Čočka, fazole
Čočka - malý zázrak přírody plný důležitých živin
Čočka patří mezi nejstarší plodiny na světě a již tisíce let je nedílnou součástí indické kuchyně. Díky vysokému obsahu zdraví prospěšných látek se dnes ale těší velké oblibě napříč všemi kontinenty. Objevte v dm online shopu širokou nabídku různých druhů této luštěniny a vyzkoušejte kromě klasické hnědé i zelenou, černou, žlutou nebo červenou čočku. Upřednostňujete pouze potraviny v prvotřídní bio kvalitě? Žádný problém! Přidejte si do nákupního košíku například čočku naší značky dmBio, která byla šetrně zpracována v souladu s přírodou a dopřejte tak to nejlepší nejen sobě, ale i planetě.
Superpotravina nejen pro vegany a vegetariány
Po sójových bobech a konopí obsahuje čočka nejvyšší podíl bílkovin. Je tak ideální potravinou pro vegetariány a vegany, kteří nepřijímají bílkoviny z masa. Kromě bílkovin je bohatá i na další důležité živiny, minerály, proteiny a vlákninu, což z ní dělá opravdovou superpotravinu. Podle některých studií je konzumace čočky užitečná pro snížení hladiny cholesterolu v krvi a slouží tak jako prevence proti vzniku srdečních chorob.
dm tip: Vyhýbáte se čočce kvůli nadýmání? Aby vás po lahodném obědě či večeři nepřekvapila nepříjemná plynatost, doporučujeme čočku několikrát důkladně propláchnout a nechat namočenou ve vodě přes noc. Při vaření k ní můžete přidat různé bylinky jako tymián nebo kmín, které nadýmání zmírňují.
Pestrost na talíři aneb objevte různé druhy čočky
Na trhu jsou k dostání různé druhy čočky, které se od sebe ovšem nutričně příliš neliší. Každý typ má ale jinou konzistenci a chuť.
- Hnědá čočka je nejlevnější a v českých kuchyních také nejběžnější. Velmi oblíbeným receptem je čočka na kyselo se sázeným vejcem, ale skvěle se hodí například i do vegetariánských hamburgerů.
- Červená čočka se vaří nejrychleji a má nasládlou chuť. Je velmi jemná, a proto se často využívá pro přípravu různých polévek. Velmi oblíbená je i u maminek, protože se může podávat jako jeden z prvních příkrmů pro děti. Červená čočka navíc neobsahuje látky s nadýmavými účinky, což ocení hlavně kojící ženy.
- Černá čočka neboli beluga nejen krásně vypadá, ale navíc i skvěle chutná. Na rozdíl od ostatních druhů čočky má ve svém černém pigmentu obsažené antioxidanty, které chrání naše tělo před volnými radikály. Má jemně oříškovou chuť a dobře drží tvar, takže s ní krásně ozdobíte jakýkoliv talíř, ať už ve formě zdravé přílohy nebo chutného salátu.
- Žlutá čočka je ideální pro zpestření vaší kuchyně. Můžete ji využít pro přípravu různých salátů, pomazánek a dušených pokrmů. Pochutnáte si na ní ale i jako na chutné lehké příloze.
Zpestřete svůj jídelníček a vyzkoušejte různé druhy čočky. Objednejte si vše ještě dnes pohodlně online z dm.cz s doručením až k vám domů.