Hlavní navigaceNavigace kategoriíHlavní obsah

Ořechový dort s pistáciemi a mangovou zavařeninou

Tento ořechový dort není příliš sladký. Sladkou chuť dortu dodávají ořechy a především mangová zavařenina. Pokud ji neseženete, promažte korpus hustým ovocným pyré. Větší kusy zelených pistácií v korpusu krásně křupou a jemný krém z mascarpone výborně doplňuje výrazné mango. Znáte to, jak stojíte se lžičkou nad dortem a snažíte se ho ujídat tak, že neustále zarovnáváte výřez v dortu, až je větší než to, co zbývá? Přesně tak to bývá i s tímto ořechovým dortem.

Dort s bílým krémem, posypaný pistáciemi a ozdobený květinami na bílém talíři.

Množství: 1 dort (průměr 22 cm) / 8–10 kousků

Doba přípravy: 1 hodina + chladnutí

Suroviny:

Těsto:

  • 100 g másla
  • 100 ml mléka
  • 4 vejce
  • 75 g třtinového cukru
  • špetka soli
  • 1 vanilkový lusk
  • 250 g mletých vlašských ořechů
  • 75 g loupaných nesolených pistácií
  • 125 g celozrnné pšeničné mouky
  • ½ sáčku prášku do pečiva
  • máslo na vymazání formy
  • mouka na vysypání formy

Náplň:

  • 250 g mascarpone
  • 250 g mangové zavařeniny
  • 60 ml smetany ke šlehání
  • 50 g loupaných nesolených pistácií

Postup:

  1. Máslo rozehřejte a promíchejte s mlékem. Rozevírací dortovou formu vymažte máslem a vysypte moukou.
  2. Vejce ušlehejte s cukrem a špetkou soli do husté pěny. Vmíchejte vyškrábnutou dřeň z vanilky. Troubu rozehřejte na 180 °C.
  3. Vlašské ořechy promíchejte s nahrubo nasekanými pistáciemi, moukou a práškem do pečiva. Střídavě s máslem zašlehávejte při nízkých otáčkách do vaječné směsi.
  4. Těsto vlijte do připravené formy a pečte v předehřáté troubě zhruba 30 minut.
  5. Vyzkoušejte špejlí, je-li těsto upečené – zapíchněte ji do středu a vyjměte. Je-li suchá nebo jen s pár vlhkými drobečky, dort vytáhněte a nechte zchladnout.
  6. Vychladlý korpus podélně dvakrát prořízněte, potřete spodní část prošlehaným mascarpone a mangovým pyré, přiklopte druhou částí korpusu a zopakujte. Vrchní část a boky dortu pomažte ušlehanou šlehačkou a posypte nahrubo nasekanými pistáciemi.