Hlavní navigaceNavigace kategoriíHlavní obsah

Salát s křupavými plátky polenty

Tento jarní salát s křupavými plátky polenty je velmi chutný a zároveň osvěžující. Salát můžete podávat jako hlavní chod nebo jako lahodný velikonoční předkrm.

vajecny salat

Přísady:

Polentové plátky:

  • 400 ml zeleninového vývaru
  • 200 ml mandlového nápoje natur
  • 130 g polenty
  • 40 g strouhaného parmazánu (není nutné)
  • sůl, pepř (na dochucení)
  • olej na pečení
  • vykrajovátka s jarním motivem (není nutné)

Dresink:

  • 10 PL jablečného octa
  • 8 PL olivového oleje Extra Virgin
  • 1 lžička květového medu
  • sůl, pepř (na dochucení)

Salát:

  • 4 vařená vejce
  • 1 paprika
  • 1 mrkev
  • 1 menší salátová okurka
  • 1 jarní cibulka
  • 8 ředkviček
  • 1 hrst řeřichy nebo jiných klíčků
  • 4 PL slunečnicových semínek
  • jako základ použijte oblíbený salát (např. rukolu, polníček, směs míchaných listových salátů atd.)

Příprava:

  1. V hrnci smíchejte zeleninový vývar, mandlový nápoj a polentu. Směs přiveďte k varu, poté zmírněte plamen a nechte vařit 10-15 minut, dokud se polenta neuvaří.
  2. Uvařenou směs smíchejte s parmazánem, můžete dochutit solí a pepřem. Dále směs rozprostřete na plech (tloušťka přibližně 1 cm), přikryjte potravinářskou fólií a nechte vychladnout.
  3. Nyní si ve sklenici smíchejte veškeré ingredience na dresink a dochuťte dle vlastních představ.
  4. Nakonec si umyjte salát a zeleninu. Z papriky odstraňte její jádro a zbytek nakrájejte na tenké proužky. Najemno nakrájejte i jarní cibulku a mrkev. Okurku rozkrojte na polovinu a taktéž nakrájejte na tenké plátky. Uvařená vejce oloupejte a rozkrojte napůl.
  5. Na talíř si rozmístěte salát, zeleninu, řeřichu, vejce a slunečnicová semínka a polijte dresinkem.
  6. Na rozpálenou pánev přidejte 3-4 lžíce oleje. Vychladlou polentu rozřežte na čtverce nebo vykrojte do libovolného tvaru. Následně smažte každou stranu zvlášť, dokud polenta nezhnědne.
  7. Usmažené polentové plátky přidejte na talíř se salátem a zálivkou, jezte ještě teplé.