Hlavní navigaceNavigace kategoriíHlavní obsah

Rychlá svačina: Tipy na jednoduché snacky pro děti  

Rodiče mají často pocit, že jejich děti jsou neustále hladové. To sice není tak úplně pravda, ale to, že potřebují spoustu energie pro růst, pravdou je. A energii by měli získat díky pravidelnému jídelníčku, což znamená tři větší a dvě menší jídla denně. Níže pro vás máme několik receptů na rychlou svačinu.  

Malé dítě s banánem v ruce

Hlavně jíst pravidelně  

Pravidelný jídelníček je pro zdravý vývoj dítěte zásadní. Dívkám i chlapcům poskytují pravidelná jídla energii, kterou potřebují na hraní, sport i učení. Kromě snídaně, oběda a večeře by děti měly mít dvě svačiny:  

  • Jednu dopolední svačinu. Ve spoustě mateřských školek mají děti společnou snídani, ve škole je to svačina.  

  • A jednu odpolední svačinu. Čas odpolední svačiny se v jednotlivých rodinách liší a závisí také na tom, kdy dítě obědvá.  

Je důležité, aby vaše dítě nejedlo po celý den v jednom kuse, protože přestávky od jídla mají smysl. Teprve díky nim se dítě naučí rozpoznávat v těle pocit hladu. A to je nezbytné pro zdravou výživu. Neustálé pojídaní je navíc škodlivé pro zdraví zubů, zejména, co se týče sladkostí a sladkých nápojů. 

dm tip: Vaše dítě se teprve chystá do školky? Přečtěte si naše tipy, jak dětem usnadnit nástup do školky.  

Optimální svačina  

Zatímco dopolední svačinu obvykle tvoří sendvič, rychlá svačina odpoledne už dává prostor pro kreativitu. Renomované instituce podporující zdraví a zdravou výživu doporučují, aby děti na svačinu jedly především celozrnné výrobky, ovoce, zeleninu a mléčné výrobky a vyhýbaly se sladkostem.  

To samozřejmě není v každodenním životě vždy snadné. Čím jsou děti starší, tím konkrétnější jsou jejich představy o vlastním stravování. A často se neshodují s představami jejich rodičů. Snažte se u jejich rychlé svačiny hledat kompromisy podle hesla: Nejdřív jablko, a pak klidně dvě dětské sušenky.  

Rychlá svačina pro děti  

Máme pro vás několik nápadů na rychlou svačinu doma i na cesty:  

  • Ovoce, například hrozny, nakrájená jablka nebo hrušky, mandarinky, meruňky, banány,  

  • zelenina, například okurky, mrkev, rajčata, papriky, kedlubny,  

  • domácí ovocný tvaroh nebo ovocný jogurt,  

  • mléčné ovocné koktejly,  

  • celozrnné krekry,  

  • rýžové chlebíčky,  

  • celozrnné pečivo nebo housky,  

  • müsli a müsli tyčinky bez cukru,  

  • ořechy.  

Čas od času samozřejmě mohou jako rychlá svačina posloužit sladkosti. Do jídelníčku můžete výjimečně zařadit třeba zmrzlinu, sušenky nebo kus koláče. Přizpůsobte rychlou svačinu věku vašeho dítěte. Pozor, u dětí mladších tří let hrozí nebezpečí udušení ořechy nebo malými kousky zeleniny a ovoce.  

Recepty na svačinu  

Inspirujte se našimi recepty na rychlou sladkou nebo slanou svačinu.  

Rychlé pizza muffiny  

Budete potřebovat:  

  • 200 g špaldové mouky,  

  • 50 g obilných vloček, 

  • ½ balení prášku do pečiva,  

  • špetku soli,  

  • 250 ml podmáslí,  

  • 2 vejce,  

  • 200 g šunky,  

  • 50 g sušených rajčat,  

  • 50 g strouhaného sýra,  

  • 150 g konzervované kukuřice,  

  • trochu oleje na vymazání formiček.  

Postup:  

  • Smíchejte mouku, podmáslí, obilné vločky, prášek do pečiva, vejce a sůl a vytvořte těsto. Sušená rajčata a šunku nakrájejte na kostičky a vmíchejte je do těsta spolu se sýrem a kukuřicí.  

  • Těsto nalijte do vymazaných formiček na muffiny a pečte v troubě na 200 stupňů asi 30 minut.  

Barevné ovocné špízy  

Budete potřebovat:  

  • Ovoce vhodné na špíz, například hrozny, jablka, jahody, banány, kiwi, mango, meloun, 

  • dřevěné špejle.  

Postup:  

  • Ovoce nakrájejte na malé kousky a střídavě napichujte na špíz.  

  • Pokud máte trochu více času, můžete pomocí vykrajovátka vytvořit originální tvary.  

  • Takto barevné a lákavé budou vitamíny dětem určitě chutnat mnohem více.  

Rozinkoví šneci bez cukru  

Budete potřebovat:  

  • 250 g celozrnné mouky,  

  • 250 g žitné mouky,  

  • 200 ml mléka,  

  • 50 ml jablečného džusu,  

  • 1 balení sušeného droždí,  

  • špetku soli,  

  • 120 g rozinek,  

  • ½ jablka,  

  • trochu skořice podle chuti,  

  • 1 vejce.  

Postup:  

  • Droždí smíchejte s trochou vlažné vody. Přidejte mouku, sůl a mléko a vypracujte ingredience do hladkého těsta.  

  • Těsto přikryjte a nechte asi půl hodiny kynout na teplém místě.  

  • Těsto znovu prohněťte a rozválejte na pomoučené ploše.  

  • Rozinky, jablečný džus a nastrouhané jablko dobře promíchejte a tuto náplň rozetřete na vyválené těsto.  

  • Nyní těsto začněte rolovat ze široké strany a nakrájejte na šneky o tloušťce asi jeden centimetr.  

  • Šneky vyložte na plech a nechte je kynout dalších deset minut.  

  • Potřete šneky vaječným žloutkem.  

  • Nakonec je vložte do trouby na 180 stupňů asi na deset minut.  

Konec seznamu