Vánoční štola aneb upečte si jednoduše svou vlastní
Vánoční štola nebo také štóla, je tradiční německý vánoční pečený moučník. Bohatá směs sušeného ovoce, ořechů a koření obalená vrstvou moučkového cukru ztělesňuje staletí kulinářské tradice a sváteční pohody. Na řádcích níže najdete jednoduchý recept na vánoční štolu, nechte si chutnat.

dm drogerie
12. 8. 2024

Chléb & pečivo
•
Moučníky
•
Slavnostní
•
Vánoce
Přísady
na 2 porce
Namočte den předem:
400 g rozinek
75 ml rumu nebo jablečného džusu
Na zadělání kynutého těsta:
60 g čerstvého droždí
190 ml mléka pokojové teploty
320 g pšeničné mouky typu 405
1,5 lžíce březového cukru
10 g soli
Na máslové těsto:
280 g pšeničné mouky typu 405
300 g másla pokojové teploty
80 g mandlí
100 g přírodního třtinového cukru
1 balení vanilkového cukru
1 lžičku citronové kůry
35 g kandované citronové kůry
35 g kandované pomerančové kůry
Na polevu:
100 g rozpuštěného másla
80 g březového cukru
80 g moučkového cukru
Příprava
Příprava:
Večer předem namočte rozinky v rumu nebo jablečném džusu a nechte je přikryté odpočívat.
Zadělejte kynuté těsto: Rozmělněte droždí ve vlažném mléce a promíchejte vidličkou. Do mísy dejte mouku, březový cukr, sůl a asi po 10 minutách přidejte rozpuštěné droždí a vše dobře promíchejte. Těsto zapracujte, dokud se nebude lesknout a dokud se nepřestane lepit na stěnu mísy.
Těsto přikryjte a nechte na teplém místě kynout asi dvě hodiny. Těsto je připravené, když se jeho objem zdvojnásobí a na omak je pružné.
Mandle pomelte v mixéru, kandovanou citronovou a pomerančovou kůru nasekejte a rozinky sceďte.
Asi po dvou hodinách uhněťte ve velké míse zbylou mouku se změklým máslem na máslové těsto. Přidejte zadělané kynuté těsto a dobře promíchejte. Nyní přidejte pomleté mandle, cukr a vanilkový cukr. Nakonec přidejte kandovanou citronovou a pomerančovou kůru, rozinky a vše dobře a pečlivě promíchejte. Těsto opět přikryjte a nechte kynout při pokojové teplotě asi 1 až 2 hodiny. Troubu předehřejte na 220 °C.
Po vykynutí těsto znovu dobře prohněťte a vytvarujte z něj podlouhlý bochník, který podélně mírně nařízněte a položte na lehce pomoučněný plech vyložený pečicím papírem nebo vymazaný máslem. Jakmile vánoční štolu dáte do trouby, snižte teplotu na 160 °C a přepněte na horký vzduch. Štolu pečte v předehřáté troubě asi 50–60 minut. Pokud příliš rychle ztmavne, přikryjte ji alobalem, dokud se nedopeče. Poté nechte štolu trochu vychladnout, aby nepraskla.
Jako polevu potřete ještě teplou vánoční štolu dvakrát rozpuštěným máslem a posypte březovým cukrem. Jakmile vychladne, hustě ji posypte moučkovým cukrem, až bude celá bíla. Štolu pevně zabalte do alobalu a nechte aspoň tři týdny odpočinout na chladném místě (ne v lednici).
Takto zabalená a skladovaná na chladném místě vydrží vánoční štola ještě nejméně další dva týdny. Věříme, že vám náš recept na vánoční štolu vykouzlí radost.
dm tip: Pro ekologičtější variantu můžete zvolit produkty z kategorie dmBio.
Postup:
Konec seznamu







