Lahodný velikonoční mrkvový koláč
Přísady:
- 250 g mrkve
- 100 g cukrářských piškotů
- 5 vajec
- 125 g dmBio lískových ořechů (mletých)
- 125 g dmBio mletých mandlí
- 170 g dmBio třtinového cukru
- ½ lžičky skořice
- 1 sáček dmBio kypřicího prášku do pečiva
- špetka soli
Poleva:
- 250 g cukru moučka
- 4-5 PL dmBio citronové šťávy
Dekorace:
- 1 PL dmBio pistácií pražených nesolených (sekaných)
- 12-16 mrkviček z marcipánu
Postup:
Předehřejte troubu na 175 °C. Pečicím papírem vyložte formu o průměru 26 cm. Oškrábejte mrkev a nastrouhejte ji najemno. Piškoty rozdrťte nebo rozmělněte najemno. Oddělte žloutky od bílků. Žloutky, lískové ořechy, mandle, piškoty, cukr, skořici, kypřicí prášek do pečiva a nastrouhanou mrkev dobře promíchejte. Z bílků se špetkou soli vyšlehejte tuhý sníh. Sníh jemně zapracujte do sypké směsi. Těsto nalijte do formy a pečte cca 30-40 minut.
Vyndejte koláč z trouby a nechte ho asi 10 minut vychladnout. Poté koláč vyklopte z formy a nechte ho vychladnout úplně. Smícháním moučkového cukru a citronové šťávy vytvořte hladkou polevu. Polevu rovnoměrně naneste na povrch koláče. Koláč dozdobte marcipánem a pistáciemi.