Hlavní navigaceNavigace kategoriíHlavní obsah

Fermentovaná zelenina – jak na to?

Stále větší počet lidí se vrací k tradičním metodám, jak jednoduše uchovávat zeleninu. Jednou z nich je fermentování, ke kterému stačí v podstatě jen voda se solí, zbytek zařídí příroda. Fermentovaná zelenina je často vyhledávaná pro své aroma a výraznou chuť a navíc je velmi zdravá.

dm-drogeriemarkt

dm drogerie

Doba čtení 5 min.

18. 7. 2025

Co je kvašení?

Zjednodušeně řečeno se jedná o starý, tradiční a jednoduchý způsob uchovávání zeleniny. V našich zeměpisných šířkách je nám nejbližší fermentovaná zelenina v podobě kysaného zelí nebo okurky, lidově kvašáků. Obě pochoutky vznikají během mléčného kvašení. Korejský národní poklad kimči nebo japonská pasta miso vznikají úplně stejně.

Co se děje při procesu fermentace?

Existuje několik druhů kvašení. Pro zeleninu se nejčastěji využívá mléčného kvašení. Během tohoto naprosto přírodního chemického procesu přetvářejí neškodné mikroorganismy jako bakterie, houby nebo kvasinky cukr obsažený v zelenině na kyselinu mléčnou. V tomto vzniklém prostředí, které je velmi kyselé, nemohou nežádoucí bakterie nebo plísně, které jinak způsobují kažení zeleniny, přežít. Jinými slovy: Fermentovaná zelenina je velmi dlouho trvanlivá.

Kvašení je ekologické

Kdo holduje fermentované zelenině, nedopřává pouze svému tělu něco dobrého, ale dlouho trvanlivá zelenina zároveň šetří naši peněženku. Koupené nebo na vlastní zahrádce vypěstované zelenině můžete kvašením prodloužit životnost a o to déle ji konzumovat. Tímto omezíte plýtvání potravinami, které se často produkují velmi náročným způsobem na suroviny, musí se převážet bezpočet kilometrů v chladicích zařízeních a dále se zpracovávají na hotové pokrmy. Při likvidaci vyhozených potravin je pak třeba další energie a nákladů. Průměrná česká domácnost by mohla ušetřit několik tisíc korun ročně, kdyby omezila plýtvání potravinami. Konzumací fermentované zeleniny tak přispějete k celkové udržitelnosti a uděláte dobrý skutek nejen pro sebe, ale i pro planetu.

Jak začít s fermentací?

Vzhledem k tomu, že povrch zeleniny již obsahuje bakterie mléčného kvašení, potřebujete k této konzervační metodě pouze dvě ingredience: Vodu a sůl. Podle potřeby lze přidat trochu octa nebo ochutit kořením. Pro skladování fermentované zeleniny se hodí zavařovací sklenice nebo jiná nádoba, která se dá vzduchotěsně uzavřít.

Osvojte si fermentovanou zeleninu

V zásadě je možné fermentovat všechny druhy zeleniny. Nejlépe se však hodí zelenina, která je pevná jako např. mrkev, řepa, ředkev, celer a různé druhy zelí. Představivosti se nekladou žádné meze a za odvahu experimentovat budete odměněni aromatickou dobrotou. Aby se fermentovaná zelenina povedla, je důležité pracovat v čistotě. Před samotným začátkem bychom měli očistit plochu, kde budeme zeleninu krájet, vařící vodou, dobře si umýt ruce mýdlem a mít zavařovací sklenice sterilizované.

Jak na fermentovanou zeleninu v deseti krocích

  1. Zeleninu nakrájejte nebo nastrouhejte – čím menší kousky, tím rychlejší kvašení.
  2. Následně zeleninu posypte přírodní solí. Zhruba platí, že na 1 kg váhy je zapotřebí 20 g soli.
  3. Vzniklou směs míchejte několik minut, aby zelenina pustila šťávu. Velmi tvrdou zeleninu se nebojte pořádně promačkat.
  4. Do sterilizované zavařovací sklenice vrstvěte zeleninu co nejtěsněji, aby se dovnitř dostalo co nejméně vzduchu.
  5. Následně je potřeba zeleninu zatížit. Skvěle poslouží např. menší sklenice s vodou, kámen nebo napuštěný sáček na led.
  6. Zavařovací sklenici zakryjte talířem nebo kuchyňskou utěrkou tak, aby mohl vznikající vzduch unikat.
  7. Po 24 hodinách by zelenina měla být ponořená ve vlastní šťávě. Když tomu tak není, připravte solný nálev z 1 litru vody a 20 g soli. Převařený nálev nechte vychladnout a poté nalijte do sklenice, dokud nebude zelenina ponořená.
  8. Nádobu se zeleninou skladujte při pokojové teplotě 5 až 10 dnů.
  9. Proces kvašení zakrátko začne, budou se tvořit bublinky. Jakmile se přestanou tvořit, znamená to, že fermentace skončila.
  10. Fermentovanou zeleninu společně s nálevem přendejte do vzduchotěsné nádoby a skladujte na chladném a tmavém místě.

dm tip: Pokud budete chtít fermentovat houby, je dobré přidat trochu cukru. Houby mají od přírody málo cukru a takto se budou bakterie moci lépe množit.

Recept na doma: Korejské kimči

Věděli jste, že v Koreji najdete fermentovanou zeleninu snad v každém jídelním lístku? Jedná se o tzv. kimči. Pro jeho domácí výrobu se hodí čínské zelí, které necháme kvasit stejně jako při přípravě kysaného zelí. Kimči vděčí za svou typickou barvu a chuť pikantní pastě, se kterou se promíchává.

