Veganské dezerty
Chcete si dopřát veganské mlsání nebo zajistit, aby si během večeře u vás doma přišli na své i vaši veganští přátelé? Příprava veganských dezertů je mnohem snazší, než byste si mohli myslet. Níže se dozvíte vše podstatné na téma: „Veganské dezerty“.

dm drogerie
Doba čtení 2 min.
•
17. 1. 2025

Základní ingredience: Rostlinné alternativy
Říkáte si, že bez našlehaných bílků nemůže být čokoládová pěna pořádně nadýchaná? Nebo banánový chlebíček dostatečně šťavnatý? Recepty s různými rostlinnými základními ingrediencemi dokazují pravý opak. Ovoce, produkty ze sóji a obilí i ořechy se skvěle hodí jako alternativy produktů živočišného původu, jako jsou vejce, jogurty, mléko nebo máslo. Zatímco avokádo zajistí v dezertu krémovou konzistenci, hedvábné (silken) tofu využijete ve veganské kuchyni třeba při výrobě nadýchané čokoládové pěny. Sáhnete-li po jedné z mnoha rostlinných alternativ kravského mléka, dezerty jako mléčná rýže nebo krupicová kaše se vám bezpochyby taktéž vydaří. Rostlinné nápoje naleznete v sortimentu dm, stejně jako kvalitní bio produkty. Díky nim vykouzlíte lahodné veganské dezerty, a navíc podpoříte udržitelné zemědělství.
- Značka: dmBio; Název produktu: bio nápoj na bázi fermentovaného ovsa, 1 l; Cena: 38,90 Kč; Základní cena: 1 000 ml (3,89 Kč za 100 ml); dm značka grafika; 4,439 z 5 hvězdiček na základě 123 hodnocení; Dostupnost: Status zelený Skladem online, Status šedý Ověřit dostupnost v prodejně dm38,90 Kč1 000 ml (3,89 Kč za 100 ml)Skladem online
- Značka: alpro; Název produktu: ovesný nápoj TASTES AS GOOD AS IT LOOKS, 1 l; Cena: 64,90 Kč; Základní cena: 1 000 ml (6,49 Kč za 100 ml); 4,885 z 5 hvězdiček na základě 26 hodnocení; Dostupnost: Status zelený Skladem online, Status šedý Ověřit dostupnost v prodejně dm64,90 Kč1 000 ml (6,49 Kč za 100 ml)Skladem online
Konec seznamu
Veganské dezerty do skla
Zdobené ovocem, sušenkami, granolou nebo jinými topingy, tyto veganské dezerty lze připravit snadno a rychle. Do skleničky můžete dát samostatně jen jeden krém, jako např. pudink nebo čokoládovou pěnu, nebo můžete připravit vrstvený dezert. Skvělým příkladem takového dezertu je třeba veganské tiramisu. Místo sýru mascarpone použijte veganskou verzi smetany ke šlehání (ideálně sójovou), ztužovač šlehačky, rostlinnou alternativu jogurtu, moučkový cukr a vanilkový cukr. Do skleniček vykrojte do kulata piškotové těsto a tiramisu jednoduše dvakrát navrstvěte.
Veganské sezónní dezerty
V případě ovoce a zeleniny se vyplatí řídit se sezónním kalendářem. Pokud je například sezóna jablek, můžete připravit vynikající teplé jablečné palačinky, třeba i s jablky z vlastní zahrady. S lesními plody, jako jsou borůvky, jahody nebo ostružiny, je dobré počkat, až bude jejich sezóna, protože plody pak mají mnohem intenzivnější chuť a v dezertu se pak může jejich aroma mnohem lépe rozvinout. Na podzim vaše chuťové pohárky potěší lahodná dýňová pěna.
FAQ
Jak nahradit mléko a smetanu u veganských dezertů?
Jak nahradit mléko a smetanu u veganských dezertů?
V současné době můžete najít širokou škálu různých rostlinných alternativ, díky kterým budou veganské dezerty chutnat stejně dobře jako jejich tradiční verze. Některé rostlinné nápoje, jako například ty mandlové, dodají dezertům opravdu zajímavou chuť. Veganská šlehačka by měla být na bázi sóji, protože se šlehá nejsnadněji.
Jak na letní veganské dezerty?
Jak na letní veganské dezerty?
Během horkých letních dnů jistě přijdou vhod osvěžující veganské dezerty s čerstvým ovocem. Smíchejte krémy s osvěžujícími citrusovými plody, jako jsou limetky a pomeranče, a podávejte je v několika barevných vrstvách ve sklenici: Bílá krémová vrstva, světle zelená limetková vrstva a pomerančová vrstva. Chcete-li dezert ještě více zpestřit, můžete jako spodní vrstvu a nahoru jako ozdobu rozdrobit sušenky. Další skvělou možností je použití kokosového mléka na výrobu veganské zmrzliny. Její chuť vás během chvilky přenese na dovolenou na pláži pod palmami.
Na co si dát pozor u zimních veganských dezertů?
Na co si dát pozor u zimních veganských dezertů?
Zimní měsíce, zejména předvánoční, jsou charakteristické typickým kořením jako skořice, anýz a kardamom. Použijte je na teplý veganský dezert jako například do teplé jablečné omáčky nebo do těsta na vánoční nepečené brownies. To pak servírujte v podobě lávového dortu s ještě tekutým horkým středem a veganskou alternativou šlehačky nebo krémovou veganskou vanilkovou omáčkou.
Bude se vám hodit
Konec seznamu