Jak připravit tofu
Tofu není nijak chuťově výrazné, takže se hodí k jakémukoli pokrmu. Níže najdete tipy a triky, jak připravit tofu, marinovat ho nebo nakládat, jak ho správně opékat nebo udit.

Co je tofu?
Tofu pochází z Číny a v západních zemích je poslední dobou stále oblíbenější hlavně mezi vegany a vegetariány. Jde vlastně o druh sójového „tvarohu“. Vyrábí se ze sójového mléka, které se získává ze sójových bobů. Podobně jako při výrobě běžného tvarohu z kravského mléka se tofu zbaví přebytečné vody a lisuje se do bloků.
Tofu rozhodně není žádnou novinkou – výroba a způsoby, jak připravit tofu, jsou známé již od starověku. Existuje mnoho teorií, ale přesný původ tofu zůstává nejasný. Nejnovější poznatky pocházejí z písemného pramene z Číny kolem roku 965. V Číně, Koreji, Japonsku, Vietnamu a Thajsku se tofu připravuje běžně od nepaměti a podává se jako příloha k rýži.
Jaké jsou druhy tofu?
Není tofu jako tofu, každé se liší texturou i chutí.
- Hedvábné tofu: Má měkkou konzistenci a jemný, hladký povrch, připomínající pudink. Dobře se hodí na přípravu pyré nebo dresinků, polévek, dipů, smoothie, dezertů či omáček.
- Přírodní tofu: Přírodní tofu se vyznačuje hrubší texturou a najdeme na něm malé dírky, podobné ovčímu sýru. Přírodní tofu se dodává v blocích a lze ho snadno nakrájet na proužky či kostky nebo nadrobit do salátů. Můžete ho ochutit, obalit nebo marinovat, a pak opéct nebo osmažit.
- Uzené tofu: Uzené tofu je už marinované a má kouřové aroma. Hodí se na pánev, do kari nebo jen tak na chleba. Uzené tofu vyniká rychlou přípravou, samo o sobě je už totiž ochucené.
Ať už se rozhodnete pro jakoukoli cestu, jak připravit tofu, nebojte se ho zkusit na snídani, oběd i večeři nebo jen jako svačinu mezi jídly.
Chutná tofu dobře?
Příprava tofu je klíčová, protože samotné tofu není chuťově moc výrazné. Gurmánský zážitek se tedy bude lišit podle toho, jak tofu okořeníte a namarinujete, jestli ho budete vařit, opékat, smažit a podobně. Rozhoduje také zvolený druh tofu. Bude záležet na vašich osobních preferencích. Pokud vám nevyhovuje drobivá konzistence přírodního tofu ani rozbředlé hedvábné tofu, pravděpodobně oceníte jiný typ. Stejně jako u některých druhů sýra nebo tvarohu, jako jsou mozzarella nebo ovčí sýr, se chuť odvíjí od toho, jak je použijete a dochutíte. V následujících řádcích se tedy zaměříme na to, jak připravit tofu.
Příprava tofu
Názory na tofu se liší. Někteří ho milují a používají ho do dresinků a dipů, na pečení, jako přílohu ke grilované zelenině, na chleba či dokonce do polévek, zatímco jiní si s tímto sójovým produktem nevědí rady. Tofu je sice bez chuti, ale nechutná nijak mdle. Pokud ho dobře připravíte, určitě vám bude chutnat, a navíc je skvělou proteinovou přílohou. Jak připravit tofu?
Příprava tofu je základ
Pokud chcete tofu opékat nebo smažit, zbavte ho co nejvíce přebytečné vody, aby bylo krásně křupavé a vstřebalo chuť. Tofu dejte mezi dvě kuchyňské utěrky nebo do bavlněné látky a zatěžkejte tlustou knihou nebo jiným těžkým předmětem. Nechte ho lisovat asi deset minut.
