Veganské těstoviny – rostlinný požitek
Chutnají snad všem, ať už ve formě špaget, lasagní nebo jako plněná varianta: Těstoviny, pevně zakořeněné (nejen) v italské gastronomii, jsou za chvilku hotové a lze je téměř donekonečna obměňovat přidáním rozmanitých omáček. To platí i pro veganskou kuchyni. Níže naleznete inspiraci na jednoduché pokrmy z veganských těstovin.

dm drogerie
Doba čtení 5 min.
•
25. 1. 2024

Co je to vegan pasta?
Synonymem pro těstoviny je po celém světě výraz pasta, který v italštině znamená těsto. Pasta jsou vlastně těstoviny na italský způsob. Tím se myslí samotné těsto, nikoli těstovinové pokrmy. Veganské těstoviny jsou těstoviny, které se vyrábějí bez živočišných přísad. V mezinárodní kuchyni totiž existují receptury, podle nichž se do těsta přidávají vejce. Jedná se například o vaječné nudle, špecle nebo taštičky z nudlového těsta. Složitější těstovinové speciality, jako jsou tortellini nebo ravioli, mohou obsahovat živočišné produkty, například sýrové nebo masové náplně.
Co obsahují veganské těstoviny?
Termínem pasta se obvykle označují těstoviny z pšeničné krupice. Vyrábějí se z ní například špagety, farfalle, penne apod. V zásadě lze veganské těstoviny vyrábět i z jiných druhů mouky, jako jsou například:
- Žitná mouka,
- špaldová mouka,
- celozrnná mouka,
- rýžová mouka,
- čočková mouka,
- hrachová mouka.
Vegan pasta se někdy také vyrábí z bramborového škrobu.
Jsou pro vegany lepší celozrnné těstoviny?
Pokud si můžete vybrat mezi celozrnnými a klasickými těstovinami, doporučuje se spíše celozrnná verze. Důvodem je to, že u celozrnné mouky se mele celé zrno spolu s klíčky a slupkou. Koncentrace rostlinného riboflavinu (vitamínu B2) je v obou případech obzvláště vysoká. Jedná se o kriticky důležitou mikroživinu, která se do těla při smíšené stravě dostává především prostřednictvím mléčných výrobků. Protože tento zdroj není ve veganské stravě k dispozici, může konzumace celozrnných výrobků sloužit jako jeho kompenzace.
dm tip: Také luštěniny obsahují riboflavin. Vyzkoušejte například těstoviny z čočkové nebo cizrnové mouky.
Chutná alternativa: Veganské zeleninové těstoviny
Poněkud odlišným druhem veganských těstovin jsou zeleninové nudle. Například chutné nudle z čerstvé řepy jsou ideální, pokud jste vegan či veganka a trpíte nesnášenlivostí lepku, chcete si v jídelníčku udržet nízký obsah sacharidů nebo prostě toužíte objevovat nové kulinářské oblasti. Pomocí spiralizéru, škrabky nebo ostrého nože vytvarujte zeleninu do tvaru špaget nebo tagliatelle. Zeleninové nudle se nevaří, ale smaží na pánvi. Vhodnou zeleninou je např.:
- Cuketa (tzv. „zoodles“),
- kedlubna,
- červená řepa,
- pastiňák,
- batáty.
Jsou asijské nudle veganské?
Nemusíte se držet pouze veganských těstovin inspirovaných italskou kuchyní. Také asijská kuchyně nabízí řadu nudlí pro vegany. Nejstarší archeologické doklady o nudlích pocházejí z Číny. To, že Marco Polo odtud přivezl recept na špagety do Itálie, je však pouhou legendou. Veganské nudle pocházející z asijské kuchyně se obvykle skládají z následujících ingrediencí:
- Rámen, mie a udon nudle: Pšeničná mouka, voda, sůl,
- soba nudle: Pohanková mouka, voda,
- rýžové nudle: Rýžová mouka, voda,
- skleněné nudle: Škrob z fazolek mungo, sójových bobů nebo batátů, voda.
