Jak může strava ovlivnit vnitřní krásu?
Zdraví a vzhled úzce souvisí s tím, jak se stravujeme. Existuje celá řada potravin, které nám mohou ubírat na kráse, jako například cukr nebo umělá aromata. Nesprávné stravování může zhoršovat akné a způsobovat vypadávání vlasů. Pokud raději sáhneme po čerstvých, nezpracovaných potravinách, podpoříme svoji vnitřní krásu, protože udržíme látkovou výměnu v rovnováze.

dm drogerie
Doba čtení 3 min.
•
15. 4. 2025

Není žádnou novinkou, že to, co jíme, významně ovlivňuje naše zdraví i psychiku. Je proto důležité, abychom tělu dodávali všechny potřebné živiny. Naše strava by měla být pestrá, s dostatkem vitamínů a minerálů pro silný imunitní systém.
Prozkoumejte široký sortiment produktů dmBio, objevujte nové chutě a zkoušejte nové recepty, které mohou tvořit základ vašeho jídelníčku pro zdravý životní styl.
Připravte si například Marockou misku krásy. Tento pokrm s quinoou, datlemi a pistáciemi je zásobárnou cenných živin a hotovou zkrášlující pochoutkou.
Quinoa je bohatá na bílkoviny a obsahuje hodně aminokyselin, které podporují obnovu buněk, stejně jako zinek, který posiluje vlasy a pokožku.
Datle jsou skvělým zdrojem hořčíku a draslíku, které mají pozitivní vliv na srdce a cévy. Kromě toho tělu poskytnou přirozené cukry.
Pistácie obsahují bohatou dávku antioxidantů.
Marocká miska krásy
Doba přípravy: 20 minut
Recept pro 2 osoby
Suroviny
- ½ červené cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 malá mrkev
- 1 bio pomeranč (z něj 1 lžičku kůry a 1-2 lžíce šťávy)
- 150 g dmBio quinoy
- 2 dmBio vypeckované datle
- 1 lžička dmBio kokosového oleje
- 1 lžička kmínu
- ½ lžičky kurkumy
- 300 ml vody
- ½ lžičky zeleninové pasty na vývar
- 2 lžíce opražených pistácií
- 1 lžíce sezamového oleje
- lístky máty
Na 500 g zeleninové pasty na vývar:
- 400 g kořenové zeleniny podle chuti (mrkev, celer, petržel)
- 80 g mořské soli bez jódu
Postup:
- Na pastu si připravte očištěnou kořenovou zeleninu, kterou nakrájejte na kousky. Následně ji vložte do mixéru a mixujte na nejvyšší stupeň. Pak přidejte sůl a ještě trochu promixujte.
- Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte najemno. Mrkev omyjte a nakrájejte na kostičky. Nastrouhejte pomerančovou kůru a z pomeranče vymačkejte šťávu. Quinou propláchněte a datle nakrájejte na malé kousky.
- V hrnci rozehřejte kokosový olej, na kterém poduste cibuli. Přidejte česnek, kmín a kurkumu a vše spolu krátce orestujte, aby se z koření uvolnilo aroma. Přisypejte mrkev, quinou, datle a zeleninovou pastu a vše zalijte 300 ml vody. Přiveďte k varu a následně nechte redukovat tekutinu 12-14 minut.
- V mezičase si nasekejte pistácie a mátu.
- Směs s quinoou zakápněte pomerančovou šťávou a sezamovým olejem, promíchejte s mátou a pistáciemi.
TIP: Zeleninová pasta na vývar vám v chladničce vydrží 3-4 měsíce.