Salát s křupavými plátky polenty
Tento jarní salát s křupavými plátky polenty je velmi chutný a zároveň osvěžující. Salát můžete podávat jako hlavní chod nebo jako lahodný velikonoční předkrm.

Přísady:
Polentové plátky:
- 400 ml zeleninového vývaru
- 200 ml mandlového nápoje natur
- 130 g polenty
- 40 g strouhaného parmazánu (není nutné)
- sůl, pepř (na dochucení)
- olej na pečení
- vykrajovátka s jarním motivem (není nutné)
Dresink:
- 10 PL jablečného octa
- 8 PL olivového oleje Extra Virgin
- 1 lžička květového medu
- sůl, pepř (na dochucení)
Salát:
- 4 vařená vejce
- 1 paprika
- 1 mrkev
- 1 menší salátová okurka
- 1 jarní cibulka
- 8 ředkviček
- 1 hrst řeřichy nebo jiných klíčků
- 4 PL slunečnicových semínek
- jako základ použijte oblíbený salát (např. rukolu, polníček, směs míchaných listových salátů atd.)
Příprava:
- V hrnci smíchejte zeleninový vývar, mandlový nápoj a polentu. Směs přiveďte k varu, poté zmírněte plamen a nechte vařit 10-15 minut, dokud se polenta neuvaří.
- Uvařenou směs smíchejte s parmazánem, můžete dochutit solí a pepřem. Dále směs rozprostřete na plech (tloušťka přibližně 1 cm), přikryjte potravinářskou fólií a nechte vychladnout.
- Nyní si ve sklenici smíchejte veškeré ingredience na dresink a dochuťte dle vlastních představ.
- Nakonec si umyjte salát a zeleninu. Z papriky odstraňte její jádro a zbytek nakrájejte na tenké proužky. Najemno nakrájejte i jarní cibulku a mrkev. Okurku rozkrojte na polovinu a taktéž nakrájejte na tenké plátky. Uvařená vejce oloupejte a rozkrojte napůl.
- Na talíř si rozmístěte salát, zeleninu, řeřichu, vejce a slunečnicová semínka a polijte dresinkem.
- Na rozpálenou pánev přidejte 3-4 lžíce oleje. Vychladlou polentu rozřežte na čtverce nebo vykrojte do libovolného tvaru. Následně smažte každou stranu zvlášť, dokud polenta nezhnědne.
- Usmažené polentové plátky přidejte na talíř se salátem a zálivkou, jezte ještě teplé.