Hlavní navigaceNavigace kategoriíHlavní obsah

Jak si upéct 3 skvělé druhy chleba

Žena držící bochník chleba na slunci

Průvodce pečením chleba – od kvásku až po křupavou kůrku

Jak se peče kváskový chléb? Kde seženu kvásek? Můžu chleba upéct z droždí? Co budu při pečení potřebovat? Je opravdu třeba mít ošatku na kynutí bochníku? Tyto a mnohé další otázky se jistě honí hlavou každému, kdo se chystá na pečení svého prvního chleba. V následujícím článku najdete souhrn toho, co byste měli vědět, než zaboříte ruce do mouky. Pokud dodržíte pár základních pravidel, brzy si vychutnáte nadýchanou střídku s křupavou kůrkou. Upéct chleba jako z vaší oblíbené pekárny je jednodušší, než byste možná čekali.

Drožďový, nebo kvasový chléb?

Chléb se dělí na dva základní druhy – drožďový a kvasový. Aby chléb nakynul, používáme při jeho pečení kupovanou kostku droždí nebo takzvaný kvásek (v pekařské terminologii je správně označován jako kvas), který si můžeme vytvořit sami doma. Jen minimálně se používá droždí sušené.

Pekařské droždí (neboli kvasnice) je tvořeno druhem kvasinek Sacharomycosa. Tyto kvasinky pro svoje rozmnožování potřebují dodat cukr. Při zakládání drožďového kvásku se postupuje obdobně jako při sladkém pečení – do teplé vody (případně mléka, záleží na typu chleba) se rozdrobí určité množství čerstvého droždí, zasype se lžičkou cukru a mouky, zamíchá se a nechá na teplém místě vzejít. Kynutí chleba je díky droždí velmi rychlé. Drožďové pečivo s sebou ale nese také určité nevýhody – je nadýmavé, rychleji se kazí a tvrdne, navíc jsou v chuti mnohdy cítit kvasnice.

Kvas přidaný cukr nepotřebuje, obsahuje totiž stovky různých kvasinek a bakterií, které se přirozeně vyskytují v obilném zrnu a ve vzduchu. Enzymy obsažené v mouce rozkládají škroby na jednoduché cukry, jimiž jsou posléze vyživovány kvasinky a bakterie mléčného kvašení, vytváří se kyselina octová a mléčná. Chléb z kvasu tak chutná lehce nakysle. Na kynutí potřebuje kváskový chleba více času, je náročnější na přípravu. Ve finále je ale nutričně hodnotnější než drožďový chléb, díky přirozenému procesu zrání je zdravější a vstřebatelnější. Má nižší glykemický index, a tak lépe zasytí. Kromě chuti je rozdíl i v barvě, kvasové pečivo je tmavší. 

Jak získat kvásek?

Jedná se o přirozeně fermentovanou (nakvašenou) celozrnnou mouku a vodu. V kvasu není obsaženo žádné droždí. Nejjednodušším způsobem, jak kvásek získat, je nechat si odebrat pár lžic kvasu od svého známého, který tento typ chleba peče. Kvásek pak už jen „rozkrmíte“ podle návodu v daném receptu. Nebojte se také zeptat v lokální pekárně, určitě vám rádi trochu kvasu odeberou do skleničky.

A jak postupovat, pokud si chcete kvásek založit sami doma?

