Hlavní navigaceNavigace kategoriíHlavní obsah

Krémová květáková polévka s karamelizovanými vlašskými ořechy

dm drogerie

13. 12. 2024

Hotové za 35 min.

Čas na přípravu: 20 min.

Doba vaření/pečení: 15 min.

550 kcal/porce

Bez laktózy

Polévky

Slavnostní

Vánoce

Veganské

Vegetariánské

Přísady

na 4 porce (4 misky)

Na květákovou krémovou polévku s tahini

  • 1 květák

  • 2 stroužky česneku

  • 3 lžíce sezamového oleje

  • zeleninové bujóny dmBio

  • 4–5 lžic tahini

  • 200 ml ovesné smetany

  • sůl, pepř

  • šťáva z ½ citronu

Na dozdobení

  • ½ lžičky skořice

  • 100 g vlašských ořechů

  • 50 ml vody

  • 50 g cukru

  • 4 lžičky jader z granátového jablka

Příprava

Květáková krémová polévka

  1. Květák omyjeme, očistíme a rozdělíme na malé růžičky. Oloupeme cibuli a česnek a nakrájíme je nadrobno.

  2. Zahřejeme sezamový olej ve velkém hrnci, osmahneme v něm cibuli dosklovita, přidáme česnek a květák a nakonec zalijeme 300 ml zeleninového vývaru. Vaříme na mírném ohni asi 10–15 minut, dokud všechny přísady nezměknou.

  3. Pomocí tyčového mixéru rozmixujeme dohladka a poté vmícháme ovesnou smetanu a sezamovou pastu. Dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou.

Dozdobení

  1. Nejprve nahrubo nasekáme vlašské ořechy.

  2. Dále vaříme vodu spolu s cukrem a skořicí na pánvi, dokud cukr nezačne karamelizovat. Zároveň neustále mícháme, aby se nepřipálil.

  3. Jakmile cukr lehce zhnědne, snížíme teplotu a za stálého míchání přidáme vlašské ořechy, dokud se v karamelu zcela neobalí.

Příprava krok za krokem

  1. Zelenina a potraviny na stole: květák, granátové jablko, česnek, cibule, ořechy, tahini, nápoje a sušenky

    Přísady

  2. Ingredience na přípravu polévky: květák, cibule, česnek, zeleninový vývar, bujónové kostky

    Přísady na polévku nakrájejte najemno.

  3. Pánev s karamelizovanými ořechy, balení ořechů, roztroušené ořechy na papíře a utěrka na stole

    Na ozdobu nasekejte vlašské ořechy a vodu společně s cukrem a skořicí zahřejte na pánvi.

  4. Polévka s granátovým jablkem a rozmarýnem na talíři, vedle vidlička a lžíce.

    Květákovou polévku s tahini naservírujte do misky, ozdobte karamelizovanými vlašskými ořechy a jadérky z granátového jablka.

Konec seznamu