Krémová květáková polévka s karamelizovanými vlašskými ořechy

dm drogerie
13. 12. 2024

Hotové za 35 min.
Čas na přípravu: 20 min.
•
Doba vaření/pečení: 15 min.
550 kcal/porce
Bez laktózy
•
Polévky
•
Slavnostní
•
Vánoce
•
Veganské
•
Vegetariánské
Přísady
na 4 porce (4 misky)
Na květákovou krémovou polévku s tahini
1 květák
2 stroužky česneku
3 lžíce sezamového oleje
zeleninové bujóny dmBio
4–5 lžic tahini
200 ml ovesné smetany
sůl, pepř
šťáva z ½ citronu
Na dozdobení
½ lžičky skořice
100 g vlašských ořechů
50 ml vody
50 g cukru
4 lžičky jader z granátového jablka
Příprava
Květáková krémová polévka
Květák omyjeme, očistíme a rozdělíme na malé růžičky. Oloupeme cibuli a česnek a nakrájíme je nadrobno.
Zahřejeme sezamový olej ve velkém hrnci, osmahneme v něm cibuli dosklovita, přidáme česnek a květák a nakonec zalijeme 300 ml zeleninového vývaru. Vaříme na mírném ohni asi 10–15 minut, dokud všechny přísady nezměknou.
Pomocí tyčového mixéru rozmixujeme dohladka a poté vmícháme ovesnou smetanu a sezamovou pastu. Dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou.
Dozdobení
Nejprve nahrubo nasekáme vlašské ořechy.
Dále vaříme vodu spolu s cukrem a skořicí na pánvi, dokud cukr nezačne karamelizovat. Zároveň neustále mícháme, aby se nepřipálil.
Jakmile cukr lehce zhnědne, snížíme teplotu a za stálého míchání přidáme vlašské ořechy, dokud se v karamelu zcela neobalí.