Zapékané cizrnové kuličky se smetanovým kysaným zelím

Počet porcí: 4
Suroviny na kuličky:
- 260 g okapané sterilované cizrny dmBio
- 1 hrst čerstvého špenátu
- 2 stroužky česneku
- 1 menší červená cibule
- 1 lžička soli
- čerstvě namletý pepř dmBio
- ½ lžičky mleté kurkumy dmBio
- 1 lžička lahůdkového droždí
- 1 vejce
- 2 polévkové lžíce strouhanky + strouhanka na obalení
- dmBio olivový olej na smažení
Suroviny na smetanové zelí:
- 500 g kysaného zelí dmBio
- 2–4 polévkové lžíce zelné šťávy dmBio
- 260 g 16% smetany
- 400 g pasírovaných rajčat dmBio
- 1 polévková lžíce rajčatového protlaku dmBio
- 1 polévková lžíce sójové omáčky dmBio
- 1 lžička mleté papriky dmBio
Postup:
Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Česnek a cibuli zbavíme slupky, nakrájíme na menší kousky a dáme do mixovací nádoby. Přidáme cizrnu, špenát, lahůdkové droždí, sůl, pepř, kurkumu, vejce a strouhanku a rozmixujeme. Ze směsi vytvarujeme stejně velké kuličky, které obalíme ve strouhance a osmažíme ze všech stran na troše oleje. Zelí propláchneme vodou, vymačkáme a dáme do středního hrnce. Přidáme smetanu, zelnou šťávu, protlak, mletou papriku, sójovou omáčku, vše zahřejeme a promícháme. Zelnou směs dáme do zapékací mísy, na zelí navrstvíme pasírovaná rajčata, lehce se zelím promícháme a nahoru položíme kuličky. Dáme zapéct do trouby na 60 minut. Ihned podáváme s batátovými hranolky, pečenými brambory či bramborovou kaší.