Zajímavost: V hlavním městě Koreji, Soulu, můžete dokonce navštívit muzeum věnované této národní pochoutce.

Co budete potřebovat?

dm drogerie

14. 8. 2023

Orientální speciality

Veganské

Vegetariánské

Bez laktózy

Bez lepku

Přísady

  • 1 velká hlávka čínského zelí,

  • 2–3 mrkve,

  • 1 střední ředkev,

  • 1 svazek jarní cibulky,

  • 1 menší cibule,

  • 20 g čerstvého česneku,

  • 30 g čerstvého zázvoru,

  • 1 jablko,

  • 20–40 g sušených chilli papriček,

  • sůl,

  • 1 polévková lžíce rybí omáčky,

  • a 2 polévkové lžíce sojové omáčky (pro veganskou verzi lze nahradit pastou miso).

Příprava

  1. Čínské zelí pokrájejte na větší kousky.

  2. Ředkev s mrkví nastrouhejte a jarní cibulku nasekejte na kroužky.

  3. Zeleninu zvažte, na 1 kg váhy je zapotřebí 20 g soli.

  4. Poté zeleninu dobře promíchejte.

  5. Cibuli, jablko, česnek, chilli a zázvor rozmixujte společne s rybí a sojovou omáčkou, tím vznikne typicky červená kimči pasta (podle potřeby můžete naředit vodou).

  6. Vzniklou pastu zapracujte do zeleniny a ochutnejte, jestli je směs dostatečně slaná.

  7. Nádobu uzavřete.

  8. Zelí skladujte po dobu 5–7 dnů při pokojové teplotě.

  9. Následně ho přemístěte do ledničky. Kimči je po zhruba 2–3 týdnech hotové ke konzumaci. Jal mokgesseumnida! (Korejsky: Dobrou chuť!)

FAQ

Jakou zeleninu je vhodné fermentovat?

Co je potřeba k fermentaci?

Jakým chybám se vyvarovat při fermentování zeleniny?

Vybrané produkty

  1. Značka: dmBio; Název produktu: bio jemné kysané zelí, 500 g; Cena: 28,90 Kč; Základní cena: 500 g (5,78 Kč za 100 g); dm značka grafika; 4,67 z 5 hvězdiček na základě 97 hodnocení; Dostupnost: Status zelený Skladem online, Status šedý Ověřit dostupnost v prodejně dmbio jemné kysané zelí dmBio
    dm značka grafika
    28,90 Kč
    500 g (5,78 Kč za 100 g)
    Skladem online
  2. Značka: dmBio; Název produktu: bio Kimchi, zelenina fermentovaná, pasterovaná, 270 g; Cena: 94,90 Kč; Základní cena: 240 g (39,54 Kč za 100 g); dm značka grafika; 3,368 z 5 hvězdiček na základě 340 hodnocení; Dostupnost: Status zelený Skladem online, Status šedý Ověřit dostupnost v prodejně dmbio Kimchi, zelenina fermentovaná, pasterovaná dmBio
    dm značka grafika
    94,90 Kč
    240 g (39,54 Kč za 100 g)
    Skladem online
  3. Značka: dmBio; Název produktu: bio šťáva z kysaného zelí, 500 ml; Cena: 29,90 Kč; Základní cena: 500 ml (5,98 Kč za 100 ml); dm značka grafika; 4,8 z 5 hvězdiček na základě 5 hodnocení; Dostupnost: Status červený Není skladem online, Status šedý Ověřit dostupnost v prodejně dmbio šťáva z kysaného zelí dmBio
    dm značka grafika
    29,90 Kč
    500 ml (5,98 Kč za 100 ml)
    Není skladem online
  4. Značka: nupreme; Název produktu: himalájská sůl růžová, 500 g; Cena: 38,90 Kč; Základní cena: 500 g (7,78 Kč za 100 g); 5 z 5 hvězdiček na základě 10 hodnocení; Dostupnost: Status zelený Skladem online, Status šedý Ověřit dostupnost v prodejně dmhimalájská sůl růžová nupreme
    38,90 Kč
    500 g (7,78 Kč za 100 g)
    Skladem online
  5. Značka: dmBio; Název produktu: Naturland bylinná sůl, 200 g; Cena: 48,90 Kč; Základní cena: 200 g (24,45 Kč za 100 g); dm značka grafika; 4,576 z 5 hvězdiček na základě 99 hodnocení; Dostupnost: Status zelený Skladem online, Status šedý Ověřit dostupnost v prodejně dmNaturland bylinná sůl dmBio
    dm značka grafika
    48,90 Kč
    200 g (24,45 Kč za 100 g)
    Skladem online
  6. Značka: dmBio; Název produktu: sójová omáčka Shoyu, 250 ml; Cena: 77,90 Kč; Základní cena: 250 ml (31,16 Kč za 100 ml); dm značka grafika; 4,669 z 5 hvězdiček na základě 133 hodnocení; Dostupnost: Status zelený Skladem online, Status šedý Ověřit dostupnost v prodejně dmsójová omáčka Shoyu dmBio
    dm značka grafika
    77,90 Kč
    250 ml (31,16 Kč za 100 ml)
    Skladem online
  7. Značka: dmBio; Název produktu: cukr třtinový, 1 000 g; Cena: 67,90 Kč; Základní cena: 1 000 g (6,79 Kč za 100 g); dm značka grafika; 5 z 5 hvězdiček na základě 7 hodnocení; Dostupnost: Status zelený Skladem online, Status šedý Ověřit dostupnost v prodejně dmcukr třtinový dmBio
    dm značka grafika
    67,90 Kč
    1 000 g (6,79 Kč za 100 g)
    Skladem online

Konec seznamu

Podobné kategorie produktů