V případě asijských nudlí je použití vajec v konkrétním produktu sice možné, ale podle tradiční receptury spíše neobvyklé. V případě pochybností si prostudujte seznam ingrediencí.
Omáčky k veganským těstovinám
Těstoviny se tradičně servírují s omáčkou a často se podávají se sýrem. Je jasné, že mnoho klasických pokrmů italské kuchyně, jako je například boloňská omáčka nebo omáčka carbonara, bude ve veganské verzi potřeba odpovídajícím způsobem upravit. Naštěstí je to s trochou know-how snadné.
- Veganská boloňská omáčka: Oblíbenou omáčku z mletého masa lze připravit ve veganské variantě různými způsoby. Maso můžete nahradit jeho veganskou alternativou. Ideální jsou např. sójová drť nebo produkty na bázi hrachové bílkoviny. Ty jsou k dispozici buď jako hotový produkt nebo v podobě prášku, který se smíchá s vodou. Další oblíbenou a chutnou možností je nahradit mleté maso červenou čočkou nebo najemno nasekanými houbami.
- Veganské špagety carbonara: Vejce, guanciale a pecorino – originální italská omáčka carbonara je pravděpodobně ta nejméně veganská omáčka, jakou si dokážete představit. Lze ji však připravit i bez živočišných produktů. Dnes jsou k dostání téměř nerozeznatelné veganské alternativy slaniny nebo šunky a stejně dobře chutná i uzené tofu. Konzistence a krémovitosti dosáhnete pomocí škrobu a rostlinné smetany. Vůni dodá česnek a koření.
- Sýr: I k sýrovému posypu existují veganské alternativy. Veganský parmazán lze vyrobit z kešu ořechů, mandlí, lahůdkového droždí, soli a česneku.
dm tip: Velmi oblíbenou alternativou dochucení těstovin jsou pesta. Buď si je můžete zakoupit v obchodě nebo podle ročního období a sezóny připravit domácí. Klasikou je bazalkové pesto, zachutnat by vám mohlo také pesto z medvědího česneku.
- Značka: dmBio; Název produktu: bio extra panenský olivový olej nefiltrovaný, 500 ml; Cena: 239,00 Kč; Základní cena: 500 ml (47,80 Kč za 100 ml); dm značka grafika; 4,616 z 5 hvězdiček na základě 305 hodnocení; Dostupnost: Status zelený Skladem, Status šedý Ověřit dostupnost v prodejně dm239,00 Kč500 ml (47,80 Kč za 100 ml)Skladem
Konec seznamu
Veganské těstoviny – al dente zážitek
Těstoviny bez náplně a asijské nudle jsou zhotoveny z veganských surovin – z obilné mouky nebo luštěnin či případně ze škrobu. Tradiční receptury obsahující vejce bývají obvykle jako takové zřetelně označeny. Veganské nudle se mohou vyrábět také ze zeleniny, která je pevná na skus, např. z cukety. Veganské těstoviny a zeleninové nudle jsou chutnou a sytou přílohou, kterou si můžete připravit i předem.
FAQ
Jsou běžné špagety veganské?
Jsou běžné špagety veganské?
Ano. Pravé italské těstoviny se vyrábějí výhradně z tvrdé pšenice, soli a vody. Neobsahují žádné živočišné přísady.
Podle čeho poznám veganské nudle?
Podle čeho poznám veganské nudle?
U suchých těstovin nelze vizuálně rozeznat, zda těsto obsahuje vejce. Vaječné nudle zpravidla bývají zřetelně označeny. V případě pochybností si prohlédněte seznam ingrediencí.
Které těstoviny jsou veganské?
Které těstoviny jsou veganské?
Tradiční italské těstoviny z tvrdé pšenice jsou v zásadě veganské. Existují také veganské nudle z jiných druhů mouky či krupice, například z luštěnin, pohanky, špaldy nebo celozrnné mouky. Asijské nudle bývají rovněž veganské.