Domácí dipy ke grilování - pochoutka, kterou zvládne každý
Různé dipy, omáčky a salsy jsou nedílnou součástí každé grilovačky. Nechte se inspirovat níže uvedenými recepty a zkuste si je vyrobit sami doma. Jejich příprava je jednoduchá a jsou tak lahodné, že často právě ony upoutají největší pozornost.

Mangový a ananasový relish aneb vyzkoušejte exotiku
Suroviny na mangový relish
- 2 zralá manga
- 1 červená chilli paprička
- 2 jarní cibulky
- šťáva z 1 limetky
- 4 lžíce nahrubo nasekaných lístků koriandru
- 2 lžíce medu
- mořská sůl
- pepř
- 1 maracuja
Suroviny na ananasový relish
- 1 ananas
- mořská sůl
- olivový olej
- 1 lžíce třtinového cukru
- 1-2 chilli papričky
- 1 svazek máty (eventuálně může být i koriandr)
- šťáva z 1 limetky
Příprava
- Na mangový relish oloupejte mango, dužinu odřízněte od pecky, nakrájejte na kostičky a vložte do misky.
- Chilli papričky zbavte semínek a najemno nasekejte. Jarní cibulku nakrájejte na kolečka. Obojí smíchejte se šťávou z limetky. Přisypte lístky koriandru a dochuťte medem, solí a pepřem. Přidejte mango a maracuju a vše promíchejte.
- Na ananasový relish oloupejte ananas a nakrájejte ho na zhruba půl centimetru široké plátky. Lehce je posolte a nechte tzv. vypotit. Poté je z obou stran zprudka opečte na olivovém oleji. Opečené plátky položte na talíř, posypejte třtinovým cukrem a nechte vychladit. Mezitím si nasekejte chilli papričky najemno a bylinky nahrubo.
- Vychladnutý ananas nakrájejte na kostičky (tvrdého jádra se zbavte). Vložte do misky a smíchejte s chilli, bylinkami a šťávou z limetky.
Tento dip ke grilování s velmi osobitou chutí se výborně hodí například ke kuřecímu nebo vepřovému masu.
Užijte si mexický večer s avokádovou salsou zvanou guacamole
Suroviny
- 2 zralá avokáda
- 1 cibule
- tabasco nebo chilli
- sůl
- pepř
- šťáva z limetky
- 2 rajčata
Příprava
- Oloupejte avokádo, odstraňte pecku a rozmačkejte ho.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno.
- Avokádo a cibuli smíchejte dohromady, případně rozmixujte.
- Podle libosti dochuťte solí, pepřem, tabascem a chilli.
- Aby guacamole nezhnědlo, vmíchejte do něj šťávu z limetky, která mu navíc dodá svěží chuť.
- Rajčata lehce nařízněte do kříže a velmi krátce povařte. Poté je zchlaďte studenou vodou a oloupejte. Odstraňte vnitřek, rajčata nakrájejte na kostičky a smíchejte s guacamole.
Guacamole se skvěle hodí nejen jako dip ke grilování. Vychutnat si ho můžete například se sýrovými nachos nebo jako dip ke kuřecím tortillám.
Domácí kečup - v jednoduchosti je síla
Suroviny
- 3 kg zralých rajčat
- malý kousek čerstvého zázvoru nebo 1 lžička mletého zázvoru
- 250 g cukru
- 300 ml bílého vinného octa
- ½ lžičky mleté papriky (sladké)
- ½ lžičky mletého hřebíčku
- ¼ lžičky mletého koriandru
- ½ lžičky mořské soli
Příprava
- Rajčata omyjte, nakrájejte na kostky a vložte do velkého hrnce.
- Zázvor oloupejte, nastrouhejte najemno a přidejte k rajčatům.
- Za stálého míchání přiveďte rajčata k varu a na mírném ohni vařte asi 30 minut.
- Rajčatovou omáčku přeceďte přes síto. Přidejte cukr, ocet a koření a dobře promíchejte. Bez pokličky vařte asi 45 minut.
- Ještě horké pyré nalijte do sterilovaných lahví nebo sklenic se šroubovacím uzávěrem a ihned těsně uzavřete.
Tento jednoduchý domácí kečup se perfektně hodí i jako dip ke grilování, například k masovým špízům. Využít ho ale můžete kdykoliv během roku k různým pokrmům.
Navnadili jsme vás? Potom se vám jistě budou líbit i další tipy na grilování. Jak připravit dobrý steak? Jaká ryba se nejvíc hodí na gril? Jak správně grilovat zeleninu? To vše a mnohem více se dozvíte v článku 3x3 tipy na grilování v dm.cz. Je libo sladká tečka? Vyzkoušejte grilované ovoce. Při grilování se fantazii zkrátka meze nekladou.