Velikonoční zákusek
Od Verena Pilkan
4. 4. 2025

Hotové za 2 hod. 50 min.
Čas na přípravu: 100 min.
•
Doba vaření/pečení: 70 min.
676 kcal/porce
Velikonoce
•
Dezert
•
Moučníky
•
Sladké & slané koláče
Přísady
na 12 porcí (1 zákusek)
Na tmavé třené těsto
200 g másla pokojové teploty
180 g dmBio třtinového cukru
1 balení dmBio Bourbon vanilkového cukru
špetka soli
3 vejce
200 g dmBio pšeničné mouky
1 lžička dmBio prášku do pečiva s vinným kamenem
35 g dmBio kakaa
1 lžíce dmBio trvanlivého alpského mléka 1,5 % tuku
Na světlé třené těsto:
250 g másla pokojové teploty
200 g dmBio třtinového cukru
1 balení dmBio Bourbon vanilkového cukru
špetka soli
4 vejce
200 g dmBio pšeničné mouky
2,5 lžičky dmBio kypřicího prášku do pečiva
2 lžíce dmBio trvanlivého alpského mléka 1,5 % tuku
Na polevu
200 g dmBio jemné hořké čokolády
1 lžička dmBio másla ghí
1 lžička dmBio květového medu
Příprava
Tmavé těsto
krok
Předehřejte troubu na 180 °C s horním a dolním ohřevem a vyložte plech pečicím papírem.
krok
Máslo pokojové teploty vyšlehejte s třtinovým cukrem, Bourbon vanilkovým cukrem a solí do krémové konzistence. Poté po jednom vmíchejte všechna vejce.
krok
Pšeničnou mouku smíchejte s práškem do pečiva a kakaem a vmíchejte do máslové hmoty s trochou mléka.
krok
Těsto rovnoměrně rozprostřete na plech.
krok
Pečte asi 20 minut na střední úrovni. Vyzkoušejte špejlí, jestli je těsto uprostřed dopečené.
krok
Vyjměte plech z trouby a nechte první část velikonočního moučníku zcela vychladnout.
krok
Vychladlý korpus vyklopte na pracovní plochu, sundejte pečicí papír a pomocí vhodného vykrajovátka vykrajujte velikonoční zajíčky.
dm tip:
Vykrojené zajíce nechte před dalším zpracováním asi 1 hodinu zmrazit. Budou trochu těžší, zůstanou na dně formy a „nevyplavou“ nahoru.
Světlé těsto
krok
Máslo pokojové teploty vyšlehejte s třtinovým cukrem, Bourbon vanilkovým cukrem a solí do krémové konzistence. Poté po jednom vmíchejte všechna vejce.
krok
Pšeničnou mouku smíchejte s práškem do pečiva a směs vmíchejte do máslové hmoty s trochou mléka.
krok
Třetinu světlého těsta rovnoměrně rozprostřete do formy vyložené pečicím papírem.
krok
Vykrojené zajíce umístěte doprostřed formy těsně vedle sebe.
krok
Opatrně rozprostřete těsto okolo, vlevo a vpravo, kolem zajíců. Zbytek těsta nalijte také přímo na ně.
krok
Formu na pečení umístěte na nejnižší úroveň a pečte asi 50 minut. Vyzkoušejte špejlí, jestli je celý velikonoční zákusek dopečený.
krok
Velikonoční zákusek nechte zcela vychladnout.
dm tip:
Až bude forma na pečení plná, párkrát s ní „klepněte“ proti pracovní desce, ať se nalité těsto dostane do každé skuliny a nikde nevzniknou bublinky. Takto docílíte ještě lepšího efektu, až bude velikonoční moučník upečený a budete ho servírovat.
Poleva
krok
Hořkou čokoládu nakrájejte na malé kousky a společně s ghí a květovým medem ji nechte pomalu rozpustit nad vodní lázní. Nádoba nad vodní lázní by se neměla dotékat vody, aby se vám čokoláda nepřipálila.
krok
Polevu nalijte na zcela vychladlý velikonoční zákusek a rozprostřete ji po celé ploše.
Provoňte si domácnost tímto lahodným moučníkem a oslaďte si jím nezapomenutelné velikonoční okamžiky.
Produkty k receptu
Velikonoce jsou obdobím vítání jara, tradic, ve kterých se snoubí pohanství a křesťanství, a samozřejmě také chutného jídla a pití. Pokud právě hledáte ten pravý velikonoční zákusek, kterým byste oživili svůj slavnostní stůl, nechte se inspirovat tímto receptem. Originální velikonoční moučník zaujme nejen svou chutí, ale také stylovým vzhledem, který skvěle doplní velikonoční dekoraci vaší domácnosti. Kombinace dvou druhů těsta, světlého a tmavého, vytváří efekt překvapení v podobě ukrytých velikonočních zajíčků, které potěší nejen děti, ale i dospělé. Kvalitní suroviny se postarají o příjemnou chuť. Příprava tohoto moučníku je navíc jednoduchá a hravá, takže do ní můžete zapojit i děti. Upečte si letos tento výjimečný velikonoční moučník a užijte si nejen radost z tvoření, ale především následné pochvalné reakce ze strany strávníků. S tímto receptem budou vaše letošní Velikonoce sladké, voňavé a nezapomenutelné. Přivítejte jaro stylově.