Hlavní navigaceNavigace kategoriíHlavní obsah

Vánoční štola aneb upečte si jednoduše svou vlastní

Vánoční štola nebo také štóla, je tradiční německý vánoční pečený moučník. Bohatá směs sušeného ovoce, ořechů a koření obalená vrstvou moučkového cukru ztělesňuje staletí kulinářské tradice a sváteční pohody. Na řádcích níže najdete jednoduchý recept na vánoční štolu, nechte si chutnat.

dm-drogeriemarkt

dm drogerie

12. 8. 2024

Recept na vánoční štolu

Chléb & pečivo

Moučníky

Slavnostní

Vánoce

Přísady

na 2 porce

Namočte den předem:

  • 400 g rozinek

  • 75 ml rumu nebo jablečného džusu

Na zadělání kynutého těsta:

  • 60 g čerstvého droždí

  • 190 ml mléka pokojové teploty

  • 320 g pšeničné mouky typu 405

  • 1,5 lžíce březového cukru

  • 10 g soli

Na máslové těsto:

  • 280 g pšeničné mouky typu 405

  • 300 g másla pokojové teploty

  • 80 g mandlí

  • 100 g přírodního třtinového cukru

  • 1 balení vanilkového cukru

  • 1 lžičku citronové kůry

  • 35 g kandované citronové kůry

  • 35 g kandované pomerančové kůry

Na polevu:

  • 100 g rozpuštěného másla

  • 80 g březového cukru

  • 80 g moučkového cukru

Příprava

Příprava:

  1. Večer předem namočte rozinky v rumu nebo jablečném džusu a nechte je přikryté odpočívat.

  2. Zadělejte kynuté těsto: Rozmělněte droždí ve vlažném mléce a promíchejte vidličkou. Do mísy dejte mouku, březový cukr, sůl a asi po 10 minutách přidejte rozpuštěné droždí a vše dobře promíchejte. Těsto zapracujte, dokud se nebude lesknout a dokud se nepřestane lepit na stěnu mísy.

  3. Těsto přikryjte a nechte na teplém místě kynout asi dvě hodiny. Těsto je připravené, když se jeho objem zdvojnásobí a na omak je pružné.

  4. Mandle pomelte v mixéru, kandovanou citronovou a pomerančovou kůru nasekejte a rozinky sceďte.

  5. Asi po dvou hodinách uhněťte ve velké míse zbylou mouku se změklým máslem na máslové těsto. Přidejte zadělané kynuté těsto a dobře promíchejte. Nyní přidejte pomleté mandle, cukr a vanilkový cukr. Nakonec přidejte kandovanou citronovou a pomerančovou kůru, rozinky a vše dobře a pečlivě promíchejte. Těsto opět přikryjte a nechte kynout při pokojové teplotě asi 1 až 2 hodiny. Troubu předehřejte na 220 °C.

  6. Po vykynutí těsto znovu dobře prohněťte a vytvarujte z něj podlouhlý bochník, který podélně mírně nařízněte a položte na lehce pomoučněný plech vyložený pečicím papírem nebo vymazaný máslem. Jakmile vánoční štolu dáte do trouby, snižte teplotu na 160 °C a přepněte na horký vzduch. Štolu pečte v předehřáté troubě asi 50–60 minut. Pokud příliš rychle ztmavne, přikryjte ji alobalem, dokud se nedopeče. Poté nechte štolu trochu vychladnout, aby nepraskla.

  7. Jako polevu potřete ještě teplou vánoční štolu dvakrát rozpuštěným máslem a posypte březovým cukrem. Jakmile vychladne, hustě ji posypte moučkovým cukrem, až bude celá bíla. Štolu pevně zabalte do alobalu a nechte aspoň tři týdny odpočinout na chladném místě (ne v lednici).

Takto zabalená a skladovaná na chladném místě vydrží vánoční štola ještě nejméně další dva týdny. Věříme, že vám náš recept na vánoční štolu vykouzlí radost.

dm tip: Pro ekologičtější variantu můžete zvolit produkty z kategorie dmBio.

Postup:

  1. Vánoční štola
  2. Vánoční štola
  3. Vánoční štola

Konec seznamu

Konec seznamu