Hlavní navigaceNavigace kategoriíHlavní obsah

Linecká srdíčka a kytičky s citronovou polevou

Od Tereza Bebarová

27. 11. 2023

Přísady

Na těsto:

  • 450 g dmBio mouka pšeničná typ 405

  • 300 g másla 82 %

  • 150 g moučkového cukru

  • 60 g žloutku

  • 5 g čerstvé nebo dmBio strouhané bio citronové kůry

  • dmBio ovocná pomazánka – lesní plody, jahodová, nebo malinová na slepení tvarů

Příprava

  1. Máslo necháme lehce povolit při pokojové teplotě. Následně všechny suroviny navážíme do mísy a nástavcem lyra či ručně zpracujeme, dokud hmota není řádně promíchaná a hladká. Těsto skulíme do válečku, které zabalíme do fólie a vložíme do lednice. Ideálně přes noc. Odleželé těsto vybalíme z fólie, ručně opět pomícháme na moukou posypaném vále tak, aby lehce povolilo, bylo kompaktní a při rozvalování se nedrolilo. S pomocí válečku těsto vyválíme na cca 3 mm a následně vykrajujeme požadované tvary. Těsto rozdělíme na dvě části a vytvoříme dvě varianty lineckého cukroví:

Jedna varianta je vykrajování tvarů s dírkou na středu. Vždy budeme potřebovat jeden plný tvar (srdíčka, kytičky) a jeden s dírkou tak, aby vycházeli do dvojic. Pečeme na 180 °C cca 6-8 minut. Záleží na typu trouby, z jakého materiálu máte plech, ale hlavně na tloušťce těsta při vyvalování. Po upečení slepujeme srdíčka marmeládou. Nejvíce se hodí rybízová. Nakonec všechny srdíčka zacukrujeme cukrem moučkou.

Tip – Cukrovat lze i tvary před slepením jednotlivého cukroví. Více tak vyniknou barevná marmeládová kolečka v cukroví.

Druhou variantou je vykrajování plných tvarů. U pečení platí stejné hodnoty jako u předešlé varianty. Po vychlazení slepujeme tvary marmeládou, ideální je kyselá rybízová, lesní ovoce, malinová nebo i jahodová. Po slepení necháme ideálně do druhého dne zavadnout, aby po slepení tvary kvůli čerstvě nanesené marmeládě neklouzaly. Druhý den si připravíme cukrovou polevu.

Na cukrovou polevu:

  • 400 g              moučkového cukru
  • 50-60 g           dmBio bio citronové šťávy

Cukr smícháme s citronovou šťávou, vymícháme metličkou a zahřejeme v horké vodní lázni, nebo mikrovlnce na cca 43°C.

Do takto připravené polevy namáčíme jednu stranu kytiček, na které ihned sypeme mleté pistácie, jako v našem případě, nebo namleté lyofilizované ovoce (v dm jsou dostupné dmBio lyofilizované jahody a dmBio lyofilizované maliny).

Tereza Bebarová