Steaky, zelenina a ryby aneb grilujte jako profíci
Jak připravit steak? Jaká ryba chutná na grilu nejlépe? Jak správně grilovat zeleninu, aby zůstala pěkně křupavá? To vše a mnohem více se dozvíte v následujícím článku, ve kterém vám poodkryjeme tajemství šéfkuchařů při grilování.

dm drogerie
Doba čtení 5 min.
•
10. 2. 2025

Grilovaný steak pro opravdové masožravce
Jak poznáte dobrý kus masa?
Výběr masa hraje při přípravě steaků zásadní roli. Se špatně vybraným masem se totiž můžete snažit sebevíc, ale nepochutnáte si. Při výběru masa na steak proto doporučujeme řídit se těmito zásadami:
- maso by mělo pocházet z masného plemene skotu (tuk dodá steaku jeho typickou chuť),
- ideální je vybrat maso z mladého býka,
- maso by mělo být vyzrálé (steak je pak jemný a křehký),
- jednotlivé steaky by měly být zhruba 2 až 3 cm široké.
Pokud máte správně vybráno, jste už jen krůček od toho, připravit si doma perfektní grilovaný steak jako z té nejlepší restaurace.
Na co dbát při přípravě steaků?
Před přípravou steaku vyndejte maso z ledničky a nechte ho přikryté ležet minimálně hodinu při pokojové teplotě. Těsně před grilováním maso omyjte vlažnou vodou a osušte papírovými utěrkami. Teď se naskýtá otázka: solit už před grilováním nebo až po něm? Tady se názory liší. Určitě není chyba, pokud steak osolíte předtím, než ho dáte na gril. Ale kdo chce, může solit i později. Vyberte si zkrátka, co vám vyhovuje víc. Nic tím nezkazíte.
Jak správně grilovat steak?
Steak položte na rozpálený gril a zprudka ho opečte z obou stran. Maso se tak pěkně zatáhne a zvenku bude pěkně křupavé a uvnitř zůstane šťavnaté. Steak potom posuňte na méně žhavé místo na grilu - tím zabráníte tomu, že maso bude z vnější strany černé a uvnitř syrové. A kdy maso z grilu sundat? To záleží na tom, jak ho chcete mít propečené. Řídit se můžete tímto snadným tipem: sáhněte si na špičku nosu a potom na steak. Pokud je stisk podobný, je steak středně propečený. Je-li steak tvrdý jako vaše čelo, je tzv. well-done, tedy propečený. Nejpozději v tuto chvíli je nutné ho sundat z grilu.
Před podáváním nechte steak ještě 10-20 min. odpočívat v teple. Můžete ho zabalit do alobalu a vložit do vyhřáté trouby nebo ho položit na teplou pánvičku a přikrýt pokličkou. Při servírování si vystačíte se solí a pepřem, jiné koření je zbytečné. Pak už si stačí jen otevřít vychlazený osvěžující nápoj a vychutnat si tu dobrotu!
Ryba na grilu - ideální letní lehká volba
Jaká ryba se hodí na gril?
Na gril můžete dát v podstatě každou rybu. Nejjednodušší je ale grilovat ryby s pevným masem a vysokým obsahem tuku. Ideální je například losos, tuňák, makrela nebo pstruh. Díky své struktuře se při tepelné úpravě nerozpadnou a při obracení si zachovají svůj tvar. Jsou tedy jako stvořené pro pochoutky z grilu.
Jak správně připravit rybu na grilu?
Ryba se nejlépe griluje ve speciálním grilovacím roštu, do kterého ji snadno vložíte a už si nemusíte lámat hlavu tím, jak rybu následně otočit, aby se vám nepotrhala. Pokud tento rošt k dispozici nemáte, doporučujeme mít gril perfektně vyčištěný, aby se ryba nepřichytla a při obracení následně nerozpadla. Pro snadné odebrání ryby z grilu doporučujeme rošt předtím dostatečně naolejovat.
