Linecká srdíčka a kytičky s citronovou polevou
Od Tereza Bebarová
27. 11. 2023
Přísady
Na těsto:
450 g dmBio mouka pšeničná typ 405
300 g másla 82 %
150 g moučkového cukru
60 g žloutku
5 g čerstvé nebo dmBio strouhané bio citronové kůry
dmBio ovocná pomazánka – lesní plody, jahodová, nebo malinová na slepení tvarů
Příprava
Máslo necháme lehce povolit při pokojové teplotě. Následně všechny suroviny navážíme do mísy a nástavcem lyra či ručně zpracujeme, dokud hmota není řádně promíchaná a hladká. Těsto skulíme do válečku, které zabalíme do fólie a vložíme do lednice. Ideálně přes noc. Odleželé těsto vybalíme z fólie, ručně opět pomícháme na moukou posypaném vále tak, aby lehce povolilo, bylo kompaktní a při rozvalování se nedrolilo. S pomocí válečku těsto vyválíme na cca 3 mm a následně vykrajujeme požadované tvary. Těsto rozdělíme na dvě části a vytvoříme dvě varianty lineckého cukroví:
Jedna varianta je vykrajování tvarů s dírkou na středu. Vždy budeme potřebovat jeden plný tvar (srdíčka, kytičky) a jeden s dírkou tak, aby vycházeli do dvojic. Pečeme na 180 °C cca 6-8 minut. Záleží na typu trouby, z jakého materiálu máte plech, ale hlavně na tloušťce těsta při vyvalování. Po upečení slepujeme srdíčka marmeládou. Nejvíce se hodí rybízová. Nakonec všechny srdíčka zacukrujeme cukrem moučkou.
Tip – Cukrovat lze i tvary před slepením jednotlivého cukroví. Více tak vyniknou barevná marmeládová kolečka v cukroví.
Druhou variantou je vykrajování plných tvarů. U pečení platí stejné hodnoty jako u předešlé varianty. Po vychlazení slepujeme tvary marmeládou, ideální je kyselá rybízová, lesní ovoce, malinová nebo i jahodová. Po slepení necháme ideálně do druhého dne zavadnout, aby po slepení tvary kvůli čerstvě nanesené marmeládě neklouzaly. Druhý den si připravíme cukrovou polevu.
Na cukrovou polevu:
- 400 g moučkového cukru
- 50-60 g dmBio bio citronové šťávy
Cukr smícháme s citronovou šťávou, vymícháme metličkou a zahřejeme v horké vodní lázni, nebo mikrovlnce na cca 43°C.
Do takto připravené polevy namáčíme jednu stranu kytiček, na které ihned sypeme mleté pistácie, jako v našem případě, nebo namleté lyofilizované ovoce (v dm jsou dostupné dmBio lyofilizované jahody a dmBio lyofilizované maliny).