchat nebo jím ozdobit pokrmy.
- Müsli nebo kaše: Stačí přidat jednu dávku psyllia do vašeho oblíbeného receptu.
- Posypka: Psyllium si můžete nasypat na jogurt nebo tvaroh.
- Veganská kuchyně: Nabobtnalé psyllium je výborné pojivo místo vajec.
Recepty s psylliem
Psyllium ale můžete použít i kreativněji:
- Výborné smoothie: Jednu lžíci chia semínek nebo psyllia smíchejte se 200 ml mléka nebo rostlinného nápoje a dvěma hrstmi ovoce (například banánem nebo lesními plody). Dosladit ho můžete případně medem nebo sirupem. Smoothie nechte několik minut odstát, aby psyllium stihlo nabobtnat.
- Bezlepkové housky: Smíchejte 200 g mandlové mouky s 50 g kokosové mouky, dvě lžíce psyllia a po jedné lžičce soli a prášku do pečiva. Do směsi přidejte 300 ml vody a dvě vejce. Těsto nechte bobtnat asi 10 minut. Vytvarujte z něj rolády a pečte asi 20 minut na 180 °C.
Nezapomeňte: Ať už psyllium užíváte nebo zpracováváte jakkoli, pijte hodně tekutin. Jinak se mohou objevit potíže se zažíváním.
Bude se vám hodit
- Značka: dmBio; Název produktu: bio kaše snídaňová vláknina, mandle & lískové ořechy, 500 g; Cena: 69,90 Kč; Základní cena: 500 g (13,98 Kč za 100 g); dm značka grafika; 3,6 z 5 hvězdiček na základě 15 hodnocení; Dostupnost: Status zelený Skladem, Status šedý Ověřit dostupnost v prodejně dm69,90 Kč500 g (13,98 Kč za 100 g)Skladem
Konec seznamu


