Odlehčené vánoční menu aneb vyzkoušejte něco nového
V českých domácnostech najdeme na vánočním menu obvykle rybí polévku, smaženého kapra a bramborový salát. Ti, kdo nejsou fanoušci kapra, si pak většinou připravují kuřecí nebo vepřové řízky. Vyzkoušejte něco nového a nechte se inspirovat našimi dvěma recepty, na kterých si jistojistě pochutnáte a navíc si Štědrý večer užijete naplno, protože vám nebude těžko.

Kuřecí prsa s tapenádou a rukolou
Suroviny na 4 porce
Na tapenádu
- 1 stroužek česneku
- 20 g kaparů
- 1 větvička tymiánu
- 1 sardelový filet v oleji
- 100 g černých oliv bez pecky
- 2 lžíce olivového oleje dmBio
- mořská sůl, černý pepř
Na zálivku
- 300 g manga
- 3 lžíce pomerančové šťávy
- 2 lžíce bílého balzamika
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 1 lžička nastrouhaného zázvoru
- 2 lžíce slunečnicového oleje
Dále budete potřebovat
- 100 g rukoly
- 4 filety z kuřecích prsíček
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl
- pepř
- 12 velkých stroužků česneku
Postup
- Tapenáda: Oloupejte a nadrobno nakrájejte stroužek česneku. Z tymiánové větvičky otrhejte jednotlivé lístky. Všechny suroviny dejte do mixéru a rozmixujte na jemnou pastu.
- Zálivka: Zázvor nasekejte nadrobno. Mango oloupejte, nakrájejte na kostky a následně rozmixujte s pomerančovou šťávou, balzamikem a hořčicí. Přidejte zázvor a olej a mixujte až do hladké zálivky.
- Omyjte maso a rukolu. Na pánvi rozehřejte olej, okořeňte kuřecí filety a 5-7 minut je opékejte z každé strany při střední teplotě. Oloupejte česnek a přidejte ho k masu. Vše opékejte dalších 5 minut při mírné teplotě.
- Připravte salát. Maso nakrájejte na plátky a společně s česnekem je poskládejte na rukolu. Salát pokapejte zálivkou a maso potřísněte tapenádou.
- Hotovo. Užijte si své netradiční a lehké vánoční menu.
Halibut s hříbky a bramborami
Suroviny na 4 porce
- 600 g malých brambor
- 1 svazek kopru
- 4 stonky petržele
- 1 svazek pažitky
- 2 šalotky
- 100 g parmské šunky
- 2 lžíce barevného pepře
- 80 g nastrouhaného ementálu
- 4 kusy halibuta bez kůže (po cca 140 g)
- máslo na vymazání formy
- hrubá mořská sůl
- 100 g hříbků
- 3 lžíce másla
- pepř
Postup
- Omyjte brambory a vařte je v osolené vodě cca 15 minut. Troubu předehřejte na 180 °C.
- Kopr, petržel a pažitku omyjte a osušte. Kopr a lístky petrželky odtrhněte od stonků a nakrájejte nadrobno. Půlku nasekané petrželky dejte stranou. Pažitku nakrájejte na tenká kolečka. Šalotky oloupejte a nasekejte nadrobno. Parmskou šunku nakrájejte také na drobné kostičky. Smíchejte bylinky, šunku, šalotku a pepř a vytvořte směs.
- Kousky ryby omyjte a osušte. Zapékací mísu vymažte máslem, položte do ní jednotlivé filety vedle sebe, osolte je, přidejte na ně bylinkovou směs a jemně ji prsty přitlačte. Takto připravené ryby dejte do trouby a pečte 12 minut. Sceďte brambory, přidejte je do zapékací mísy a posolte hrubozrnnou solí.
- Očistěte houby a nakrájejte je na čtvrtky. Na nepřilnavé pánvi rozehřejte máslo a za občasného míchání na něm opékejte houby 5-7 minut. Přidejte sůl, pepř a zbylou nasekanou petrželku.
- Ryby a brambory vytáhněte z trouby a servírujte společně s houbami. Ozdobte plátkem šunky, kouskem kopru a pažitkou.
Doufáme, že jsme vás tímto motivovali připravit si letos vánoční menu trochu netradičně, ale za to chutně a hlavně lehce. Dobrou chuť.
Bude se vám hodit:
Značka: dmBio; Název produktu: bio extra panenský olivový olej Nativ, 750 ml; Cena: 289,00 Kč; Základní cena: 750 ml (38,53 Kč za 100 ml); dm značka grafika; 4,198 z 5 hvězdiček na základě 1 114 hodnocení; Dostupnost: Status zelený Skladem online, Status šedý Ověřit dostupnost v prodejně dm

289,00 Kč
750 ml (38,53 Kč za 100 ml)
Skladem online
Značka: dmBio; Název produktu: bio slunečnicový olej, 500 ml; Cena: 64,90 Kč; Základní cena: 500 ml (12,98 Kč za 100 ml); dm značka grafika; 4,429 z 5 hvězdiček na základě 105 hodnocení; Dostupnost: Status zelený Skladem online, Status šedý Ověřit dostupnost v prodejně dm

Značka: dmBio; Název produktu: Naturland bylinná sůl, 200 g; Cena: 48,90 Kč; Základní cena: 200 g (24,45 Kč za 100 g); dm značka grafika; 4,576 z 5 hvězdiček na základě 99 hodnocení; Dostupnost: Status zelený Skladem online, Status šedý Ověřit dostupnost v prodejně dm

Značka: nupreme; Název produktu: himalájská sůl růžová, 500 g; Cena: 38,90 Kč; Základní cena: 500 g (7,78 Kč za 100 g); 5 z 5 hvězdiček na základě 10 hodnocení; Dostupnost: Status zelený Skladem online, Status šedý Ověřit dostupnost v prodejně dm
Značka: dmBio; Název produktu: pomerančová šťáva, 1 l; Cena: 89,90 Kč; Základní cena: 1 000 ml (8,99 Kč za 100 ml); dm značka grafika; 4,272 z 5 hvězdiček na základě 173 hodnocení; Dostupnost: Status zelený Skladem online, Status šedý Ověřit dostupnost v prodejně dm

Značka: dmBio; Název produktu: krémový balzamikový ocet, 250 ml; Cena: 99,00 Kč; Základní cena: 250 ml (39,60 Kč za 100 ml); dm značka grafika; 4,78 z 5 hvězdiček na základě 100 hodnocení; Dostupnost: Status zelený Skladem online, Status šedý Ověřit dostupnost v prodejně dm
