Křehké rohlíčky a minicookies z pohankové a ovesné mouky – bez lepku

Suroviny
Na základní těsto (2 plechy rohlíčků + 1,5 plechu minicookies):
200 g dmBio pohankové mouky
100 g dmBio bezlepkové ovesné mouky
200 g mletých (rozmixovaných) dmBio vlašských ořechů
1 dmBio cukr vanilkový Bourbon
100 g dmBio třtinového cukru
100 g cukru moučka
1 lžička strouhané citronové kůry
1 lžička dmBio citronové šťávy
½ lžičky dmBio Naturland mleté skořice
špetka mletého hřebíčku
špetka soli
1 vejce velikosti M
180 g dmBio másla Ghí
Na dokončení rohlíčků:
100 g dmBio hořké čokolády
30 ml dmBio kokosového oleje
Společně rozpustíme, necháme krátce zchladnout a přidáme hrst jemně nasekaných vlašských ořechů.
Na dokončení minicookies:
hrst sekaných vlašských ořechů dmBio
hrst nadrobno nasekaných sušených meruněk dmBio
hrst dmBio čokoládových kousků na pečení
Příprava
Ve větší míse smícháme všechny sypké suroviny. Přidáme tuk nakrájený na malé kousky. Vypracujeme těsto, které zabalíme do potravinové fólie a necháme ho přes noc odpočinout.
Druhý den těsto rozdělíme na polovinu, z poloviny chladného těsta ihned tvarujeme malé rohlíčky, které pečeme cca 12–15 minut dorůžova na střední poloze ve vyhřáté troubě na 175 °C. Pozor, každá trouba peče jinak.
Rohlíčky necháme vychladnout. Konce namáčíme v čokoládě a obalujeme v sekaných vlašských ořeších.
Druhou polovinu těsta necháme povolit a přidáme do ní po hrsti sekaných vlašských ořechů, čokoládových kousků a jemně sekaných sušených meruněk. Vše zapracujeme a z těsta tvarujeme kuličky o velikosti pingpongového míčku, které klademe na plech vyložený pečicím papírem a mírně je rukou zploštíme. Pečeme cca 12–15 minut dorůžova na střední poloze ve vyhřáté troubě na 175 °C.
Pečeme 2 týdny před Vánocemi a uchováváme v plechové krabici nejlépe v chladnější místnosti.
Konec seznamu