Hlavní navigaceNavigace kategoriíHlavní obsah

Odlehčené vánoční menu aneb vyzkoušejte něco nového

V českých domácnostech najdeme na vánočním menu obvykle rybí polévku, smaženého kapra a bramborový salát. Ti, kdo nejsou fanoušci kapra, si pak většinou připravují kuřecí nebo vepřové řízky. Vyzkoušejte něco nového a nechte se inspirovat našimi dvěma recepty, na kterých si jistojistě pochutnáte a navíc si Štědrý večer užijete naplno, protože vám nebude těžko.

Vánoční menu jinak

Kuřecí prsa s tapenádou a rukolou

Suroviny na 4 porce

Na tapenádu

  • 1 stroužek česneku
  • 20 g kaparů
  • 1 větvička tymiánu
  • 1 sardelový filet v oleji
  • 100 g černých oliv bez pecky
  • 2 lžíce olivového oleje dmBio
  • mořská sůl, černý pepř

Na zálivku

  • 300 g manga
  • 3 lžíce pomerančové šťávy
  • 2 lžíce bílého balzamika
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžička nastrouhaného zázvoru
  • 2 lžíce slunečnicového oleje

Dále budete potřebovat

  • 100 g rukoly
  • 4 filety z kuřecích prsíček
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • pepř
  • 12 velkých stroužků česneku

Postup

  1. Tapenáda: Oloupejte a nadrobno nakrájejte stroužek česneku. Z tymiánové větvičky otrhejte jednotlivé lístky. Všechny suroviny dejte do mixéru a rozmixujte na jemnou pastu.
  2. Zálivka: Zázvor nasekejte nadrobno. Mango oloupejte, nakrájejte na kostky a následně rozmixujte s pomerančovou šťávou, balzamikem a hořčicí. Přidejte zázvor a olej a mixujte až do hladké zálivky.
  3. Omyjte maso a rukolu. Na pánvi rozehřejte olej, okořeňte kuřecí filety a 5-7 minut je opékejte z každé strany při střední teplotě. Oloupejte česnek a přidejte ho k masu. Vše opékejte dalších 5 minut při mírné teplotě.
  4. Připravte salát. Maso nakrájejte na plátky a společně s česnekem je poskládejte na rukolu. Salát pokapejte zálivkou a maso potřísněte tapenádou.
  5. Hotovo. Užijte si své netradiční a lehké vánoční menu.
Vánoční menu jinak

Halibut s hříbky a bramborami

Suroviny na 4 porce

  • 600 g malých brambor
  • 1 svazek kopru
  • 4 stonky petržele
  • 1 svazek pažitky
  • 2 šalotky
  • 100 g parmské šunky
  • 2 lžíce barevného pepře
  • 80 g nastrouhaného ementálu
  • 4 kusy halibuta bez kůže (po cca 140 g)
  • máslo na vymazání formy
  • hrubá mořská sůl
  • 100 g hříbků
  • 3 lžíce másla
  • pepř

Postup

  1. Omyjte brambory a vařte je v osolené vodě cca 15 minut.  Troubu předehřejte na 180 °C.
  2. Kopr, petržel a pažitku omyjte a osušte. Kopr a lístky petrželky odtrhněte od stonků a nakrájejte nadrobno. Půlku nasekané petrželky dejte stranou. Pažitku nakrájejte na tenká kolečka. Šalotky oloupejte a nasekejte nadrobno. Parmskou šunku nakrájejte také na drobné kostičky. Smíchejte bylinky, šunku, šalotku a pepř a vytvořte směs.
  3. Kousky ryby omyjte a osušte. Zapékací mísu vymažte máslem, položte do ní jednotlivé filety vedle sebe, osolte je, přidejte na ně bylinkovou směs a jemně ji prsty přitlačte. Takto připravené ryby dejte do trouby a pečte 12 minut. Sceďte brambory, přidejte je do zapékací mísy a posolte hrubozrnnou solí.
  4. Očistěte houby a nakrájejte je na čtvrtky. Na nepřilnavé pánvi rozehřejte máslo a za občasného míchání na něm opékejte houby 5-7 minut. Přidejte sůl, pepř a zbylou nasekanou petrželku.
  5. Ryby a brambory vytáhněte z trouby a servírujte společně s houbami. Ozdobte plátkem šunky, kouskem kopru a pažitkou. 