Jak poznáte, že je ryba na grilu už hotová?
Ryba je připravená k servírování, když už uvnitř není průhledná, ale naopak sytě bílá. To můžete pravidelně kontrolovat tím, že se podíváte do břišní dutiny. Na druhou stranu losos a tuňák by neměli být úplně propečení. Především tuňák by měl být uvnitř téměř syrový - jen tak si zachová výbornou chuť i křehkou konzistenci. Zkrátka opravdová pochoutka!
Grilovaná zelenina - lahůdka nejen pro vegetariány
Která zelenina je nejvhodnější na gril?
Při grilování zeleniny se meze nekladou. Na gril si můžete dát zeleninu přesně podle svého gusta. Výborně chutnají například grilované brambory, cukety, lilky, papriky, kukuřice, artyčoky a mnoho jiné zeleniny - jednoduše téměř vše, co vás napadne. Velmi oblíbené jsou i různé houby, které zůstanou dlouho šťavnaté.
Jak nachystat zeleninu na gril?
- Varianta 1: Před grilováním zeleninu naložte v marinádě. Ani tady se meze nekladou. Mezi nejoblíbenější a zároveň nejjednodušší patří marináda z olivového oleje s různými bylinkami.
dm tip: nakrájenou zeleninu vložte spolu s marinádou do uzavíratelné krabice na jídlo a vše pořádně protřepejte.
- Varianta 2: Zeleninu nakrájejte na kousky a ty napíchejte na špejli nebo špíz. Jednotlivé kousky zeleniny by měly být zhruba stejně velké, aby grilovaná zelenina byla hotová současně. Špíz pak jednoduše položte na gril a můžete se začít těšit.
Chybí vám doma špejle nebo třeba papírové talířky? Prozkoumejte naši nabídku doplňků pro grilování a objednejte si vše potřebné, abyste si mohli připravit parádní grilovačku.
Jak správně udělat grilovanou zeleninu?
Zelenina má tendenci se rychle spálit. Proto ji nedávejte na přímý žár, ale raději na kraj grilu. Brambory a kukuřice potřebují delší čas k tomu, aby byly hotové. Abyste nemuseli čekat příliš dlouho a dlouhým grilováním zeleninu nespálili, můžete si ji předvařit. Při grilování papriky a česneku si dejte pozor a dělejte je spíše na menším žáru, aby jejich chuť nezhořkla.
Bude se vám hodit
- Značka: dmBio; Název produktu: bio nápoj z bílého čaje, broskvového pyré a malinové šťávy, 500 ml; Cena: 32,90 Kč; Základní cena: 500 ml (6,58 Kč za 100 ml); dm značka grafika; 3,824 z 5 hvězdiček na základě 278 hodnocení; Dostupnost: Status zelený Skladem online, Status šedý Ověřit dostupnost v prodejně dm32,90 Kč500 ml (6,58 Kč za 100 ml)Skladem online
- Značka: Saugstark&Sicher; Název produktu: kuchyňské role 3vrstvé 4x64, 256 útrž.; Cena: 79,90 Kč; Základní cena: 256 útrž. (31,21 Kč za 100 útrž.); dm značka grafika, Verpackung größer/gleich 70% Recyclinganteil Grafik; 4,759 z 5 hvězdiček na základě 642 hodnocení; Dostupnost: Status zelený Skladem online, Status šedý Ověřit dostupnost v prodejně dm79,90 Kč256 útrž. (31,21 Kč za 100 útrž.)Skladem online
- Značka: dmBio; Název produktu: bio extra panenský olivový olej Nativ, 750 ml; Cena: 289,00 Kč; Základní cena: 750 ml (38,53 Kč za 100 ml); dm značka grafika; 4,198 z 5 hvězdiček na základě 1 114 hodnocení; Dostupnost: Status zelený Skladem online, Status šedý Ověřit dostupnost v prodejně dm289,00 Kč750 ml (38,53 Kč za 100 ml)Skladem online
Konec seznamu