  1. První den ve větší sklenici smíchejte asi 50 g celozrnné žitné mouky s 50 ml vlažné vody (nejde o přesnou gramáž, důležité je, aby mouky a vody bylo přibližně stejně). Rozmíchejte lžící dohladka, ve směsi nesmí být hrudky. Konzistence by měla připomínat těsto na lívance. Každá mouka saje tekutinu jinak – pokud je směs byla příliš hustá, opatrně přilijte ještě trošku vody, pokud je naopak moc tekutá, přisypejte mouku. Sklenici zakryjte igelitovým pytlíkem a nechte směs mouky a vody kvasit 24 hodin při pokojové teplotě.
  2. Druhý den odeberte většinu směsi, vyhoďte ji. Ve sklenici ponechte jen větší lžíci této směsi. Pokud máte doma teplo, v kvásku se už možná budou objevovat malé bublinky. Pokud ne, nevadí. Kvásek nakrmte stejným způsobem jako první den – přidejte k němu opět asi 50 g mouky a 50 ml vody. Důkladně promíchejte a nechte přikrytou směs kvasit dalších 24 hodin.
  3. Třetí den by ve směsi už určitě měly být bublinky. Opět si ponechejte pouze lžíci kvásku, tu nakrmte 50 g mouky a 50 g vody. Proces zrání zopakujte, zase nechte kvásek stát při pokojové teplotě 24 hodin.
  4. Pokud je kvásek aktivní, čtvrtý den v něm musí být bublinky. Stejně jako předchozí dny si necháte lžíci kvásku, kterou dokrmíte 50 g mouky a 50 ml vody. Necháte fermentovat posledních 24 hodin. Poté je kvásek hotový a můžete s ním začít péct.

Vždy, když budete péct chleba, je třeba kvásek „oživit“ neboli rozkvasit. Vezmete ze skleničky, kterou máte uloženou v lednici, větší lžíci kvásku, dáte ji do mísy a přidáte k ní množství mouky a vody, které je uvedené v konkrétním receptu. Smícháte a necháte delší dobu (12–24 hodin) kvasit. Je dobré si na sklenici označit (fixem či gumičkou) hladinu kvásku na začátku, abyste později viděli, zdali kvásek nabývá na objemu, tedy je aktivní. Pokud najdete recept na kvasový chléb, kde se píše, že potřebujete například 300 g kvásku, myslí se tím takto nakrmený kvásek.

Než přidáte potřebné množství kvásku do těsta, odeberte si vždy lžičku tohoto kvásku do malé skleničky na příští pečení. Skleničku uchovávejte v lednici. Pokud zrovna dlouho nic nepečete, nezapomeňte čas od času kvásek nakrmit a omladit, aby byl stále aktivní (stačí jednou týdně).

Různé techniky pečení a složení chlebů

Při pečení chleba se bez dobré mouky neobejdeme. Odlišné typy chleba potřebují různé druhy mouky. Kdy po jakém zrnu sáhnout?

Základní a nejuniverzálnější moukou je bílá pšeničná mouka. Pšeničné zrno totiž obsahuje hodně lepku, který dává těstu pórovitost a elasticitu. Chleby uhnětené a upečené čistě z této mouky jsou typické pro Francii a Itálii. Mají nadýchanou střídku s velkými bublinami a křupavou kůrku. Skvěle se hodí pro lámání, jen tak s olejem k vínu nebo jako příloha k salátu či masovému ragú. V Anglii se z pšeničné mouky tradičně peče toustový chléb, ten se hodí k přípravě sendvičů nebo na ranní topinky potřené máslem a ovocnou marmeládou. Pro blízkovýchodní kuchyni je typický pita chléb, který dobře poslouží třeba k nabírání hummusu.

Skvělou alternativou pšeničné mouky je špaldová mouka, která se při pečení chová velmi podobně. Jedná se o prastarý druh pšenice špaldy, který neprošel žádným typem šlechtění jako jiné obiloviny. Většinou se pěstuje v biologickém, ekologicky kontrolovaném zemědělství. S tím souvisí trochu vyšší pořizovací cena tohoto druhu mouky – protože se při jejím pěstování neužívá nebezpečná chemie, vzrůst špaldy je náročnější a výnosy menší.

Žitná mouka je správnou volbou pro tmavý chléb, který se peče v hranaté formě. Velmi efektní při pohledu na upečený žitný chléb je, pokud před pečením vysypeme formu sezamem. Žitný chléb má typicky obdélníkový tvar, je hutný, navlhlý a chutná lehce nakysle. Mouka vyrobená z žita na sebe váže vodu více než pšeničná mouka, tekutiny je tedy třeba do těsta přilít více. Hodí se také pro klasický český chléb typu šumava (říká se mu také chléb kmínový či konzumní), při jehož přípravě se míchá bílá pšeničná mouka s žitnou.

