Hlavní navigaceNavigace kategoriíHlavní obsah

Tip na recept s dmBio: Salát z quinoy a batátů 

Pestrý chuťový zážitek, který je skvělý i na cesty. Pečené batáty, teplá quinoa a čerstvý baby špenát promění tento salát v evergreen, který bude aspirovat na to stát se pravidelnou součástí vašeho jídelníčku. My vám nyní prozradíme, jak na to. 

Salát z quinoy a batátů

Suroviny pro 2 osoby 

  • 125 g tříbarevné quinoy od dmBio  
  • 1 granátové jablko  
  • 2 hrsti čerstvého baby špenátu  
  • 4 lžíce mandlí od dmBio  
  • 2 jarní cibulky  
  • ½ svazku máty a koriandru  
  • 2 batáty  
  • 2 – 3 lžíce medu nebo javorového sirupu od dmBio  
  • 2 lžíce sezamových semínek od dmBio  
  • ½ citronu  
  • 400 – 500 ml vody (quinoa)  
  • 3 lžíce olivového oleje  
  • cca 4 – 6 lžic octa  
  • sůl a pepř  
Salát z quinoy a batátů

Postup 

  1. Troubu na horký vzduch předehřejte na 180 °C (troubu na horní/spodní ohřev na 200 °C). Oloupejte batáty a nakrájejte je na kostky o průměru cca 1 cm. Kostky rozložte na plech vyložený pečicím papírem, pokapejte olivovým olejem a medem, osolte a posypte sezamovými semínky. Pečte v troubě na prostřední příčce cca 25 minut, dokud batáty nezískají zlatohnědou barvu.  
  2. Quinou proplachujte v sítu pod tekoucí vodou, dokud nebude voda čirá. Poté quinou vařte ve vroucí vodě po dobu přibližně 20 minut.  
  3. Mezitím omyjte jarní cibulku a nakrájejte ji na velmi jemné plátky. Mátu a koriandr omyjte, osušte, otrhejte lístky a nakrájejte nadrobno. Nasekejte mandle. Granátové jablko rozpulte a vyjměte z něj semínka. Vymačkejte citron. Špenát omyjte a osušte. Všechny ingredience vložte do salátové mísy.  
  4. Quinou a batátové kostky nechte mírně vychladnout a v míse je smíchejte s ostatními ingrediencemi.  
  5. Z olivového oleje, bílého octa, citronové šťávy, medu nebo javorového sirupu, soli a pepře připravte marinádu a salát jí zalijte.  
  6. Aby byl salát z quinoy veganský, stačí nahradit med javorovým sirupem.  

Konec seznamu