Velikonoční tvarohový beránek

Suroviny:
- 3–4 vejce podle velikosti (asi 160 g celkem)
- 200 g měkkého másla
- 120 g dmBio třtinového cukru
- ½ dmBio prášku do pečiva
- 250 g dmBio pšeničné mouky, typ 550
- 250 g polotučného měkkého tvarohu ve staniolu
- citronová kůra z 1/2 citrónu
- ¼ lžičky dmBio vanilky Bourbon mleté
Postup:
Všechny suroviny si připravíme na linku nejméně 2 hodiny předem. V míse od robota nebo větší klasické míse nejprve vyšleháme celá vejce s cukrem do pěny. Může to trvat i 10 minut. Do směsi necháme zašlehat také vanilku, nebo je můžeme nahradit domácím vanilkovým cukrem. Cílem je světlá směs našlehaná do krémova, téměř dvojnásobná oproti původnímu množství.
V mezičase si připravíme formu a také troubu, tu necháme předehřívat na 160°C. Do mísy přidáváme po kostkách měkké máslo a vždy necháme zcela zašlehat. Stejně postupujeme i s tvarohem. Stranou si promícháme mouku s práškem do pečiva a takto přisypáváme a necháme na nízké otáčky vždy zpracovat v těstě. Nakonec přidáme citrónovou kůru. Podle stáří vajíček může být těsto někdy trochu tuhé, stačí ale přidat 2-3 lžíce mléka.
Těsto stáhneme stěrkou do formy, kterou máme podle potřeby a druhu materiálu vymazanou máslem a vysypanou moukou. Formu zaklopíme a necháme péct ve vyhřáté troubě 50 minut. Po celou dobu pečení necháme formu zavřenou a neotvíráme ani troubu. Tvarohové těsto je vláčné a pokud si dáme práci se šleháním vajec a budeme mít suroviny ve stejné pokojové teplotě, je výsledek zaručen.
