Jak nahradit vejce
Patříte mezi ty, kteří se sami rozhodli vzdát se slepičích vajec? Nebo alespoň výrazně snížit jejich spotřebu pomocí náhražek? Ptáte se, jak nahradit vejce plnohodnotně a kvalitně? Na to nemusí být člověk nutně vegetarián nebo vegan.

dm drogerie
Doba čtení 5 min.
•
22. 4. 2025

Máte rádi veganskou stravu a chcete zjistit, jaké existují náhražky vajec? Nebo jste kritičtí ke konvenčním metodám produkce vajec a rádi byste snížili svou potřebu? Ať už máte jakýkoliv důvod pro vaření nebo pečení s náhražkou vajec, budete překvapeni – jak nahradit vejce totiž není až taková věda a jde to snadno a efektivně.
Proč potřebujeme náhražky vajec?
Koláče, sušenky, krémy, omáčky a jiné pokrmy – tady to bez vajec zřejmě nepůjde. Fungují jako pojivo a dodávají koláčům a krémům nadýchanost. Opravdu to ale bez vajec nejde? Nic a nikdo není nenahraditelný, a to ani vejce. Existují totiž potraviny, které mají stejné vlastnosti jako slepičí vejce a lze je snadno použít jako jejich náhražku. Pokud si o tomto tématu něco přečtete, zjistíte, že zajímavých alternativ, jak nahradit vejce, existuje opravdu hodně. S několika triky se můžete originálu velmi přiblížit, co do chuti i barvy.
Veganská náhražka vajec – důležitý je konečný produkt
Možností, jak nahradit vejce, je spoustu. V závislosti na konečném produktu a receptu musíte být trochu flexibilní. Výsledek však vždy stojí za to. Shrnuli jsme pro vás to nejdůležitější.
Náhražka vajec do koláčů apod.: Ovocné pyré, prášek ze slupek psyllia, sójové produkty
Podle receptu je vhodné použít náhražku vajec, která podpoří chuť produktu. Klasikou pro sladké koláče nebo muffiny je proto ovocné pyré nebo kaše z:
- Jablek (1 lžíce místo 1 vejce),
- banánu (zralý, polovina místo 1 vejce),
- avokáda (polovina místo 1 vejce).
Případně můžete použít prášek ze slupek psyllia: 1,5 lžíce prášku rozšlehejte v mixéru s 200 ml studené vody a nechte deset minut odpočívat. Tuto směs smíchejte s trochou jablečného pyré, což by mělo vystačit jako náhražka vajec na menší koláč.
Koláče budou krásně nadýchané a vláčné také díky sójovým produktům, které jsou navíc bohaté na lecitin. Jak nahradit vejce v tomto případě? Vhodné jsou např.:
- Sójová mouka (místo 1 až 3 vajec smíchejte 1 lžíci mouky se 2 lžícemi vody),
- hedvábné tofu (místo 1 vejce přidejte 50 g rozmíchaného hedvábného tofu – ideální do krémů a náplní),
- sójové mléko (smíchejte 125 ml sójového mléka s 1 lžičkou octa. Ocet zvyšuje účinek prášku do pečiva a jedlé sody),
- sójový jogurt.
Náhražka vajec do omáček, polévek, bezlepkového chleba: Mouka a škrob z maranty
Neutrální alternativou je mouka, příp. škrob z maranty. Místo jednoho vejce smíchejte tři lžíce škorbu z maranty s jednou lžící vody. Při pečení bezlepkového chleba nahradí 40 g škrobu z maranty chybějící lepek z přibližně jednoho kilogramu bezlepkové mouky.
Náhražka vajec do těstíček: Cizrnová mouka
Máte rádi smaženou zeleninu v těstíčku, ale nevíte, jak nahradit vejce? Zkuste cizrnovou mouku. Je bohatá na bílkoviny a hezky pojí těsto. Místo jednoho vejce smíchejte 1 lžíci cizrnové mouky se 2 lžícemi vody.
dm tip: Tato náhražka vajec se skvěle hodí i do piškotového těsta.
