Ořechový dort s pistáciemi a mangovou zavařeninou
Tento ořechový dort není příliš sladký. Sladkou chuť dortu dodávají ořechy a především mangová zavařenina. Pokud ji neseženete, promažte korpus hustým ovocným pyré. Větší kusy zelených pistácií v korpusu krásně křupou a jemný krém z mascarpone výborně doplňuje výrazné mango. Znáte to, jak stojíte se lžičkou nad dortem a snažíte se ho ujídat tak, že neustále zarovnáváte výřez v dortu, až je větší než to, co zbývá? Přesně tak to bývá i s tímto ořechovým dortem.
Množství: 1 dort (průměr 22 cm) / 8–10 kousků
Doba přípravy: 1 hodina + chladnutí
Suroviny:
Těsto:
- 100 g másla
- 100 ml mléka
- 4 vejce
- 75 g třtinového cukru
- špetka soli
- 1 vanilkový lusk
- 250 g mletých vlašských ořechů
- 75 g loupaných nesolených pistácií
- 125 g celozrnné pšeničné mouky
- ½ sáčku prášku do pečiva
- máslo na vymazání formy
- mouka na vysypání formy
Náplň:
- 250 g mascarpone
- 250 g mangové zavařeniny
- 60 ml smetany ke šlehání
- 50 g loupaných nesolených pistácií
Postup:
- Máslo rozehřejte a promíchejte s mlékem. Rozevírací dortovou formu vymažte máslem a vysypte moukou.
- Vejce ušlehejte s cukrem a špetkou soli do husté pěny. Vmíchejte vyškrábnutou dřeň z vanilky. Troubu rozehřejte na 180 °C.
- Vlašské ořechy promíchejte s nahrubo nasekanými pistáciemi, moukou a práškem do pečiva. Střídavě s máslem zašlehávejte při nízkých otáčkách do vaječné směsi.
- Těsto vlijte do připravené formy a pečte v předehřáté troubě zhruba 30 minut.
- Vyzkoušejte špejlí, je-li těsto upečené – zapíchněte ji do středu a vyjměte. Je-li suchá nebo jen s pár vlhkými drobečky, dort vytáhněte a nechte zchladnout.
- Vychladlý korpus podélně dvakrát prořízněte, potřete spodní část prošlehaným mascarpone a mangovým pyré, přiklopte druhou částí korpusu a zopakujte. Vrchní část a boky dortu pomažte ušlehanou šlehačkou a posypte nahrubo nasekanými pistáciemi.