Mrkvové gazpacho s krekry ve tvaru zajíčka

dm drogerie
3. 4. 2025

Hotové za 4 hod. 45 min.
Čas na přípravu: 4 hod.
•
Doba vaření/pečení: 45 min.
526 kcal/porce
Velikonoce
•
Vegetariánské
•
Polévky
•
Děti & rodina
•
španělská kuchyně
Přísady
na 4 porce (misky)
Na mrkvové gazpacho
150 g dmBio pšeničné mouky, typ 405 + trocha na zpracování
30 g strouhaného parmezánu
sůl
½ lžičky dmBio mleté papriky
100 g studeného másla nakrájeného na kostičky
1 lžička vinného octa
300 g mrkve
15 g čerstvého zázvoru
1 pšeničná nebo špaldová houska
1 lžíce dmBio jablečného octa
½ lžičky dmBio mleté kurkumy
5 lžic dmBio jablečného pyré
3 lžíce dmBio olivového oleje + trocha na pokapání
1 žloutek
1 lžíce mléka
1 lžíce dmBio neloupaného sezamu
2 snítky máty
4 lžíce jogurtu
½ lžičky růžového pepře
Příprava
mrkvového gazpacha
krok
Na přípravu krekrů smíchejte mouku, parmezán, špetku soli a mletou papriku. Přidejte máslo a ocet. Vše dobře zapracujte do hladkého těsta nejdříve hákem ručního mixéru a poté rukama. Těsto rozválejte, přikryjte a dejte na hodinu odpočinout do ledničky.
krok
Na mrkvové gazpacho očistěte, oloupejte a nakrájejte mrkev na malé kousky. Totéž udělejte se zázvorem. Mrkev a zázvor vařte v jednom litru mírně osolené vody doměkka asi 15 minut.
krok
Housku zbavte kůrky a nakrájejte nadrobno. Mrkev rozmixujte s vodou, v níž se vařila, nejlépe v mixéru (případně tyčovým mixérem). Přidejte housku, jablečný ocet, kurkumu, jablečné pyré, olivový olej a rozmixujte do jemné konzistence. Dochuťte solí. Pokud je mrkvové gazpacho příliš husté, přidejte trochu vody, přikryjte a nechte chladnout aspoň čtyři hodiny.
krok
Předehřejte troubu na 180 stupňů. Rozmíchejte vaječný žloutek s mlékem. Na pomoučené pracovní ploše vyválejte krekrové těsto na tloušťku asi 3 mm a vykrajujte malé zajíčky. Zajíčky vyložte na plech pokryté pečicím papírem, lehce je potřete směsí žloutku a mléka a posypte sezamem. Pečte jeden plech po druhém ve vyhřáté troubě na střední úrovni asi 15 minut. Nakonec nechte úplně vychladnout.
krok
Otrhejte lístky máty. Mrkvové gazpacho ještě jednou zamíchejte, nalijte do polévkových misek, pokapejte jogurtem, trochou olivového oleje a posypte mátou a růžovým pepřem. Podávejte s krekry ve tvaru zajíčka.
Produkty k receptu
Jaro je ideálním obdobím pro přípravu lehkých pokrmů, které oslavují příchod vlídnějšího počasí a zároveň přinášejí svěží chutě do jídelníčku. Velikonoce coby svátek nového života je skvělou příležitostí pro rodinné sešlosti a sdílení jarní pohody u jednoho stolu. Tento recept na mrkvové gazpacho se hodí nejen na velikonoční svátky, ale také nabízí vegetariánskou alternativu k tradiční španělské studené polévce. Když k tomu ještě zvolíte produkty dmBio, bude polévka chutná a šetrná k životnímu prostředí zároveň.
A protože jaro a Velikonoce jsou časem, kdy se všechno probouzí k životu, krekry ve tvaru zajíčků dodávají celému pokrmu zábavný a tematický nádech. Zajíček neodmyslitelným symbolem Velikonoc. Tento jednoduchý, ale hravý prvek zaručeně potěší děti i dospělé a z každé porce udělá malou radost.
Mrkvové gazpacho je bohaté na vitamíny A, C a K. Je ideální pro jarní období, dodává tělu po dlouhé zimě potřebné živiny. Zázvor a kurkuma navíc mají protizánětlivé a antioxidační účinky, což je ideální pro regeneraci těla na jaře. Použití kvalitních bio surovin, jako jsou dmBio mouka, jablečný ocet, olivový olej a další produkty, podporuje ekologické zemědělství, které je trvale udržitelné a šetrné k přírodě. Vegetariánská strava má nižší ekologickou stopu než ta živočišná a prospívá nejen našemu zdraví, ale i planetě.