Recept na velikonoční nádivku
Velikonoční nádivka – tradiční česká kulinářská záležitost, která je podle krajů známá pod mnoha názvy. Pro nezasvěcené může být název matoucí, protože velikonoční nádivka se konzumuje jako hlavní chod, příloha nebo jen tak ke svačině, teplá, vlažná i studená. Klasická velikonoční nádivka, ale i bezmasá varianta – níže najdete recept na velikonoční nádivku v obou provedeních.
Původ klasické velikonoční nádivky
Recept na velikonoční nádivku pochází z českých luhů a hájů. Klasicky se tento lahodný slaný pokrm připravuje na Velikonoce. Přesněji řečeno, velikonoční nádivka se tradičně nosila do kostela na Bílou sobotu. Na její výrobu se spotřebovala spousta vajec, čerstvých bylinek, starého chleba a uzeného masa. Nádivka se obvykle pekla několik dní před Velikonocemi. V Česku se podle kraje používá několik názvů, mimo jiné sekanice, sekanina, velikonoční nádivka, hlavička nebo řežábek. Nádivka se často používala například jako druh náplně do pečené drůbeže. V současnosti se nádivka často připravuje jako chutná příloha k jarním pokrmům nebo jiným jídlům. Na velikonoční nádivce si však mohou pochutnat i vegetariáni: Použité maso lze snadno nahradit oblíbenými alternativami masa.
Recept na velikonoční nádivku
dm drogerie
17. 4. 2024
Hotové za 75 min.
Čas na přípravu: 30 min.
•
Doba vaření/pečení: 45 min.
Velikonoce
•
česká kuchyně
Přísady
- 5 starších rohlíků, housek nebo světlejší bagety, cca 220 g 
- 1 stroužek česneku 
- 300 ml vlažného mléka 
- 4 vejce 
- špetka muškátového oříšku 
- sůl, pepř 
- 80 g másla + máslo na vymazání formy 
- 2 polévkové lžíce strouhanky 
- 250 g uzeného masa nebo vegetariánské alternativy 
- 2 velké hrsti špenátu, kopřiv nebo medvědího česneku 
- ½ svazku plocholisté petržele 
Příprava
- Krok - Nejprve nakrájejte pečivo na přibližně 1,5 až 2 cm velké kostky a vložte je do velké mísy. Česnek oloupejte a nastrouhejte nebo ho jako naše babičky utřete. Oddělte žloutky a bílky. Bílky odložte stranou na později. V jiné míse smíchejte vlažné mléko a žloutky, směs osolte, opepřete a přidejte muškátový oříšek. Následně přidejte česnekovou pastu, promíchejte a celou směsí zalijte pokrájené pečivo. Pečivo během namáčení sem tam promíchejte, ať se všechny kousky dobře nasáknou. dm tip: Nakrájené pečivo je nejlepší vložit do velké mísy, protože na konci receptu na velikonoční nádivku se vše smíchá v jedné míse. 
- Krok - Předehřejte troubu na 180 °C s cirkulací vzduchu. Omyjte listy špenátu nebo kopřiv, spařte je horkou vodou a poté je okamžitě zchlaďte studenou vodou. Petržel také omyjte a dobře ji osušte. Následně vše nahrubo nasekejte. Uzené maso nakrájejte na malé kostky a bílky z předešlého kroku se špetkou soli vyšlehejte do tuhého sněhu. dm tip: Jako alternativu k uzenému masu můžete použít také předvařené kuřecí maso nebo bezmasou alternativu, například tofu. které se také nakrájí na malé kostičky. 
- Krok - Formu na pečení, kterou zvolíte na recept na velikonoční nádivku, vymažte máslem a následně vysypte strouhankou. Uzené maso a posekaný špenát nebo kopřivy přimíchejte do namočeného pečiva a do vzniklé směsi pak opatrně vmíchejte sníh z bílků. 
- Krok - Nyní celou směs přendejte do zapékací formy. Vše pěkně uhlaďte, nádobou můžete mírně poklepat o kuchyňskou linku, aby si směs lépe sedla. Nakrájejte máslo na tenké plátky a položte je na směs. Poté vložte formu do předehřáté trouby a velikonoční nádivku pečte přibližně 40 minut dozlatova. Recept na velikonoční nádivku je hotový. dm tip: Alternativou k zapékací misce je bochníková forma nebo forma na pečení dle vlastního výběru. Ujistěte se však, že je vše dobře propečené. 
Recept na velikonoční nádivku pro vegetariány
Ani příznivci bezmasé stravy si nemusí nechat ujít tento vynikající recept na velikonoční nádivku. Chcete-li nahradit kostky masa, stačí zvolit sójový produkt dle vlastního výběru nebo použít tvrdší zeleninu. Chuťově se velmi dobře hodí také houby. Oblíbenými alternativami jsou také rýžová bílkovina, hrách a proso, které mohou velikonoční nádivku skvěle doplnit. Uzené tofu je nejbližší alternativou uzeného masa a je považováno za univerzální pro přípravu vegetariánské varianty velikonoční nádivky.
Velikonoční nádivka a tradice
Velikonoční nádivka byla tradičně prvním masitým pokrmem, který se připravoval o Velikonocích po 40 dnech půstu. V minulosti se do velikonoční nádivky často přidávaly tři různé druhy masa, například telecí, vepřové a jehněčí. Maso se předem uvařilo doměkka, pak se nakrájelo na kostičky a použilo jako masový základ nádivky. V současnosti je nejoblíbenějším druhem masa uzené vepřové, těsně následované kuřecím. Použité bylinky jsou jakousi poctou přírodě, která se na jaře po dlouhých a studených měsících znovu probouzí. V minulosti se tyto bylinky obvykle sbíraly čerstvé ze zahrady, v lese nebo u pole. Co lidová moudrost dávno věděla, potvrdila i moderní věda, a to že například kopřivy mají velmi blahodárné účinky na očistu lidského organismu.
dm tip: Milujete jaro a bylinky? Určitě si nenechte ujít recept na domácí pesto z medvědího česneku.
Obecné tipy
- Špenát, petržel a kopřivy mohou být podle vaší chuti doplněny nebo nahrazeny jinými jarními bylinkami nebo divokými bylinami.
- Když velikonoční nádivka zbyde, nechte ji v pekáči a zakryjte ji potravinovou fólií. V lednici vydrží až pět dní.
- Pro znovuohřívání se lépe než mikrovlnná trouba hodí velikonoční nádivku opéct na troše másla na pánvičce.
- Pro pekáč se doporučuje obdélníkový tvar o velikosti přibližně 20 x 30 cm. Získáte přibližně šest porcí. Pokud potřebujete obstarat více, zdvojnásobte množství surovin v receptu na velikonoční nádivku a zvolte odpovídající větší formu nebo dvě stejně velké formy.
Krásné svátky jara a dobrou chuť!
Produkty k článku
Konec seznamu


