Hlavní navigaceNavigace kategoriíHlavní obsah

Recepty na domácí limonády aneb prožijte léto s chutí

Teploty venku šplhají až kdoví kam a vy se cítíte unavení a tak trochu „přešláplí”? Vyzkoušejte naše recepty na osvěžující domácí limonády, které vás v horkých letních dnech nakopnou. Jsou jednoduché a přitom tak lahodné!

Sklenice citronové limonády s ledem a lístky máty na stole

Proč jsou limonády tak oblíbené?

Ať už děti nebo dospělí – limonády má rád každý, a to hlavně v létě. Jedná se o slazený nápoj, který se originálně připravoval z citrónů. Citrónová chuť člověka totiž skvěle osvěží, i když je venku pořádný pařák. Díky tomu jsou limonády, některé druhy známé počeštěně jako „citronády” oblíbené po celém světě. Receptury se ovšem mohou lišit region od regionu. Například v Severní Americe a jihovýchodní Asii se pije převážně  nefiltrovaná limonáda. Tradiční limonádové receptury se skládají z vody, citronové šťávy a nějakého sladidla jako je například třtinový cukr, sirup nebo med. V létě se často servírují s kostkami ledu, které z tohoto kultovního nápoje dělají perfektního společníka pro horké dny. Ve Velké Británii, Irsku, střední Evropě a Austrálii jsou velmi populární perlivé verze limonády.

Historie limonády sahá až daleko do minulosti: již ve 13. a 14. století se v Egyptě pil nápoj z citronů, datlí a medu známý jako „Qatarmizat”. Existují ale i zmínky o tom, že se limonáda z citrusů prodávala v 17. století ve Francii. Po vynalezení perlivé vody se v roce 1833 objevily na britském trhu první verze perlivé limonády. Od té doby vzniklo nespočet limonádových variací od přírodních a nefiltrovaných přes různě růžové (obarvené nebo s příchutí grepu) až po čiré nebo hnědé limonády (díky obsahu hnědého cukru) a další varianty společně s různými ovocnými příchutěmi a kořením. Pojem limonáda se stal tak populární, že dnes zahrnuje de facto všechny druhy nealkoholických slazených nápojů nejrůznějších příchutí, ale i neslazené bio domácí limonády z čerstvého ovoce a bylinek.

Domácí limonáda? Je to snadné!

Čerstvá, osvěžující a sladká – sklenice limonády je perfektní volbou pro parné letní dny. Nejlépe samozřejmě chutná, když si ji vyrobíte sami. To jde naštěstí úplně jednoduše. Přinášíme vám lahodné recepty na domácí limonády, které zachutnají každému a na letní grilovačce se po nich jen zapráší.

Domácí limonáda z divokých bylin

Suroviny na 4 sklenice po cca. 400 ml:

  • 2 stonky hřebíčku (cca. 20 g)
  • 2 stonky bršlice kozí nohy (cca. 20 g)
  • 6 stonků ptačince (cca. 20 g)
  • 1 bio citron
  • 1 l čisté jablečné šťávy
  • cca. 200 g kostek ledu
  • 500 ml perlivé vody

Postup: Na výrobu této domácí limonády nejprve pořádně omyjte natrhané byliny a nechte je okapat. Stonky poté svažte k sobě. Citron omyjte horkou vodou, osušte a nakrájejte na tenké plátky. Do velké skleněné karafy nalijte jablečnou šťávu a vložte plátky citronu. Poté přidejte svazek bylinek a dejte chladit do lednice na zhruba tři až čtyři hodiny. Před servírováním přidejte kostky ledu a perlivou vodu.  

Bylinná limonáda

Pokud nemáte k dispozici divoké byliny, můžete si posloužit na zahradě či v obchodě, protože i s klasickými bylinkami jako je máta, meduňka a podobně se dá připravit skvělá domácí limonáda.

Suroviny:

  • 600 ml jablečného moštu
  • 30 g cukru (nebo jiného sladidla, např.: med, stévie a podobně)
  • 1 svazek různých bylin (podle toho, co zrovna máte po ruce, např.: tymián, rozmarýn, meduňka nebo máta)
  • 500 ml perlivé minerální vody
  • 2 citrony

Postup: Jablečný mošt spolu s vybraným sladidlem pozvolna ohřejte v hrnci na plotně. Citrony omyjte a nakrájejte na plátky. Bylinky taktéž omyjte a spolu s plátky citronů přidejte k jablečnému moštu. Hrnec sundejte z plotny a bylinky v něm nechte ještě zhruba hodinu louhovat. Poté sceďte a dejte vychladit do lednice. Servírujte do velkých sklenic s čerstvými bylinkami a citrony a následně zalijte perlivou vodou nebo minerálkou až po okraj. Pro ještě větší osvěžení doporučujeme přidat kostky ledu.

Zázvorová limonáda

Opravdu jednoduchá a lahodná domácí limonáda? Recept na tuto „zázvorku”, která pořádně osvěží a navíc povzbudí váš imunitní systém, zvládne opravdu každý.

