Konzervy
Konzervy a nakládaná zelenina ve spíži
Konzervované potraviny má ve své spižírně snad každý - ať už v klasické plechovce nebo ve skle. Konzervování zeleniny, luštěnin a ovoce umožňuje dlouhé uchovávání. Správně zakonzervované potraviny vám tak doma vydrží celé roky a přitom si zachovají původní chuť i všechny důležité minerály a živiny.
Konzervy mají své místo v českých kuchyních už od nepaměti. Mnoho z nás si jistě pamatuje tzv. „lančmít” v plechovce od babičky. Tyto plechové nádoby jsou nejen praktické, ale skvěle vám poslouží především v zimních měsících. V zimě totiž ovoce a zelenina nemají dostatek slunečního tepla, a to se samozřejmě projevuje na jejich chuti a obsahu vitamínů. Konzumací nakládané zeleniny v chladných měsících navíc šetříte životní prostředí, protože tak nekupujete čerstvé ovoce a zeleninu, které se k nám v zimě musí dovážet z jiných zemí a kontinentů. V dm online shopu najdete bohatý sortiment zeleninových a ovocných konzerv.
dm tip: Záleží vám na původu a kvalitě potravin? Vyzkoušejte konzervy ve 100% bio kvalitě od ověřené značky dmBio.
Češi nakládačky, kysané zelí a olivy prostě milují
Kyselé okurky nebo takzvané nakládačky a kysané zelí patří k nejoblíbenější nakládané zelenině u nás. Svou cestu do českých kuchyní si ale stále častěji nachází i různé exotické druhy ovoce a zeleniny jako třeba nakládané olivy. Ty se před samotným konzervováním naloží do nálevu neboli láku, který jim dodá velmi charakteristickou chuť, na kterou jsme zvyklí. Konzervovat a nakládat lze však skoro vše, proto v obchodech najdete naložené nespočetné množství různých potravin.
Když má člověk šanci koupit v sezóně čerstvou zeleninu jako třeba krásně červená a šťavnatá rajčata, není většinou potřeba sáhnout po konzervě. Přípravu některých jídel si ale bez nakládané zeleniny umíme jen stěží představit - třeba oblíbené knedlo zelo vepřo nebo bramborový salát. Konzervovaná zelenina je zkrátka součástí mnoha receptů, dodává jim typickou chuť a navíc vám usnadní jejich přípravu. Například loupaná rajčata v plechovce se skvěle hodí při dělání pizzy nebo rajčatové omáčky na těstoviny.
Ovoce na 100 způsobů - v konzervě, ve skle, sušené
Oproti zeleninovým konzervám je u nás konzervované ovoce méně rozšířené. V konzervách a ve skle se proto nejčastěji prodávají exotické druhy ovoce jako mango, liči a podobné. Tyto ovocné kompoty jsou v porovnání s čerstvým tropickým ovocem mnohem dostupnější, levnější a tak rychle se nezkazí. V regálech ovšem najdeme i konzervované broskve, meruňky, hrušky a další.
Oblíbenou variantou u nás je i pasírované ovoce v podobě ovocných pyré a přesnídávek. Hodí se nejen na zdravou svačinu a pro malé děti k dokrmování, ale skvěle ho využijete i při přípravě svěžích dezertů. V konzervách mimo jiné najdete i kokosové mléko, které příjemně zjemní různé asijské pokrmy.
Vedle konzerv si můžete dopřát ovoce a zeleninu i v sušené podobě. Sušení je vedle nakládání velmi populární metodou, jak zajistit dlouhou trvanlivost potravin. V dm online shopu proto najdete bohatý sortiment sušeného ovoce, které skvěle chutná jako odpolední snack, ale využít ho můžete i při pečení.
Jak na skladování konzerv a dokdy je spotřebovat?
Nakládaná zelenina a konzervy by se měly skladovat v chladu a suchu. Suché prostředí je důležité z toho důvodu, aby plechovky nezrezivěly a u sklenic se nedostala za víčko plíseň. Pokud už jste nádobu načali, její obsah ovšem nespotřebovali, postavte ji uzavřenou do lednice a dojezte ji během pár dnů. V chladném prostředí vydrží nějakou dobu a nezkazí se. V ideálním případě by se měly konzervované potraviny po otevření přendat do jiné nádoby, kterou lze dobře uzavřít. Otevřenou plechovku totiž už nikdy nezavřete a víčko u sklenice již není stoprocentně vzduchotěsné.
Vyberte si z naší bohaté nabídky a objednejte jednoduše z pohodlí domova. V dm online shopu nakoupíte kvalitní potraviny, suroviny, nápoje a další za vždy výhodné ceny.