Perníkové popraskané sušenky – crinkle cookies

Co budete potřebovat?
Na těsto
100 g bílé čokolády např. od značky dmBio
40 g másla
60 g cukru krystal
1 vejce
1 žloutek
100 g mouky
2 lžičky perníkového koření
¼ lžičky prášku do pečiva
Na obalení
60 g moučkového cukru
Jak na to?
1. krok: Nejprve rozpustíme ve vodní lázni bílou čokoládu s máslem. Poté necháme mírně vychladnout.
dm tip: Bílá čokoláda se někdy špatně rozpouští, protože je citlivá na teplo a snadno se sráží. Nejlépe přivedeme vodu k varu v hrnci a poté ho sundáme z plotny. V něm pak necháme čokoládu pomalu rozpustit.2. krok: Ve druhé misce spojíme vejce, žloutek a cukr. Poté vmícháme mouku, perníkové koření a prášek do pečiva. Nakonec zamícháme čokoládovo-máslovou směs, dokud nevznikne lehce tuhé těsto. Necháme těsto zakryté asi dvě hodiny v chladu.
3. krok: Těsto rozdělíme lžičkou nebo porcovačem na meloun na rovnoměrné části a vytvarujeme malé kuličky. Bohatě obalíme v moučkovém cukru a vyskládáme rovnoměrně na plech.
4. krok: Pečeme při 170 °C na horní/spodní ohřev asi 12 až 14 minut nebo dokud nezhnědnou.
dm tip: Recept můžete také snadno připravit ve veganské variantě – stačí vyměnit vejce za veganskou náhradu vajec a máslo za rostlinný margarín.
Budete potřebovat
Perník 2.0
Vláčné, kořeněné a rychle hotové perníkové popraskané sušenky, někdy zvané crinkle cookies, zachutnají snad každému.
Perník 2.0 nevyžaduje přípravu složitého těsta, jako je tomu u původního receptu, a tak můžete na obavy z příliš tvrdého perníku klidně zapomenout. Na popraskané sušenky totiž nepotřebujete ani trpělivost při přípravě, ani vykrajovátka na sušenky nebo velké pekařské dovednosti – tyto sušenky se snadno podaří, a proto se hodí, pokud pečete na poslední chvíli. Vy i vaši blízcí si určitě pochutnáte.