Bio mouka – nefalšovaná základní potravina z ekologického zemědělství
Mouka je jednou z nejdůležitějších základních potravin. Není divu. Používá se na veškeré pečivo, od knäckebrotu až po dortový korpus. Bez této suroviny se neobejde ani výroba těstovin. I při vaření je tento cenný přírodní produkt nepostradatelný, například na zahuštění polévek a omáček. Množství obilí a dalších plodin, které je třeba sklidit, tomu odpovídá. Kdo se obává nízké kvality a dopadů na životní prostředí, měl by sáhnout po produktech z udržitelného zemědělství. Zjistěte o tomto tématu více. Co je to bio mouka, jak ji poznáte a jaké druhy se prodávají?
Materiál nebo forma – co přesně je mouka?
Mouka je mleté obilí – nebo snad ne? Ne vždy. Mouka, která se obvykle používá na pečení chleba, se opravdu vyrábí z obilovin, jako jsou pšenice, špalda (odrůda pšenice) nebo žito. Běžná je také mouka z jiných druhů obilí, jako například kukuřice, oves, ječmen nebo rýže.
K výrobě mouky však lze zpracovat i jiné plodiny: V případě, že se jedná o mouku z luštěnin, je možné použít například quinou a pohanku (tzv. pseudoobiloviny) nebo luštěniny, jako jsou hrách, cizrna, čočka nebo fazole. Základním společným znakem všech těchto druhů mouky je obsah škrobu a vlákniny.
Přesněji řečeno, mouka není označení pro konkrétní potravinu, ale pro formu zpracování. Obilná zrna, luštěniny a podobné suroviny se zpracovávají v mlýně pomocí mlecích válců na jemný prášek, přičemž se během různých kroků výroby odstraňují také nežádoucí složky, jako jsou plevy nebo klíčky. Při zpracování obilovin na müsli se naopak zrna obvykle drtí na vločky.
V čem může být mouka bio?
Ať už jsou různé druhy mouky vyrobeny z čehokoli, vždy jde o rostlinné produkty vypěstované na zemědělské půdě. Pokud rostlinná kultura a další zpracování splňují ekologické požadavky, smí se produkt prodávat jako bio mouka.
Zemědělci, kteří se rozhodnou pěstovat obilí podle ekologických norem, musí dodržovat předpisy, které upravují způsoby pěstování a regulují použití pomocných látek. Pro zjednodušení budeme hovořit o klasickém pěstování plodin na poli, ale pravidla samozřejmě pamatují i na jiné formy pěstování, například plantáže.
- Bio semena: Udržitelnost začíná už u semen. Vysévají se pouze neopylovaná semena z ekologického zemědělství.
- Vhodná půda: Ne všechny plodiny rostou v jakékoli půdě. Pro optimální sklizeň se vybírají polní plodiny, kterým se v daném typu půdy daří.
- Hnojení: Chemická hnojiva jsou tabu. Místo toho se na zlepšení růstu a zvýšení obsahu živin využívá kypření půdy, ekologických a organických hnojiv (např. hnůj hospodářských zvířat z ekologického chovu).
- Pesticidy: Totéž platí pro ochranu rostlin. Jakýkoli kontakt s chemickými látkami je zakázán, plevel se musí odstranit mechanicky.
- Další zpracování: Bio mouka se vyrábí bez přidaných látek, které jsou v případě použití přísně kontrolovány a biologického původu.
Jelikož se ekologické zemědělství vyhýbá minerálním hnojivům, chemickým prostředkům a urychlovačům zrání, je úroda obvykle menší než při konvenčním zemědělství. Navíc jsou polní práce výrazně náročnější. I levná bio mouka bude stále dražší než ta vypěstovaná v rámci konvenčního zemědělství. Máte však jistotu, že kupujete přírodní produkt.
Jak je to s různými typy mouky?
U bio mouky z tuzemského obilí se setkáte s označením typu a čísla. Tento údaj v pekařské terminologii informuje o obsahu minerálních látek. Čím nižší je jeho hodnota, tím nižší je obsah minerálních látek. To však nevypovídá o kvalitě mouky, ale o tom, na jaké pečení se hodí. Následující informace se týkají pšeničné mouky, špaldová a žitná mouka mají každá své vlastní číselné hodnoty.
- Bio mouka 405 je univerzální typ s dobrými vlastnostmi na pečení.
- Bio mouku 550 pekaři kupují na obzvláště jemná těsta.
- Bio mouka 812 se hodí na pečení světlého smíšeného chleba.
- Bio mouka 1050 je vhodná na domácí pečivo.
dm tip: Pokud si doma rádi sami vyrábíte těstoviny, zapamatujte si typové označení 1600 – pod ním se skrývá tzv. semolinová mouka.
Jaké druhy mouky koupíte v bio kvalitě?
Podle toho, co chcete vařit nebo péct, můžete použít různé druhy mouky. Malý přehled vám poradí:
- Bio mouka celozrnná: „Celozrnná“ v tomto případě znamená, že po sklizni byly odstraněny pouze plevy a osiny a že se umlelo celé zrno včetně klíčku a slupky. To zajišťuje obsah vitamínů, olejů a vlákniny. Celozrnnou mouku najdete v obchodě jako špaldovou, pšeničnou, pohankovou a žitnou.
- Bio mouka kukuřičná není vhodná na pečení, ale je nepostradatelná pro přípravu mexických tortill a kukuřičné kaše.
- Bio mouka cizrnová je bohatá na bílkoviny, ale není vhodná na pečení. Můžete ji použít jako přísadu při vaření orientálních pokrmů.
- Bio mouku z prosa nebo rýže můžete použít do polévek, kaší nebo na zahuštění. Na pečení se hodí pouze ve směsi s jinými druhy mouky.
- Bio mouku z ořechů, kaštanů a mandlí použijete na spoustu receptů na pečení a vaření, například na dezerty.
- Bio mouka sójová je trvanlivá pouze v odtučněné formě. Na pečení se musí smíchat s obilnou moukou.
- Bio mouka ovesná má mírně nahořklou chuť, a spíše než do pečiva se hodí do polévek a kaší.
dm tip: Mouky, které nejsou vhodné na pečení nebo se používají ve směsi s jiným druhem, bývají bezlepkové nebo lepek obsahují jen ve velmi malém množství.
Jak poznáte bio mouku?
Mouku vyrobenou podle ekologických norem spolehlivě poznáte podle pečetí uvedených na obalu. Důležité certifikáty jsou například:
- Bio pečeť – výrobek pochází z udržitelného, ekologického zemědělství.
- Logo EU Bio – potvrzuje shodu produktu s normami EU pro ekologické zemědělství.
- Naturland – označuje partnerské podniky v ekologickém zemědělství.
- Bioland – další svaz ekologických pěstitelů, který vydává certifikát pro ekologické produkty.
- Demeter – jde o nejstarší svaz ekologických pěstitelů v Německu, který má ta nejpřísnější pravidla.
Shrnutí
Bio mouku koupíte snadno a pohodlně online. V nabídce našeho online shopu najdete velký výběr obilných bio mouk na pečení a další moučné produkty pro různé recepty.
- Bio mouka označuje práškové zpracování obilovin, pseudoobilovin, luštěnin nebo jiných rostlinných produktů, které lze mlít.
- Všechny tyto plodiny se pěstují podle zásad ekologického zemědělství.
- Různé certifikáty kvality potvrzují, že výrobek pochází z ekologického zemědělství.
- Různé typy bio mouky informují o obsahu minerálních látek a vhodnosti produktu pro určité druhy využití.
- Některé mouky nejsou kvůli nedostatku lepku vhodné na pečení.