Hlavní navigaceNavigace kategoriíHlavní obsah

DIY: Bazalkové pesto

Sníte o dovolené v Itálii? Nemusíte čekat, s naším ověřeným receptem na bazalkové pesto si můžete vykouzlit italskou atmosféru v kuchyni u sebe doma během chvilky. Příprava domácího pesta z bazalky je snadná a rychlá.

Odkud pochází bazalkové pesto?

Pesto z bazalky původem pochází z Ligurie, pobřežní oblasti v severozápadní Itálii. Město původu, Janov (italsky Genova), dalo jméno i klasickému receptu bazalkového pesta: Pesto alla Genovese. Slovo „pesto“ pochází ze slova „pestare“, což znamená „tlouct“. Tradičně se ingredience jako bazalka, parmezán, piniové oříšky, česnek a olivový olej rozdrtily ve hmoždíři. Domácí bazalkové pesto je klasikou italské kuchyně, ale dnes existuje mnoho verzí této omáčky (nejen) na těstoviny: Pesto Rosso (se sušenými rajčaty), pesto z medvědího česneku, pesto z dýňových semínek, bylinkové pesto a mnoho dalších variant pest.

Ingredience na přípravu domácího pesta z bazalky

dm drogerie

17. 8. 2023

Bez laktózy

Bez lepku

Chuťovky

Děti & rodina

Omáčky & dipy

Rychlé & snadné

Přísady

  • 3 svazky bazalky,

  • 25 g piniových oříšků,

  • 2 stroužky česneku,

  • 80 g parmezánu (nebo veganskou náhradu),

  • 125 ml extra virgin olivového oleje,

  • sůl a pepř.

Příprava

  1. Kromě surovin pro přípravu bazalkového pesta budete potřebovat malou pánvičku, hmoždíř nebo mixér a zavařovací sklenici pro následné uskladnění.

  2. Postup pro přípravu domácího bazalkového pesta je jednoduchý:

  3. Na suché pánvi krátce opražte piniové oříšky, aby zezlátly, a nechte je vychladnout.

  4. Stroužky česneku oloupejte a nakrájejte nadrobno.

  5. Bazalku opláchněte studenou vodou a nechte dobře oschnout. Suché konce stonků odřízněte a hezkou část stonků použijte do pesta.

  6. Nastrouhejte parmezán.

  7. Oříšky spolu s česnekem, bazalkou, solí a pepřem třete ve hmoždíři a postupně přilévejte olivový olej, dokud nevznikne pasta. Hmoždíř můžete případně nahradit mixérem.

  8. Do hotové pasty vmíchejte parmezán.

  9. Hotové pesto z bazalky můžete ihned konzumovat nebo uskladnit v zavařovací sklenici. V případě uskladnění pesto zalijte vrstvou oleje, která ho bude chránit před zhnědnutím.

  10. dm tip: Vyvarujte se příliš dlouhému drcení v hmoždíři. Bazalka začne ztrácet svou svěží barvu a pesto může zhořknout.

Jakou má domácí bazalkové pesto trvanlivost?

Domácí bazalkové pesto vydrží neotevřené v chladničce asi měsíc. Po otevření by se mělo spotřebovat do několika dnů, protože může velmi snadno zplesnivět. Pokud při přípravě nepoužijete parmezán a česnek, můžete si ho vychutnávat déle. Když pesto zmrazíte, můžete ho použít i po několika měsících. Při rozmrazování buďte opatrní, nejlepší je nechat ho pozvolna rozmrazovat při pokojové teplotě, nikoliv v mikrovlnné troubě, protože domácí bazalkové pesto nesnáší vysokou teplotu.

Prodloužení trvanlivosti domácího pesta z bazalky

Existuje několik způsobů, jak prodloužit trvanlivost bazalkového pesta, které si doma připravíte. Pokud pesto ve sklenici zalijete vrstvou oleje, vydrží déle a nezhnědne tak rychle. Případně můžete bazalkové pesto zmrazit nebo krátce zavařit. Za tímto účelem pesto jednoduše naplňte do čistých zavařovacích sklenic a vložte je do hrnce s mírně vroucí vodou asi na půl hodiny. Dbejte na to, aby sklenice nebyly zcela naplněné, protože obsah se v horké vodě rozpíná. Poté je krátce otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

Široké použití bazalkového pesta

V Itálii se pesto servíruje s dlouhými tenkými těstovinami, jako jsou špagety nebo linguine. Domácí bazalkové pesto je však univerzální a skvěle se hodí také do těstovinových salátů, na gnocchi nebo do obloženého pečiva. Salátové zálivky lze také skvěle vylepšit lžičkou pesta. Zvláště u caprese, klasického salátu s mozzarellou a rajčaty, je téměř nutností. Domácím bazalkovým pestem můžete dodat svým pokrmům svěží notu a používat ho dle libosti.

Konec seznamu

FAQ

Hodí se na přípravu bazalkového pesta i stonky?

Pro domácí pesto z bazalky můžete samozřejmě použít i stonky bylinky. Jen odkrojte konce, které jsou už suché.

Jak dlouho vydrží domácí pesto z bazalky?

Neotevřené pesto z bazalky vydrží v ledničce zhruba měsíc. Po otevření byste pesto měli zkonzumovat během několika dnů.

Jak prodloužit trvanlivost domácího bazalkového pesta?

Jsou tři základní způsoby na prodloužení trvanlivosti. Zavařovací sklenici, kde budete pesto skladovat, zalijte vrstvou olivového oleje. Dále můžete pesto po jednotlivých porcích zamrazit nebo celou sklenici zavařit.

Proč mi moje pesto z bazalky zhořklo?

Důvodem může být, že použitý olivový olej už byl prošlý nebo při přípravě došlo k příliš dlouhémů drcení ve hmoždíři.

Jak poznám, že bazalkové pesto již není vhodné konzumovat?

Když je bazalkové pesto cítit hořce a nakysle nebo se dokonce začala tvořit plíseň, už není vhodné ke konzumaci.

Na co si dát pozor při používání čerstvé bazalky?

Čerstvá bazalka by neměla být zahřívána, protože pak ztrácí na chuti a na své svěží barvě. Při domácí přípravě pesta z bazalky je proto vhodné nechat opražené oříšky dobře vychladnout, než je začnete s bazalkou zpracovávat ve hmoždíři.

Podobné kategorie produktů