Tip na recept s dmBio: Salát z quinoy a batátů
Pestrý chuťový zážitek, který je skvělý i na cesty. Pečené batáty, teplá quinoa a čerstvý baby špenát promění tento salát v evergreen, který bude aspirovat na to stát se pravidelnou součástí vašeho jídelníčku. My vám nyní prozradíme, jak na to.
Suroviny pro 2 osoby
- 125 g tříbarevné quinoy od dmBio
- 1 granátové jablko
- 2 hrsti čerstvého baby špenátu
- 4 lžíce mandlí od dmBio
- 2 jarní cibulky
- ½ svazku máty a koriandru
- 2 batáty
- 2 – 3 lžíce medu nebo javorového sirupu od dmBio
- 2 lžíce sezamových semínek od dmBio
- ½ citronu
- 400 – 500 ml vody (quinoa)
- 3 lžíce olivového oleje
- cca 4 – 6 lžic octa
- sůl a pepř
Postup
- Troubu na horký vzduch předehřejte na 180 °C (troubu na horní/spodní ohřev na 200 °C). Oloupejte batáty a nakrájejte je na kostky o průměru cca 1 cm. Kostky rozložte na plech vyložený pečicím papírem, pokapejte olivovým olejem a medem, osolte a posypte sezamovými semínky. Pečte v troubě na prostřední příčce cca 25 minut, dokud batáty nezískají zlatohnědou barvu.
- Quinou proplachujte v sítu pod tekoucí vodou, dokud nebude voda čirá. Poté quinou vařte ve vroucí vodě po dobu přibližně 20 minut.
- Mezitím omyjte jarní cibulku a nakrájejte ji na velmi jemné plátky. Mátu a koriandr omyjte, osušte, otrhejte lístky a nakrájejte nadrobno. Nasekejte mandle. Granátové jablko rozpulte a vyjměte z něj semínka. Vymačkejte citron. Špenát omyjte a osušte. Všechny ingredience vložte do salátové mísy.
- Quinou a batátové kostky nechte mírně vychladnout a v míse je smíchejte s ostatními ingrediencemi.
- Z olivového oleje, bílého octa, citronové šťávy, medu nebo javorového sirupu, soli a pepře připravte marinádu a salát jí zalijte.
- Aby byl salát z quinoy veganský, stačí nahradit med javorovým sirupem.
Konec seznamu