Doufáme, že jsme vás tímto motivovali připravit si letos vánoční menu trochu netradičně, ale za to chutně a hlavně lehce. Dobrou chuť.

Bude se vám hodit:

Značka: dmBio; Název produktu: bio extra panenský olivový olej Nativ, 750 ml; Cena: 289,00 Kč; Základní cena: 750 ml (38,53 Kč za 100 ml); dm značka grafika; 4,198 z 5 hvězdiček na základě 1 114 hodnocení; Dostupnost: Status zelený Skladem online, Status šedý Ověřit dostupnost v prodejně dmbio extra panenský olivový olej Nativ dmBio
dm značka grafika
289,00 Kč
750 ml (38,53 Kč za 100 ml)
Skladem online
Značka: dmBio; Název produktu: bio slunečnicový olej, 500 ml; Cena: 64,90 Kč; Základní cena: 500 ml (12,98 Kč za 100 ml); dm značka grafika; 4,429 z 5 hvězdiček na základě 105 hodnocení; Dostupnost: Status zelený Skladem online, Status šedý Ověřit dostupnost v prodejně dmbio slunečnicový olej dmBio
dm značka grafika
64,90 Kč
500 ml (12,98 Kč za 100 ml)
Skladem online
Značka: dmBio; Název produktu: Naturland bylinná sůl, 200 g; Cena: 48,90 Kč; Základní cena: 200 g (24,45 Kč za 100 g); dm značka grafika; 4,576 z 5 hvězdiček na základě 99 hodnocení; Dostupnost: Status zelený Skladem online, Status šedý Ověřit dostupnost v prodejně dmNaturland bylinná sůl dmBio
dm značka grafika
48,90 Kč
200 g (24,45 Kč za 100 g)
Skladem online
Značka: nupreme; Název produktu: himalájská sůl růžová, 500 g; Cena: 38,90 Kč; Základní cena: 500 g (7,78 Kč za 100 g); 5 z 5 hvězdiček na základě 10 hodnocení; Dostupnost: Status zelený Skladem online, Status šedý Ověřit dostupnost v prodejně dmhimalájská sůl růžová nupreme
38,90 Kč
500 g (7,78 Kč za 100 g)
Skladem online
Značka: dmBio; Název produktu: pomerančová šťáva, 1 l; Cena: 89,90 Kč; Základní cena: 1 000 ml (8,99 Kč za 100 ml); dm značka grafika; 4,272 z 5 hvězdiček na základě 173 hodnocení; Dostupnost: Status zelený Skladem online, Status šedý Ověřit dostupnost v prodejně dmpomerančová šťáva  dmBio
dm značka grafika
89,90 Kč
1 000 ml (8,99 Kč za 100 ml)
Skladem online
Značka: dmBio; Název produktu: krémový balzamikový ocet, 250 ml; Cena: 99,00 Kč; Základní cena: 250 ml (39,60 Kč za 100 ml); dm značka grafika; 4,78 z 5 hvězdiček na základě 100 hodnocení; Dostupnost: Status zelený Skladem online, Status šedý Ověřit dostupnost v prodejně dmkrémový balzamikový ocet dmBio
dm značka grafika
99,00 Kč
250 ml (39,60 Kč za 100 ml)
Skladem online
Značka: dmBio; Název produktu: bio hořčice středně ostrá, 200 ml; Cena: 38,90 Kč; Základní cena: 200 ml (19,45 Kč za 100 ml); dm značka grafika; 5 z 5 hvězdiček na základě 3 hodnocení; Dostupnost: Status zelený Skladem online, Status šedý Ověřit dostupnost v prodejně dmbio hořčice středně ostrá dmBio
dm značka grafika
38,90 Kč
200 ml (19,45 Kč za 100 ml)
Skladem online

Podobné kategorie produktů