Suroviny:

  • 150 g zázvoru
  • 4 lžíce třtinového cukru
  • 1 bio limetka
  • 5 lžic limetkové šťávy
  • 1 l perlivé vody
  • 1 svazek čerstvé máty
  • kostky ledu

Postup: Zázvor oloupejte, nastrouhejte najemno a smíchejte s třtinovým cukrem. Limetku oloupejte a kůru přidejte k zázvoru a cukru. Vše pomocí hmoždíře nebo lžíce rozmačkejte a poté zalijte šťávou z limetky a vodou. Nechte alespoň hodinu odstát. Poté domácí limonádu sceďte přes sítko do džbánu a servírujte s kostkami ledu, plátky limetky a čerstvou mátou.

Levandulová limonáda

Na výrobu levandulové domácí limonády je nejdříve potřeba uvařit si sirup. Ten lze poté všestranně využít pro výrobu dalších dobrot jako jsou dezerty nebo koktejly. V ideálním případě zvolte pro tento recept sušenou levanduli, která je oproti čerstvé více aromatičtější. Sušené květy levandule seženete na farmářských trzích, v čajovně a podobně.

Suroviny na cca. 700 ml levandulové domácí limonády:

  • 2 citrony v bio kvalitě
  • 500 g cukru
  • 6 lžic sušených levandulových květů
  • 2 1/3 l perlivé vody

Příprava sirupu: Citrony omyjte horkou vodou, osušte a rozpulte. Vymačkejte citronovou šťávu a vymačkané citrony dejte vařit s 250 ml vody a cukrem. Po chvíli hrnec stáhněte z plotny, přidejte levandulové květy a nechte alespoň hodinu odstát. Vychladlý sirup sceďte přes síto a naplňte do předem připravených lahví. 

Příprava levandulové limonády: Sirup zalijte jednoduše podle chuti perlivou vodou a servírujte ve sklenicích s ledem a případně se snítky čerstvé levandule.

Citronáda: domácí limonáda podle tradičního receptu

Pro výrobu této domácí limonády je také potřeba připravit si nejdříve sirup, který poté můžete využít i pro jiné účely.

Suroviny:

  • 150 ml citronové šťávy (cca. 6-7 citronů)
  • 3 lžíce citronové kůry
  • 150 g cukru
  • 1 vanilkový lusk
  • voda

Příprava sirupu: Do hrnce nalijte 300 ml vody, přidejte cukr a rozpůlený vanilkový lusk a na malém ohni vařte zhruba 10 minut. Následně nechte vychladnout a přelijte do připravených lahví.

Příprava citronády: Vymačkejte citrony a šťávu z nich smíchejte v misce s oloupanou kůrou. Přilijte 300 ml vody a přikryté nechte přes noc odstát. Další den sceďte přes cedník do karafy a podle chuti přidejte cukrový sirup. Dobře promíchejte a jednoduchá domácí limonáda je na světě. Servírujte dobře vychlazené s kostkami ledu.

dm tip: Nebojte se experimentovat a recepty na domácí limonády obměňovat podle toho, co právě máte doma.


Bude se vám hodit

  1. Značka: dmBio; Název produktu: bio jablečná šťáva, 1 l; Cena: 64,90 Kč; Základní cena: 1 000 ml (6,49 Kč za 100 ml); dm značka grafika; 4,504 z 5 hvězdiček na základě 117 hodnocení; Dostupnost: Status zelený Skladem online, Status šedý Ověřit dostupnost v prodejně dmbio jablečná šťáva dmBio
    dm značka grafika
    64,90 Kč
    1 000 ml (6,49 Kč za 100 ml)
    Skladem online
  2. Značka: dmBio; Název produktu: cukr třtinový, 1 000 g; Cena: 67,90 Kč; Základní cena: 1 000 g (6,79 Kč za 100 g); dm značka grafika; 5 z 5 hvězdiček na základě 7 hodnocení; Dostupnost: Status zelený Skladem online, Status šedý Ověřit dostupnost v prodejně dmcukr třtinový dmBio
    dm značka grafika
    67,90 Kč
    1 000 g (6,79 Kč za 100 g)
    Skladem online
  3. Značka: dmBio; Název produktu: bio citronová šťáva, 200 ml; Cena: 34,90 Kč; Základní cena: 200 ml (17,45 Kč za 100 ml); dm značka grafika; 4,917 z 5 hvězdiček na základě 12 hodnocení; Dostupnost: Status zelený Skladem online, Status šedý Ověřit dostupnost v prodejně dmbio citronová šťáva dmBio
    dm značka grafika
    34,90 Kč
    200 ml (17,45 Kč za 100 ml)
    Skladem online
  4. Značka: dmBio; Název produktu: bio přírodní třtinový cukr, 500 g; Cena: 69,90 Kč; Základní cena: 500 g (13,98 Kč za 100 g); dm značka grafika; 5 z 5 hvězdiček na základě 5 hodnocení; Dostupnost: Status zelený Skladem online, Status šedý Ověřit dostupnost v prodejně dmbio přírodní třtinový cukr dmBio
    dm značka grafika
    69,90 Kč
    500 g (13,98 Kč za 100 g)
    Skladem online

Konec seznamu