Opékání a smažení
Chuťově výrazné ingredience jako například zázvor, kari a česnek vytvoří v kombinaci s kokosovým mlékem, citronovou šťávou nebo sójovou omáčkou kvalitní marinádu a zajistí vám intenzivní gurmánský zážitek. Při přípravě tofu můžete různě experimentovat. Nebojte se a přidejte třeba své oblíbené koření.
dm tip: Pokud připravujete tofu, raději nedávejte do marinády olej. Ten tofu pokryje jako film a zabrání tomu, aby vstřebalo koření.
Místo citronové šťávy lze použít také limetkovou šťávu nebo trochu bílého vína či balzamikového octa.
Konec seznamu
Pět tipů pro opékání tofu
- Nechte marinovat alespoň čtyři hodiny. Marinádu můžete následně použít do omáčky apod.
- Před opékáním můžete tofu jemně obalit v bramborovém, pšeničném nebo kukuřičném škrobu a teprve poté ho dát na pánev. Díky tomu bude tofu křupavé a pěkně hnědé.
- Na opékání použijte dostatečné množství oleje, např. kokosového nebo sezamového, a opékejte na prudko.
- Marinádu pak můžete vmíchat do pesta s olejem a čerstvými bylinkami a připravit si tak skvělý doplněk k vašemu tofu pokrmu.
- Přírodní i uzené tofu lze opékat i smažit. Jediný rozdíl je v marinádě: uzené tofu už je často okořeněné a můžete ho doplnit sladkou paprikou nebo uzenou solí.
Tofu do dipů a dezertů
Do dipů, dezertů nebo dresinků a omáček se nejlépe hodí měkčí forma tofu – tzv. hedvábné tofu. Jak připravit tofu, které je měkké? Hedvábné tofu jednoduše použijte jako tvaroh, jogurt nebo crème fraîche!
- Dipy a omáčky: Vyšleháte-li hedvábné tofu do krému, můžete ho dochutit jako běžný jogurt nebo tvaroh a vznikne vám vynikající dip. Tofu se také hodí na přípravu veganské zakysané smetany nebo amerického dresinku.
- Tofu jako náhražka smetany: Ať už do polévek nebo jiných slaných pokrmů, hedvábné tofu lze použít jako náhražku smetany nebo crème fraîche v celé řadě pokrmů.
- Tofu jako náhražka vajec: Pokud hedvábné tofu zahřejete, ztuhne podobně jako vejce. Proto ho můžete použít do veganských pokrmů, jako jsou nejrůznější quiche, nákypy nebo veganská míchaná vajíčka.
- Tofu v dezertech: Krémové dorty a koláče lze také zjemnit hedvábným tofu. Časté jsou například veganské cheesecaky, tvarožníky nebo jiné dorty a koláče, které jinak obsahují tvaroh, smetanu či jiný mléčný výrobek.
- Příprava tofu dezertu: Jak připravit tofu jako dezert také není žádná věda. Z hedvábného tofu lze připravit např. crème brûlée, čokoládovou pěnu, mangové lassi, aj.
- Syrové tofu: Tofu lze vařit, grilovat, vařit v páře, opékat, smažit, ale také jíst jen tak – syrové a studené. Tofu ve skutečnosti není syrové, protože vzniká zahříváním sójového mléka. Pokud si ho chcete vychutnat za studena, můžete tofu dochutit libovolně na slano nebo na sladko.
- Tofu na studeno: Ptáte se, jak připravit tofu na studeno? Co třeba krémová pochoutka zjemněná kakaem, citronovou šťávou nebo vanilkou a skořicí? Pokud dáváte přednost něčemu pikantnějšímu, zamíchejte tofu s paprikou, pepřem, solí a česnekem a podávejte ho například na pečené bramboře. Příprava tofu za studena nebyla nikdy jednodušší.
Závěr
Tofu je sice chuťově nevýrazné, zato existuje spousta způsobů přípravy tofu. Navíc je velmi zdravé. Bezpočet studií dokazuje, že je tofu zdravým zdrojem bílkovin. Ať už je vaše strava vegetariánská, veganská nebo zcela bez omezení, tofu určitě umí obohatit váš jídelníček. Na internetu najdete spoustu receptů, jak připravit tofu, ať už ho chcete opékat, vařit, smažit nebo si ho vychutnat jen tak za studena.