Skořicové kešu sušenky

Suroviny na cca 30 ks:
- 150 g dmBio kešu ořechů
- špetka soli
- 3⁄4 lžičky dmBio kypřicího prášku bez fosfátů
- 2 lžičky skořice
- 1 menší vejce
- 1⁄4 lžičky dmBio vanilky Bourbon mleté
- 1⁄2 skleničky dmBio kešu pomazánky
Čokoládová náplň:
- 25 g dmBio čokolády
- 10 g kakaového másla (je možné nahradit troškou másla s kakaovým práškem)
- 2 lžičky dmBio kešu pomazánky
Příprava:
- Kešu rozmixujte do hladké mouky. Ve větší míse smíchejte společně rozmixované kešu, sůl, jedlou sodu a skořici. Poté přidejte vanilku, kešu pomazánku a vejce a rukama propracujte tak, aby se všechny ingredience spojily.
- Poté těsto vložte na 15 minut do lednice, aby se s ním lépe pracovalo. Troubu předehřejte na 175 °C. Následně z těsta odeberte vždy množství odpovídající cca 1⁄2 lžíce, ze kterého pomocí rukou vytvořte kuličku. Stejným způsobem zpracujte i zbývající těsto.
- Hotové kuličky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Prstem jemně přimáčkněte kuličku k plechu a koncem vařečky do jejich prostředku udělejte důlky, které po upečení budete plnit čokoládou.
- Sušenky vložte do předem vyhřáté trouby a pečte po dobu cca 10 minut.
- Hotové sušenky vyndejte z trouby a nechte úplně vychladnout (sušenky nesmí být teplé, jinak se čokoláda bude roztékat). Mezitím si ve vodní lázni rozehřejte čokoládu společně s kakaovým máslem a kešu pomazánkou. Poté nádobu s čokoládou odstavte z vodní lázně a míchejte, dokud se nevytvoří hladká hmota.
- Vzniklou čokoládovou směs nechte vychladnout tak, aby nebyla příliš tekutá a ze sušenek nevytékala (jakmile začne čokoláda tuhnout, je potřeba pracovat rychle, jinak ztuhne příliš a bude potřeba ji znovu rozehřát). Poté pomocí malé lžičky (nebo zdobícího pytlíku) plňte důlky sušenek čokoládou. Hotové sušenky dejte ještě na 10–15 minut do lednice ztuhnout a poté podávejte.
TIP: Sušenky skladujeme v lednici.
TIP dm: Nemáte ideální mixér na výrobu ořechové mouky? Nebojte, my také ne. Poradili jsme si s obyčejným ponorným mixérem a vyšší úzkou mísou. Chce to jen trošku trpělivosti.