Racionální volbou je při pečení chleba sáhnout po celozrnné mouce. Ta oproti klasické bílé mouce obsahuje všechny tři složky zrna – jádro, klíček i otruby. Celozrnná mouka (pšeničná, špaldová nebo třeba žitná) je nutričně bohatá, obsahuje více živin a zdraví prospěšných látek. Klíček disponuje vitamíny skupiny B, A, C, D a E. Otruby obsahují minerální látky (magnezium, zinek, železo a další) a vlákninu, která napomáhá správnému vyprazdňování střeva. Otruby se déle tráví, chléb upečený z celozrnné mouky tedy zasytí na delší dobu než bílý chléb. Pokud s pečením celozrnného chleba teprve začínáme, ze začátku je dobré nahradit celozrnnou moukou pouze část bílé mouky. Lze upéct i čistě celozrnný chléb, je však hodně hutný, nenakyne tolik. Je třeba myslet na to, že při pečení s celozrnnými moukami je třeba upravit poměr tekutiny, sají totiž více vodu. Celozrnné mouky chutnají lehce oříškově, přímo se tak nabízí do těsta přidat různé oříšky, semínka nebo sušené ovoce.

Celiaci ocení velmi zdravou pohankovou mouku, která přirozeně neobsahuje lepek. Pohanka má nezaměnitelnou oříškovou chuť, pokud pečeme čistě z pohankové mouky, je třeba si na výraznou chuť pečiva zvyknout. Moderní pečení se neobejde bez mouky čirokové, lněné a cizrnové. Všechny tyto mouky jsou výživné a tělu prospěšné, navíc též bezlepkové. Chléb můžete těmito moukami ozvláštnit, stačí při pečení vmíchat jejich menší množství do běžné pšeničné mouky.

Rady k nezaplacení

Pokud s pečením kváskového chleba začínáte, rada nad zlato zní – dodržujte jednotlivé suroviny a kroky v receptu. Abyste mohli recepty přizpůsobovat svým chutím, je třeba mít základy pečení chleba zvládnuté. Nedodržení receptu v začátcích mnohdy vede ke katastrofám v kuchyni, kvůli kterým lidé v objevování krás kváskového pečení dále nepokračují. Každá surovina, její množství i jednotlivé pracovní kroky mají v receptu své odůvodnění.

Až přijde řada na formování bochníku, s těstem pracujte mokrýma rukama. Jedině tak se vám těsto na ruce nebude lepit a budete s ním moci snadno manipulovat.

Pokud byste rádi vyzkoušeli zdravější variantu chleba z celozrnné mouky, je třeba myslet na to, že tento druh mouky saje tekutinu více než mouka bílá. Musíte proto upravit poměry mouky a vody. Pokud si nechcete se změnou poměrů lámat hlavu, prostě jen nahraďte část bílé mouky celozrnnou moukou – obecně se doporučuje dát celozrnné mouky asi třetinu z celkového množství mouky. Tím nic nezkazíte, chléb bude nutričně hodnotnější a zároveň jeho střídka nebude tuhá.

Při kynutí těsta je třeba ošatku důkladně vysypat, aby se na ni těsto nepřilepilo. Postačí mouka, velmi vhodný je ale také škrob. Pokud ošatku nemáte, nevadí – jeho roli hravě zastane cedník vyložený utěrkou. Mísa na kynutí není vhodná, protože jejími stěnami nemůže procházet vzduch.

Rozhodnete-li se péct chleba v hrnci (nejlépe litinovém, který rovnoměrně rozvádí teplo), nezapomeňte ho důkladně nahřát. Chléb si tak krásně udrží svůj tvar. Pokud hrnec nenahřejete a vložíte do něj syrový bochník, chléb se k hrnci během pečení pevně přichytí a po upečení ho z hrnce dostanete jen za velkého úsilí a pevných nervů. Vložte hrnec nahřát do trouby hned, jak ji zapnete.