Náhražka vajec do slaného pečiva, např. chleba, celozrnných krekrů, raw sušenek: Lněné semínko.
Lněné semínko je levné a představuje skvělý způsob, jak nahradit vejce ve spoustě receptů. Na každé vejce použijte 1 lžíci lněného semínka (čerstvě namletého) a 3 lžíce vody. Nechte 10 minut odstát a výborná náhražka vajec je na světě.
Náhražka vajec na zahuštění dezertů, krémů, pudinků, omáček aj.: Karobová mouka
Kdykoli chcete zahustit příliš tekutou hmotu, použijte karobovou mouku. Jedno vejce nahradí 1 lžička karobové mouky smíchaná se 40 ml vody. Tato náhražka vajec se hodí především do studených pokrmů, protože funguje i bez zahřívání.
dm tip: Pro změnu můžete vyzkoušet také směs karobové mouky a kukuřičné krupice.
Náhražka vajec v prášku?
Náhražka vajec v prášku je směs různých mouk a škrobů, například lupinové, karobové a kukuřičného škrobu. Má pojivé a kypřící vlastnosti a hodí se do sladkých i slaných pokrmů.
Je náhražka vajec v prášku zdravá?
Spotřebitelské testy kritizují, že některé náhražky vajec v prášku neobsahují téměř žádné živiny, ale naopak palmový olej, zahušťovadla, emulgátory a okyselovadla. Pokud se chystáte prášek použít, doporučujeme zvolit bio kvalitu.
Nejdůležitější otázky a odpovědi – veganské náhražky vajec
Co lze použít místo vejce?
Co lze použít místo vejce?
Podle receptu je vhodné použít náhražku vajec, která podpoří chuť produktu. Klasikou pro sladké koláče nebo muffiny je proto ovocné pyré nebo kaše z:
- Jablek (1 lžíce místo 1 vejce),
- banánu (zralý, polovina místo 1 vejce),
- avokáda (polovina místo 1 vejce).
Koláče budou krásně nadýchané a vláčné také díky sójovým produktům, které jsou navíc bohaté na lecitin. Jak nahradit vejce v tomto případě? Vhodné jsou např.:
- Sójová mouka (místo 1 až 3 vajec smíchejte 1 lžíci mouky se 2 lžícemi vody),
- hedvábné tofu (místo 1 vejce přidejte 50 g rozmíchaného hedvábného tofu – ideální do krémů a náplní),
- sójové mléko (smíchejte 125 ml sójového mléka s 1 lžičkou octa. Ocet zvyšuje účinek prášku do pečiva a jedlé sody),
- sójový jogurt.
Jak nahradit vejce u vydatnějších pokrmů? Lněné semínko je levné a představuje skvělý způsob, jak nahradit vejce ve spoustě receptů. Na každé vejce použijte 1 lžíci lněného semínka (čerstvě namletého) a 3 lžíce vody. Nechte 10 minut odstát a výborná náhražka vajec je na světě.
Kolik náhražky místo jednoho vejce?
Kolik náhražky místo jednoho vejce?
Jedno vejce nahradí 1 lžička karobové mouky smíchaná se 40 ml vody. Tato náhražka vajec se hodí především do studených pokrmů, protože funguje i bez zahřívání.
Co je náhražka vajec v prášku?
Co je náhražka vajec v prášku?
Náhražka vajec v prášku je směs různých mouk a škrobů, například lupinové, karobové a kukuřičného škrobu. Má pojivé a kypřící vlastnosti a hodí se do sladkých i slaných pokrmů.
Je náhražka vajec v prášku zdravá?
Je náhražka vajec v prášku zdravá?
Spotřebitelské testy kritizují, že některé náhražky vajec v prášku neobsahují téměř žádné živiny, ale naopak palmový olej, zahušťovadla, emulgátory a okyselovadla. Pokud se chystáte prášek použít, doporučujeme zvolit bio kvalitu.
Konec seznamu