Staročeské pohankové slepované kytičky s vařenými žloutky – bez lepku

Přísady (25 slepovaných ks)
150 g dmBio pohankové mouky + na pomoučení válu
80 g cukru moučka
1 dmBio cukr vanilkový Bourbon
4 vařené žloutky ze středních vajíček
130 g másla 82 % nebo margarín podobné tučnosti pro bezlaktózovou verzi
2 lžičky dmBio citronové šťávy
1 lžička strouhané citronové kůry
dmBio ovocná pomazánka malinová
na ozdobu dmBio mandle
Příprava
Smícháme všechny sypké suroviny ve větší míse, přidáme na malé kousky pokrájený tuk. Vypracujeme těsto, které zabalíme do potravinové fólie a necháme ho přes noc odpočinout.
Druhý den těsto rozdělíme na polovinu, každou zvlášť rozválíme na pomoučené ploše na 0,5 cm výšku a vykrajujeme kytičky, vždy polovinu plný tvar a polovinu s průřezem.
Celá jádra mandlí nasekáme nadrobno.
Kytičku s průřezem jemně potřeme bílkem a zasypeme kousky nasekaných mandlí.
Pečeme cca 12 minut dorůžova na střední poloze ve vyhřáté troubě na 175 °C. Pozor, každá trouba peče jinak.
Vychladlé slepujeme pikantním džemem, můžeme lehce zacukrovat. Upéct můžeme 2 týdny a suché skladovat v plechové či papírové krabici. Promazáváme 2 dny před Vánocemi, cukroví je pak křehčí.
Produkty:
Konec seznamu