Upečený chléb vydrží nejdéle čerstvý, pokud ho zabalíte do lněného pytlíku nebo látkové utěrky. Takto zabalený bochník skladujte v chlebníku, vydrží dobrý několik dnů.

Domácí toastový chléb

Toastový chléb si můžete upéct i sami doma. Až z něj dětem vytvoříte sendviče se sýrem, šunkou a zeleninou, budou nadšené. A vy budete v sedmém nebi, jakmile si ráno na opečený plátek tohoto chleba namažete máslo, které se začne pomalu roztékat, přidáte lžičku nakyslé domácí ovocné zavařeniny... Uvidíte, že za trochu zdlouhavější přípravu to stojí!

Množství: 1 bochník
Doba přípravy: 15 minut + kynutí 12–15 hodin + pečení 45 minut

Suroviny:

190 g zakysané smetany (alespoň 18 % tuku)

190 ml vody nebo mléka

1 malé vejce

10 g čerstvého droždí

20 g krupicového cukru nebo medu

180 g hladké mouky

200 g polohrubé mouky

½ lžičky soli

máslo na vymazání formy

mouka na pomoučení

Postup:

Smetanu promícháme s vodou nebo mlékem a zlehka prošleháme s vejcem. Vmícháme droždí a cukr či med.

Mouky promícháme a prosejeme do mísy, osolíme a přidáme připravenou tekutou směs. Promícháme těsto tak, aby v něm nezůstaly žádné suché hrudky. Mísu zakryjeme čistou utěrkou a necháme těsto v pokojové teplotě kynout 10–12 hodin.

Podlouhlou chlebíčkovou formu vymažeme máslem.

Těsto vyklopíme na pomoučený vál. Vytvarujeme z něj bochník, který vložíme do připravené formy. Pokud je těsto příliš tekuté, zarolujeme ho jako šneka. Těsto ve formě necháme kynout ještě zhruba 2–3 hodiny.

Troubu předehřejeme na 250 °C, na spodní příčku vložíme plech. Formu s těstem vložíme do trouby, na plech vlijeme 1 hrnek vody. Pečeme 10 minut, poté snížíme teplotu na 200 °C, chléb přesuneme do nižšího patra trouby a dopečeme 35 minut.

Upečený chléb vyndáme z trouby, vyklopíme z formy a necháme zchladnout. Zabalíme ho do čisté, suché utěrky. Pokud chleba do 2 dnů nesníme, vyměníme utěrku za čistou.

Bezlepkový pohankový chléb

Pokud dostanete chuť na domácí chleba, ale zrovna Vám v lednici neodpočívá kvas nebo nemáte čerstvé droždí, tenhle recept si zamilujete. Vyžaduje přesně 15 minut vaší pozornosti, zbylý čas těsto buď kyne, nebo se peče. Chleba je skvělý a čerstvý i druhý den. Výhodou je, že pohankový chléb je bezlepkový, mohou si ho tak připravit i lidé s nesnášenlivostí lepku.

Množství: 1 bochník

Doba přípravy: 1,5 hodiny

Suroviny:

400 g pohankové mouky

50 g kukuřičné mouky

10 g sušeného droždí

3 lžíce chia semínek

2 lžičky soli

1 lžíce kmínu

2 hrsti ořechů dle chuti

250 ml vody

3 lžíce jablečného octa

3 lžíce rostlinného oleje

máslo nebo rostlinný olej na vymazání formy

lněná, sezamová nebo slunečnicová semínka na vysypání formy

Postup:

Formu na chléb (obdélníkovou na biskupský chlebíček nebo kulatou) vymažeme pečlivě tukem. Pokud máte semínka, můžete jimi pro zpestření formu vysypat. Troubu předehřejeme na 220 °C.

Obě mouky promícháme s droždím, chia semínky, solí, kmínem a nasekanými ořechy. Ve vodě rozmícháme jablečný ocet a olej, přilijeme k suchým surovinám, promícháme a necháme 30 minut kynout.

