Mouky & krupice
Vaření a pečení s dm: Obiloviny, mouky & krupice
Mouka je jednou ze základních ingrediencí, která by v žádné domácnosti neměla chybět. Nejčastěji se setkáváme s moukou z pšenice, ale v moderních kuchyních přichází na řadu i další obiloviny. Potřebujete se v nich lépe zorientovat? Tyto informace vám pomohou při výběru.
Celozrnné mouky jsou výživnější
Snad nejrozšířenější mouka v domácnostech je ta pšeničná. Spolehnout se můžete i na jiné obiloviny, které dodají vašemu tělu daleko víc živin. Výbornou surovinou pro pečení sušenek a koláčů je ta ovesná. Žitnou mouku využijete v případě, že budete péct domácí chleba. Velmi oblíbenou je i špaldová mouka, která obsahuje vitamíny skupiny B a je snadno stravitelná. Obecně platí, že v těch celozrnných je nejvíce prospěšných látek pro zdraví, protože se vyrábí z celého zrna. Při pečení s nimi musíte upravit poměr tekutin, protože na sebe vážou více vody. Chybí vám přísady na pečení? Nakoukněte do bohaté nabídky dm online shopu.
Krupice na více způsobů
Mezi populární obiloviny můžeme jednoznačně zařadit i krupici. Chutná především dětem, ale je také oblíbená mezi dospělými. Lze ji připravit na mnoho způsobů – nejčastěji se využívá k přípravě sladkých pokrmů jako kaše a nákypy, nebo na zahušťování či do knedlíčků. Můžete si z ní upéct také lahodnou pizzu. Jak na to? Inspirujte se receptem z online magazínu ACTIVE BEAUTY a upečte si polentovou pizzu se zeleninou. Kromě kukuřičné krupice si můžete koupit i klasickou pšeničnou, špaldovou nebo bezlepkovou alternativu – pohankovou.
Péct můžete i bez lepku
Za vlastnosti klasické pšeničné mouky může především lepek. O jeho účincích na zdraví vedou odborníci spory. Spousta lidí se ho snaží s vidinou lepšího zdravotního stavu ze svých jídelníčků vyřadit a někteří dokonce musí, protože na něj mají alergii. V těchto případech se pečení i vaření používají bezlepkové mouky. Aby byly vaše kuchyňské počiny chvályhodné, budete muset s těmito surovinami získat trochu praxe. Chovají se totiž odlišně než ty, co obsahují lepek.
Mouky bez lepku:
- Pohanková mouka se často používá v kombinaci s ostatními moukami z jiných obilovin. Skvěle poslouží při pečení cukroví. Obsahuje velké množství vitamínů a minerálů.
- Kokosová mouka je bohatá na bílkoviny i vlákninu. Oproti pšeničné variantě má mnohem méně sacharidů.
- Kukuřičná mouka je při vaření i pečení poměrně všestranná. Nejčastěji se využívá pro přípravu tortil a knedlíčků.
- Čiroková mouka má neutrální chuť a je vhodná pro přípravu jak slaných, tak i sladkých pokrmů. Najdete v ní užitečné antioxidanty.
Vyberte si ze široké nabídky dm online shopu obiloviny, které budou vyhovovat vašemu pečení. Jejich kombinováním můžete docílit ještě lepší chuti. K dostání jsou značky dmBio i Bioharmonie.