Hlavní navigaceNavigace kategoriíHlavní obsah

Staročeské pohankové slepované kytičky s vařenými žloutky – bez lepku

Talíř s vánočními cukrovinkami ve tvaru květin s marmeládou a oříšky na bílém ubrusu

Přísady (25 slepovaných ks) 

  • 150 g dmBio pohankové mouky + na pomoučení válu 

  • 80 g cukru moučka 

  • 1 dmBio cukr vanilkový Bourbon 

  • 4 vařené žloutky ze středních vajíček 

  • 130 g másla 82 % nebo margarín podobné tučnosti pro bezlaktózovou verzi 

  • 2 lžičky dmBio citronové šťávy 

  • 1 lžička strouhané citronové kůry 

  • dmBio ovocná pomazánka malinová 

  • na ozdobu dmBio mandle 

Příprava 

  1. Smícháme všechny sypké suroviny ve větší míse, přidáme na malé kousky pokrájený tuk. Vypracujeme těsto, které zabalíme do potravinové fólie a necháme ho přes noc odpočinout.  

  2. Druhý den těsto rozdělíme na polovinu, každou zvlášť rozválíme na pomoučené ploše na 0,5 cm výšku a vykrajujeme kytičky, vždy polovinu plný tvar a polovinu s průřezem.  

  3. Celá jádra mandlí nasekáme nadrobno. 

  4. Kytičku s průřezem jemně potřeme bílkem a zasypeme kousky nasekaných mandlí.  

  5. Pečeme cca 12 minut dorůžova na střední poloze ve vyhřáté troubě na 175 °C. Pozor, každá trouba peče jinak.  

  6. Vychladlé slepujeme pikantním džemem, můžeme lehce zacukrovat. Upéct můžeme 2 týdny a suché skladovat v plechové či papírové krabici. Promazáváme 2 dny před Vánocemi, cukroví je pak křehčí.  

Konec seznamu