Do předehřáté trouby vložíme formu s chlebem, teplotu ztlumíme na 200 °C. Chléb pečeme zhruba 45 minut, až těsto zpevní. Upečený chléb vyjmeme z trouby, necháme ho zchladnout a až poté vyklopíme z formy.

Semínkový chléb s ořechy

Špaldový kváskový chléb

Tenhle chleba krásně voní, má křupavou kůrku a velké bubliny ve vláčné střídce. Naučila nás ho v televizním pořadu Herbář péct blogerka Maškrtnica, která je odbornicí na pečení nejrozmanitějších druhů kvasových chlebů. Až si přečtete postup, možná si budete říkat, proč se do trouby lije ta voda? Pára, která se z vody při pečení vytvoří, zařídí tu nejlepší kůrku – akorát tenkou, hezky hnědou a lesklou. Tento chléb se peče v litinovém hrnci, díky kterému chléb z trouby vytáhnete krásně kulatý. Hrnec však nezapomeňte pořádně nahřát, než do něj vykynutý chléb vložíte, aby se pečivo k hrnci nepřichytilo.

Množství: 1 bochník

Doba přípravy: 30 minut + kvašení 12 hodin + kynutí 16–26 hodin + pečení 40 minut

Suroviny:

Kvas:

1 lžička kvásku

50 ml vody

50 g chlebové nebo hladké špaldové mouky

Těsto:

300 ml vody

300 g chlebové nebo hladké špaldové mouky

100 g celozrnné mouky

8 g soli

mouka na pomoučení

Postup:

V menší misce rozmícháme kvásek ve vodě, přisypeme mouku a promícháme. Rozkvas zakryjeme čistou utěrkou a  necháme ho asi 12 hodin prokvasit. Ve velké míse promícháme 250 ml vody se špaldovou moukou a necháme zhruba 1 hodinu bobtnat, klidně můžeme začít po 11 hodinách od založení kvasu.

Před přípravou těsta si z kvasu odebereme 1 lžičku na příští pečení, uchováme ho v lednici ve skleničce s víčkem.

Kvas promícháme s nabobtnalou špaldovou mouku. Postupně přisypáváme zbylou mouku se solí a hněteme, dokud nevznikne vláčné pružné těsto, konzistencí asi jako hustý med. Trvá to zhruba 5–10 minut intenzivního hnětení ručně nebo v robotu. Zakryjeme těsto v míse utěrkou a necháme 3–4 hodiny kynout, každou půlhodinu ho přeložíme.

Na okraji těsta se objeví drobné bublinky. Prohněteme, vytvarujeme z něj bochníček a necháme ještě 15–20 minut kynout. Poté ho uložíme do pomoučené ošatky a dáme do lednice na 12–18 hodin dokynout.

Troubu rozehřejeme na 250 °C, vložíme do ní prázdný litinový hrnec. Do rozehřátého hrnce opatrně přesuneme vykynuté těsto a vložíme ho do trouby. Na spodní příčku v troubě dáme prázdný plech a vlijeme do něj 1 hrnek vody. Rychle zavřeme dvířka.

Chléb pečeme 20 minut, poté snížíme teplotu na  220 °C a dopečeme ještě 20 minut. Upečený chléb vyndáme z trouby, necháme mírně zchladnout, vyklopíme z hrnce a necháme zcela vychladnout.

