Hlavní navigaceNavigace kategoriíHlavní obsah

Perníkové koření, a jak si ho doma přichystat

Vánoční, norimberské nebo cášské perníčky i perníková srdce na jarmarku: Všechny tyto pochoutky vděčí za svou zvláštní, hřejivou zimní chuť speciální směsi koření – perníkovému koření. Tu snadno doma připraví každý z vás. Čtěte dále a dozvíte se, jak si perníkové koření vyrobit sami.

Příprava perníčků

Z čeho se vyrábí perníkové koření?

Jaké koření se běžně přidává do perníčků? V zásadě není pevně dáno, jaké přísady do směsi perníkového koření vlastně patří. Každý výrobce i pekař má svůj vlastní recept, který se liší přísadami a jejich vzájemným poměrem. V tradičních směsích koření na perníčky existují také regionální rozdíly. Do perníkového koření se obvykle přidávají tyto druhy koření:

  • Skořice,
  • badyán nebo anýz,
  • zázvor,
  • kardamom,
  • koriandr,
  • hřebíček,
  • nové koření
  • a muškátový oříšek.

Některé směsi perníkového koření obsahují také aromatické složky, jako je fenykl, vanilka, sušené květy muškátového oříšku a kůra citrusových plodů.

Jakou roli má skořice?

Při koupi skořice do vlastního perníkového koření můžete vybírat mezi dvěma různými formami. Skořice se získává ze sušené kůry dvou druhů skořicovníku: Skořicovníku cejlonského (pravá skořice) a skořicovníku čínského (kassiový květ). Kassiový květ je levnější a jeho složení se od pravé skořice poněkud liší. Jde především o vyšší podíl látky kumarinu, která při předávkování může poškodit játra. Pokud si perníkové koření vyrábíte sami, určitě byste měli sáhnout po kvalitní cejlonské skořici.

Není perník jako perník?

Perníku se kdysi říkalo peprník, protože se do původní receptury přidával kromě mouky a medu právě pepř. Zároveň se však výrazem pepř označovala spousta dalších druhů koření ze zámoří. Pod názvem „Pfefferkuchen“ ho můžeme najít dodnes například v německých zemích, odkud se dostal k nám. V některých perníkových směsích, které jsou prodávány právě pod tímto názvem, však najdeme vyšší podíl anýzu.

Perníčky vs spekulatius

Kromě perníčků se především v zemích Beneluxu v době Vánoc pečou sušenky spekulatius. V těch ještě více dominuje skořice, a naopak anýz a koriandr často úplně chybí. Věděli jste, že u jednoho druhu kořeněných sušenek spekulatius oproti perníčkům se do směsi koření opravdu přidává bílý pepř?

Jak používat perníkové koření?

Směs můžete použít i mimo vánoční pečení. Na co ale domácí perníkové koření použít? Tato všestranná směs koření se skvěle hodí do dalšího pečiva, jako jsou ovocné chlebíčky, koláče, moučníky nebo jiné pokrmy:

  • Sladkosti: Domácím kořením na perníčky můžete zjemnit třeba rýžový nákyp, krupicovou kaši, zmrzlinu nebo pudink.
  • Jablečné pyré nebo pečená jablka se díky koření promění v pochoutku.
  • Nápoje: Teplým nápojům, jako je čaj, punč nebo svařené víno, dodá koření hřejivý, zimní nádech. A nějaké další pochoutky? Třeba vaječný likér.
  • Na chleba: Džemy a marmelády získají díky směsi koření zvláštní aroma.
  • Něco sytějšího: Překvapivě chutné je domácí perníkové koření v červeném zelí, výpeku a pečeném mase.

Jaká je trvanlivost?

Perníkové koření skladujte nejlépe stejně jako ostatní koření – na suchém místě, chráněném před vzduchem a světlem. Tedy buď v neprůhledné nádobě, nebo v uzavřené skříňce. Směs koření za takových podmínek můžete uchovávat až tři roky. Koření se při delším skladování nekazí, ale časem ztrácí intenzitu.

dm tip: Nejlepší způsob, jak zvýraznit aroma perníkového koření, je mlít ho čerstvě při každém dalším použití. Buď v elektrickém mlýnku, nebo ručně v hmoždíři.

Vyrobte si vlastní směs

Ať už klasická směs na pečení vánočního cukroví nebo jinde v kuchyni, s kořením na perníčky ozvláštníte své pečení, vaření, a dokonce i nápoje – a dodáte jim šmrnc. Ze základních ingrediencí si vytvořte vlastní směs, která vám přinese potěšení nejen během adventu.

Nejčastější otázky a odpovědi

Skořice je dokonce základní složkou perníkového koření. Druh použité skořice má významný vliv na chuť a kvalitu dané směsi. Co byste měli vědět: Ve skandinávských receptech na perníkové koření je obsah skořice obvykle výrazně nižší.

Při nadměrné konzumaci může kumarin obsažený ve skořici zhoršit jaterní testy. Dospělý člověk s normální hmotností by neměl konzumovat více než dva gramy skořice kassie denně. Pacienti s alergiemi, kteří jsou citliví na některá z přidávaných koření, by při konzumaci perníku měli být také opatrní.

Nutriční hodnota perníkového koření je v závislosti na složení asi 340 kcal na 100 gramů.

Konec seznamu

Podobné kategorie produktů