Hlavní navigaceNavigace kategoriíHlavní obsah

Lahodný velikonoční mrkvový koláč

Mrkvový dort s krémem a ozdobami z marcipánových mrkviček na talíři

Přísady:

  • 250 g mrkve
  • 100 g cukrářských piškotů
  • 5 vajec
  • 125 g dmBio lískových ořechů (mletých)
  • 125 g dmBio mletých mandlí
  • 170 g dmBio třtinového cukru
  • ½ lžičky skořice
  • 1 sáček dmBio kypřicího prášku do pečiva
  • špetka soli

Poleva:

  • 250 g cukru moučka
  • 4-5 PL dmBio citronové šťávy

Dekorace:

  • 1 PL dmBio pistácií pražených nesolených (sekaných)
  • 12-16 mrkviček z marcipánu

Postup:

Předehřejte troubu na 175 °C. Pečicím papírem vyložte formu o průměru 26 cm. Oškrábejte mrkev a nastrouhejte ji najemno. Piškoty rozdrťte nebo rozmělněte najemno. Oddělte žloutky od bílků. Žloutky, lískové ořechy, mandle, piškoty, cukr, skořici, kypřicí prášek do pečiva a nastrouhanou mrkev dobře promíchejte. Z bílků se špetkou soli vyšlehejte tuhý sníh. Sníh jemně zapracujte do sypké směsi. Těsto nalijte do formy a pečte cca 30-40 minut.

Vyndejte koláč z trouby a nechte ho asi 10 minut vychladnout. Poté koláč vyklopte z formy a nechte ho vychladnout úplně. Smícháním moučkového cukru a citronové šťávy vytvořte hladkou polevu. Polevu rovnoměrně naneste na povrch koláče. Koláč dozdobte marcipánem a pistáciemi.