obrazek
Text o pořadu Herbář a blogu culinabotanica.cz

Bude se vám hodit

  1. Značka: dmBio; Název produktu: bio trvanlivé plnotučné mléko, 1 l; Cena: 39,90 Kč; Základní cena: 1 000 ml (3,99 Kč za 100 ml); dm značka grafika; 4,8 z 5 hvězdiček na základě 5 hodnocení; Dostupnost: Status zelený Skladem, Status šedý Ověřit dostupnost v prodejně dmbio trvanlivé plnotučné mléko dmBio
    dm značka grafika
    39,90 Kč
    1 000 ml (3,99 Kč za 100 ml)
    Skladem
  2. Značka: dmBio; Název produktu: bio med květový, 350 g; Cena: 89,90 Kč; Základní cena: 350 g (25,69 Kč za 100 g); dm značka grafika; 5 z 5 hvězdiček na základě 3 hodnocení; Dostupnost: Status zelený Skladem, Status šedý Ověřit dostupnost v prodejně dmbio med květový dmBio
    dm značka grafika
    89,90 Kč
    350 g (25,69 Kč za 100 g)
    Skladem
  3. Značka: dmBio; Název produktu: bio pšeničná mouka typ 550, 1 000 g; Cena: 32,90 Kč; Základní cena: 1 000 g (3,29 Kč za 100 g); dm značka grafika; 4,692 z 5 hvězdiček na základě 146 hodnocení; Dostupnost: Status zelený Skladem, Status šedý Ověřit dostupnost v prodejně dmbio pšeničná mouka typ 550 dmBio
    dm značka grafika
    32,90 Kč
    1 000 g (3,29 Kč za 100 g)
    Skladem
  4. Značka: dmBio; Název produktu: bio pšeničná mouka typ 1050, 1 000 g; Cena: 32,90 Kč; Základní cena: 1 000 g (3,29 Kč za 100 g); dm značka grafika; 4,8 z 5 hvězdiček na základě 95 hodnocení; Dostupnost: Status zelený Skladem, Status šedý Ověřit dostupnost v prodejně dmbio pšeničná mouka typ 1050 dmBio
    dm značka grafika
    32,90 Kč
    1 000 g (3,29 Kč za 100 g)
    Skladem
  5. Značka: nupreme; Název produktu: himalájská sůl růžová, 500 g; Cena: 38,90 Kč; Základní cena: 500 g (7,78 Kč za 100 g); 5 z 5 hvězdiček na základě 10 hodnocení; Dostupnost: Status zelený Skladem, Status šedý Ověřit dostupnost v prodejně dmhimalájská sůl růžová nupreme
    38,90 Kč
    500 g (7,78 Kč za 100 g)
    Skladem
  6. Značka: dmBio; Název produktu: bio máslo Ghí, 180 g; Cena: 119,00 Kč; Základní cena: 180 g (66,11 Kč za 100 g); dm značka grafika; 4,831 z 5 hvězdiček na základě 249 hodnocení; Dostupnost: Status zelený Skladem, Status šedý Ověřit dostupnost v prodejně dmbio máslo Ghí dmBio
    dm značka grafika
    119,00 Kč
    180 g (66,11 Kč za 100 g)
    Skladem
  7. Značka: dmBio; Název produktu: mouka pohanková, 500 g; Cena: 48,90 Kč; Základní cena: 500 g (9,78 Kč za 100 g); dm značka grafika; 4,538 z 5 hvězdiček na základě 13 hodnocení; Dostupnost: Status zelený Skladem, Status šedý Ověřit dostupnost v prodejně dmmouka pohanková dmBio
    dm značka grafika
    48,90 Kč
    500 g (9,78 Kč za 100 g)
    Skladem
  8. Značka: PROBIO; Název produktu: kukuřičná mouka hladká, 450 g; Cena: 39,90 Kč; Základní cena: 450 g (8,87 Kč za 100 g); 5 z 5 hvězdiček na základě 2 hodnocení; Dostupnost: Status zelený Skladem, Status šedý Ověřit dostupnost v prodejně dmkukuřičná mouka hladká PROBIO
    39,90 Kč
    450 g (8,87 Kč za 100 g)
    Skladem
  9. Značka: dmBio; Název produktu: sušené droždí, 7 g; Cena: 24,90 Kč; Základní cena: 7 g (355,71 Kč za 100 g); dm značka grafika, Prověřený obsah, nový design.; 3,476 z 5 hvězdiček na základě 126 hodnocení; Dostupnost: Status zelený Skladem, Status šedý Ověřit dostupnost v prodejně dmsušené droždí dmBio
