Matcha – zázračné čajové lístky z Dálného východu
Ušlechtilé lístky japonské odrůdy čaje Tencha se jemně a šetrně namelou. Poté se dále připravují ve formě čaje, sušenek, nápojů s mlékem nebo se využívají třeba jako přísada do smoothies. Oblíbenou ingrediencí se matcha stala také v kosmetice. Seznamte se s tímto jemným čajovým práškem blíže.

dm drogerie
Doba čtení 4 min.
•
30. 9. 2025

Co je vlastně matcha?
Japonský výraz matcha znamená doslova mletý čaj – a přesně taková je podoba tohoto zeleného nápoje, k jehož výrobě se sbírají lístky čajovníku Tencha, které se šetrně ošetří párou, usuší, a nakonec rozemelou na co nejjemnější prášek. Tradičně se zpracovává pouze jemná tkáň listů bez stonků, větví a žilek – proto je výrobní proces považován za velmi složitý, až umělecký, a ovládá jej jen malé množství pěstitelů čaje. Tato jemná čajová odrůda pochází původně z Číny, odkud se dostala do Japonska. Zatímco v Číně se na matchu v průběhu let zapomnělo, v Japonsku se tento nápoj stal nedílnou součástí čajového obřadu.
Jaké jsou matcha účinky v našem těle?
Prášek obsahuje kofein – a to v poměrně velkém množství. Účinek čaje matcha je však jiný než u kávy. Zatímco kofein v kávě působí rychle a silně, účinky zeleného čaje se dostavují později a trvají déle. Kromě kofeinu obsahuje matcha také aminokyseliny a L-theanin. Matcha účinky se mohou u každého lišit, a proto samozřejmě není možné uvádět nějaká univerzálně platná tvrzení. Co však lze jednoznačně potvrdit: Je to jeden z nejlépe chutnajících zelených čajů vůbec. Jedná se sice o jeden z nejdražších, ale jeho ochutnání rozhodně stojí za to, jelikož se vám dostane naprosto mimořádného chuťového zážitku. Pokud jste zelený čaj dříve odmítali, po vyzkoušení čaje matcha na něj možná změníte názor.
Je každodenní konzumace zdravá?
Stejně jako u všech stimulantů závisí výsledný účinek čaje matcha na denní době jeho konzumace a na dávkování, vašem vlastním metabolismu a individuální citlivosti. Na rozdíl od běžného čaje se lístky čaje matcha – nápoje a pokrmy z něj konzumují celé, a to z toho důvodu, že jsou rozmělněny na prášek. To má tu výhodu, že zkonzumujete více obsažených látek než u vylouhovaného čaje, kde se konzumují pouze složky rozpustné ve vodě. Říká se, že v jednom šálku je tolik složek jako v deseti šálcích zeleného čaje - toto porovnání by vám mohlo usnadnit orientaci při zvažování vlastní spotřeby. Zajímavostí je také to, že matcha čaj by se neměl pít zároveň s jídlem – kyselina šťavelová, kterou obsahuje, totiž brání vstřebávání stopových prvků a minerálů. Platí tedy, že je ideální pít matchu nejdříve hodinu po jídle.
Pomáhá matcha čaj při hubnutí?
Stresující každodenní život je často jednou z příčin nepravidelného stravování, nedostatečného pohybu a chutí na sladkosti nebo tučná jídla. Nadměrná konzumace kávy navíc může způsobit, že se budete cítit celkově nervózní a nevyrovnaní. Složky zeleného čaje dokáže tělo nejlépe vstřebat v jejich čisté formě – tedy pouze zalité vodou.
Příprava
Tradičně se matcha (přibližně jeden až dva gramy) nasype do speciální misky (tzv. chawan) s horkou vodou (přibližně 80 stupňů) a poté se šlehá, dokud se nevytvoří pěna. K tomu se používá speciální bambusová metla (tzv. chasen). Na rozdíl od běžného čaje není třeba louhovat, protože se celý prášek rozpustí a spotřebuje. Prášek lze rozmíchat nejen ve vodě, ale také v ovocných šťávách, mléce a rostlinných nápojích. Hitem se stalo například matcha latte – druh mléčného koktejlu, který skvěle chutná i se sójovým nebo mandlovým nápojem. V Japonsku se prášek ze zeleného čaje již dlouho používá v mnoha výrobcích – od jogurtů a zmrzliny až po čokoládu, dezerty a müsli.
Bude se hodit
Konec seznamu
Jak poznat kvalitu?
Matcha čaj není chráněným pojmem, a proto se může stát, že se bude kvalita nabízených produktů lišit. To se týká především chuti. Pokud chcete zakoupit kvalitní čaj, určitě byste se měli zaměřit na jeho barvu, protože čím je zelenější, tím je čaj čerstvější. Prášek by se měl v zásadě spotřebovat co nejdříve po otevření balení, protože rychle ztrácí na kvalitě.
FAQ
Jak působí matcha v našem organismu?
Jak působí matcha v našem organismu?
Obsahuje poměrně velké množství kofeinu. Účinkuje však jinak než káva. Účinky kofeinu z kávy nastupují rychle a intenzivně, u zeleného čaje mají pozvolný nástup s delším působením. Matcha může mít na organismus stimulační a nabuzující účinky, na rozdíl od kávy však bez způsobené nervozity.
Co se stane, když budete pít čaj matcha každý den?
Co se stane, když budete pít čaj matcha každý den?
Čaj vás nabudí a pomůže minimalizovat příznaky stresu. Aminokyseliny, které obsahuje, mohou mít také pozitivní vliv na náladu a zlepšit koncentraci. Vzhledem k tomu, že v jednom šálku čaje matcha je přibližně tolik složek jako v deseti šálcích zeleného čaje, neměli byste vypít více než dva šálky denně. Příliš mnoho kofeinu může vést například k bolestem hlavy a závratím. Protože matcha obsahuje také hořké látky, neměl by se tento čaj pít nalačno. Rovněž se nedoporučuje pít jej zároveň s jídlem – kyselina šťavelová, kterou obsahuje, brání vstřebávání stopových prvků a minerálů.
Lze díky čaji matcha zhubnout?
Lze díky čaji matcha zhubnout?
Matcha obsahuje vitamíny A, B, C a E, aminokyseliny a antioxidanty, jako jsou polyfenoly a katechiny. Pokud jste čaji přišli na chuť a chtěli byste tento vysoce kvalitní zelený čaj v prášku zařadit do svého jídelníčku, pak jej můžete používat také k přípravě pokrmů, svačin a koktejlů. Intenzivní chuť tohoto prášku je ideální do sladkých i slaných pokrmů a v podobě čaje je skvělou alternativou kávy. Díky revitalizačnímu účinku kofeinu vám matcha pomůže přirozeně se nabít energií v náročných chvílích, aniž byste se cítili vystresovaní nebo nervózní.
Je matcha a čajový prášek jedno a to samé?
Je matcha a čajový prášek jedno a to samé?
Vzhledem k tomu, že se prášek matcha stává celosvětově stále populárnější, ale jeho výroba je složitá a nákladná, nabízejí někteří výrobci i levnější zelený čaj v prášku. Na rozdíl od pravého matcha čaje se rozemele celý list, což má za následek hořčejší chuť. Kromě toho bývá výrobní proces zjednodušený, a proto jsou častým výsledkem rozdíly v kvalitě. Tyto méně ušlechtilé prášky ze zeleného čaje se nezřídka prodávají pod názvem matcha na vaření nebo se používají v ochucených výrobcích, jako jsou sušenky nebo dezerty.



