Hlavní navigaceNavigace kategoriíHlavní obsah

Zapékané cizrnové kuličky se smetanovým kysaným zelím

Zapečené jídlo s rajčatovou omáčkou a salátem, vedle cizrna, džus a pečené batáty

Počet porcí: 4

Suroviny na kuličky:

  • 260 g okapané sterilované cizrny dmBio
  • 1 hrst čerstvého špenátu
  • 2 stroužky česneku
  • 1 menší červená cibule
  • 1 lžička soli
  • čerstvě namletý pepř dmBio
  • ½ lžičky mleté kurkumy dmBio
  • 1 lžička lahůdkového droždí
  • 1 vejce
  • 2 polévkové lžíce strouhanky + strouhanka na obalení
  • dmBio olivový olej na smažení

Suroviny na smetanové zelí:

  • 500 g kysaného zelí dmBio
  • 2–4 polévkové lžíce zelné šťávy dmBio
  • 260 g 16% smetany
  • 400 g pasírovaných rajčat dmBio
  • 1 polévková lžíce rajčatového protlaku dmBio
  • 1 polévková lžíce sójové omáčky dmBio
  • 1 lžička mleté papriky dmBio

Postup:

Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Česnek a cibuli zbavíme slupky, nakrájíme na menší kousky a dáme do mixovací nádoby. Přidáme cizrnu, špenát, lahůdkové droždí, sůl, pepř, kurkumu, vejce a strouhanku a rozmixujeme. Ze směsi vytvarujeme stejně velké kuličky, které obalíme ve strouhance a osmažíme ze všech stran na troše oleje. Zelí propláchneme vodou, vymačkáme a dáme do středního hrnce. Přidáme smetanu, zelnou šťávu, protlak, mletou papriku, sójovou omáčku, vše zahřejeme a promícháme. Zelnou směs dáme do zapékací mísy, na zelí navrstvíme pasírovaná rajčata, lehce se zelím promícháme a nahoru položíme kuličky. Dáme zapéct do trouby na 60 minut. Ihned podáváme s batátovými hranolky, pečenými brambory či bramborovou kaší.

obrazek