    dm značka grafikaPrověřený obsah, nový design.
    24,90 Kč
    7 g (355,71 Kč za 100 g)
    Skladem
  10. Značka: dmBio; Název produktu: bio chia semínka, 300 g; Cena: 69,90 Kč; Základní cena: 300 g (23,30 Kč za 100 g); dm značka grafika, null; 4,941 z 5 hvězdiček na základě 17 hodnocení; Dostupnost: Status červený Není skladem, Status šedý Ověřit dostupnost v prodejně dmbio chia semínka dmBio
    dm značka grafika
    69,90 Kč
    300 g (23,30 Kč za 100 g)
    Není skladem
  11. Značka: dmBio; Název produktu: bio vlašské ořechy, 150 g; Cena: 64,90 Kč; Základní cena: 150 g (43,27 Kč za 100 g); dm značka grafika; 2,996 z 5 hvězdiček na základě 277 hodnocení; Dostupnost: Status zelený Skladem, Status šedý Ověřit dostupnost v prodejně dmbio vlašské ořechy dmBio
    dm značka grafika
    64,90 Kč
    150 g (43,27 Kč za 100 g)
    Skladem
  12. Značka: dmBio; Název produktu: bio jablečný ocet, 750 ml; Cena: 44,90 Kč; Základní cena: 750 ml (5,99 Kč za 100 ml); dm značka grafika; 4,917 z 5 hvězdiček na základě 24 hodnocení; Dostupnost: Status zelený Skladem, Status šedý Ověřit dostupnost v prodejně dmbio jablečný ocet dmBio
    dm značka grafika
    44,90 Kč
    750 ml (5,99 Kč za 100 ml)
    Skladem
  13. Značka: dmBio; Název produktu: bio olej na pečení, 750 ml; Cena: 94,90 Kč; Základní cena: 750 ml (12,65 Kč za 100 ml); dm značka grafika; 5 z 5 hvězdiček na základě 12 hodnocení; Dostupnost: Status zelený Skladem, Status šedý Ověřit dostupnost v prodejně dmbio olej na pečení dmBio
    dm značka grafika
    94,90 Kč
    750 ml (12,65 Kč za 100 ml)
    Skladem
  14. Značka: dmBio; Název produktu: bio lněné semínko drcené, 400 g; Cena: 48,90 Kč; Základní cena: 400 g (12,23 Kč za 100 g); dm značka grafika; 4,667 z 5 hvězdiček na základě 3 hodnocení; Dostupnost: Status zelený Skladem, Status šedý Ověřit dostupnost v prodejně dmbio lněné semínko drcené dmBio
    dm značka grafika
    48,90 Kč
    400 g (12,23 Kč za 100 g)
    + 1 další velikost
    Skladem
  15. Značka: dmBio; Název produktu: bio semínka slunečnicová, 500 g; Cena: 49,90 Kč; Základní cena: 500 g (9,98 Kč za 100 g); dm značka grafika; 4,78 z 5 hvězdiček na základě 177 hodnocení; Dostupnost: Status zelený Skladem, Status šedý Ověřit dostupnost v prodejně dmbio semínka slunečnicová dmBio
    dm značka grafika
    49,90 Kč
    500 g (9,98 Kč za 100 g)
    Skladem
  16. Značka: dmBio; Název produktu: bio dýňová semínka, 225 g; Cena: 79,90 Kč; Základní cena: 225 g (35,51 Kč za 100 g); dm značka grafika; 4,84 z 5 hvězdiček na základě 244 hodnocení; Dostupnost: Status zelený Skladem, Status šedý Ověřit dostupnost v prodejně dmbio dýňová semínka dmBio
    dm značka grafika
    79,90 Kč
    225 g (35,51 Kč za 100 g)
    Skladem
  17. Značka: dmBio; Název produktu: bio žitná mouka celozrnná typ 1150, 1 000 g; Cena: 38,90 Kč; Základní cena: 1 000 g (3,89 Kč za 100 g); dm značka grafika; 4,867 z 5 hvězdiček na základě 128 hodnocení; Dostupnost: Status zelený Skladem, Status šedý Ověřit dostupnost v prodejně dmbio žitná mouka celozrnná typ 1150  dmBio
    dm značka grafika
    38,90 Kč
    1 000 g (3,89 Kč za 100 g)
    Skladem

Konec seznamu